Povežite se:
HomezviždačiZviždačica Maja Đerek: ‘jedva čekam povratak u Državne nekretnine, pa da izvučem iz ladica sve prijave’

Zviždačica Maja Đerek: ‘jedva čekam povratak u Državne nekretnine, pa da izvučem iz ladica sve prijave’

Zasad nepravomoćnom sudskom presudom tvrtka Državne nekretnine mora zviždačicu koje je dobila otkaz zbog prijavljivanja nepravilnosti vratiti na mjesto direktorice za poslovne prostore

 

Jedva čekam svoj povratak na posao, pa da prođemo po prijavama nepravilnosti koje još stoje u ladici Državnih nekretnina, odnosno razne  nenaplate potraživanja zakupnika poslovnih prostora u vlasništvu RH, prokomentirala je Predsjednica udruge Razvoj i zviždačica Maja Đerek nakon što je Općinski radni sud u Zagreb donio nepravomoćnu presudu prema kojoj je Državne nekretnine moraju vratiti na mjesto direktorice za poslovne prostore. Otkaz je dobila nakon što je prijavila koruptivne radnje i nezakonitosti u toj državnoj tvrtki, pa je svog nekadašnjeg poslodavca tužila za nezakonit otkaz.

Na prijave nadležni nisu reagirali

U obrazloženju nepravomoćne presude stoji kako je sud zaključio da se Maji Đerek ne može dati otkaz bez da je prethodno imala i jednu opomenu, tako da se vraća na posao zbog proceduralne greške, a ne zbog činjenice da je otkaz dobila nakon što je prijavila nepravilnosti.

Neki od aktera te afere više nisu na funkciji – ministar Darko Horvat bio je uhićen i napustio je vladu, a Renati Sabo, direktorici firme Državne nekretnine u travnju nije povjeren novi mandat. Đerek je ranije rekla da kao zviždačica nije dobila sudsku zaštitu te da nije dobila nijedan odgovor državnog tijela na svoje prijave vezane uz nenaplaćivanje korištenja državnih prostora i stanova, nefakturiranje ugovora o zakupu, bespravno korištenje prostora i davanja u podzakup. Rekle je i da su njezini nadređeni štitili određene osobe, a u aferi su spominjani i ministar obrane Mario Banožić, ali i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je navodno radio pritisak preko tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića.

Tužila CERP zbog pogodovanja PPD-u

Gostujući na N1 u emisiji novi dan, prokomentitrala je i novu aferu u kojoj je trgovkinja pletivom Rada Škugor, inače majka Damira Škugora, uhićenog u plinskoj aferi, uključena u međunarodnu akciju kupoprodaje potraživanja prema zagrebačkom Dalekovodu. Akcija je financirana novcem posuđenim od vlasnika PPD-a, a gospođa Škugor svoju je tvrtku ugasila čim je izvršena transakcija vrijedna skoro 24 milijuna kuna.

“Ne bi bio prvi put da se netoga koristi za pranje novaca. Mislim da još nismo sve krakove te afere, a pravosudna tijela i Porezna uprava trebali bi ispitati tijek novaca”, rekla je zviždačica Đerek. Nedavno je podigla kaznenu prijavu protiv Milana Plećaša, ravnatelja Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) jer je propust naplatiti 333 milijuna kuna  kuna od PPD-a i ostalih vlasnika koji su htjeli s burze delistirati tvrtku Petrokemija, a u kojoj je i CERP imao važan udjel.  Upitana za sudbinu tog predmeta, rekla je kako je dobila obavijest iz Uskoka da, “premda se radi o uskočkim kaznenim djelima korupcije, USKOK je proslijedio predmet Županijskom državnom odvjetništvu bez obrazloženja, što jer jako čudno jer postoji sumnju da se radi o trgovanju utjecajem i prekoračenju ovlasti. Tražit ću od Uskoka obrazloženje tog poteza, jer su ga trebali napisati”, rekla je Maja Đerek.

sp

Foto: screenshot N1

(objavljeno 7.10.2022.)