Povežite se:
HomePravosuđeZviždačica i odvjetnica upozorile Dobronića da je njegov prethodnik Đuro Sessa od javnosti sakrio većinu presuda

Zviždačica i odvjetnica upozorile Dobronića da je njegov prethodnik Đuro Sessa od javnosti sakrio većinu presuda

I odvjetnicima i njihovim klijentima jako je važno imati uvid u cjelokupnu sudsku praksu, a Sessa je pristup sveo na desetak posto presuda i to anonimiziranih. Bitno je ne samo sagledati kako su sudovi sudili, već i kako su kome sudili, upozorile su predsjednika Vrhovnog suda zviždačica Maja Đerek i dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević

 

Zviždačica Maja Đerek i dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević, voditeljica udruge Prospectus, prošlog su tjedna predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića upoznale s manipulacijama njegova prethodnika Đure Sesse sa sudskom praksom, donosi Nacional u novom broju.

Cilj njihovog posjeta Dobroniću bio je učiniti dostupnima sve sudske presude odvjetnicima i  njihovim klijentima. Naime, Sessa je godinama nastojao uskratiti svu sudsku praksu od javnosti i pokrivao takav stav potrebom da se tzv. anonimizacijom iz sudskih presuda uklone identiteti stranaka. Prema riječima Viktorije Knežević i Maje Đerek, informacijski sustav SupraNova, smješten na internet stranicama Vrhovnog suda, onemogućava korisnicima sudova uvid u sve sudske presude, a dopušta uvid u svega deset posto presuda. Ta činjenica odvjetnike onemogućuje u kvalitetnom pisanju revizija, pa onda i njihovim klijentima onemogućuje dostupnost potrebne pravne zaštite. Argumenti koje je Sessa koristio da održi takvu situaciju su po svemu sudeći nezakoniti, navodi Nacional.

Svako tijelo javne vlasti građanima mora dati uvid u baze podataka  

“Naš Zakon o pristupu informacijama kaže da ako neko tijelo javne vlasti ima neku bazu podataka, onda je dužno građanima omogućiti njeno korištenje. Poslala sam zahtjev u veljači 2021. , a oni su me odbili. Rekli su da tih 90 posto nedostupnih presuda nije anonimizirano, odnosno svedeno na inicijale. Po uvjerenju mnogih pravnih stručnjaka, to je odbijanje bilo nezakonito”, ispričala je Viktorija Knežević.

“Odvjetnicima je jako važno imati pristup cijeloj sudskoj praksi, a posebno praksi Vrhovnog suda i svih županijskih sudova u Hrvatskoj kako bi mogli napisati revizije, odnosno žalbe Vrhovnom sudu. Tom sudu se prema zakonu mora dokazati propust da bi revizija postala dopuštena, mora dokazati da su sudovi odstupili od dosadašnje prakse Vrhovnog suda. Osim toga, razni županijski sudovi različito tretiraju pojedini pravni problem, pa imaju različitu sudsku praksu. Napokon, uvid je ponekad važan i zbog dokazivanja da Vrhovni sud nikad o nečemu nije odlučivao, a da je riječ o važnom predmetu o kojem mora odlučiti”, objasnila je odvjetnica.

Maja Đerek osniva novu udrugu zviždača, pod imenom Razvoj

Prema mišljenju Đerek i Knežević, GDPR koji se u ovom slučaju primjenjuje je opća odredba o zaštititi osobnih podataka, odnosno međunarodna konvencija, koja ne može biti iznad Ustava RH. “Naš Vrhovni sud je dosad neosnovano i nezakonito tražio anonimizaciju, a to znači nepovratnu obradu podataka s ciljem da se iz njih ne može utvrditi identitet osobe na koju se ti podaci odnose, čak i u zemlji opterećenoj korupcijom kao što je Hrvatska. Zato je izuzetno važno sagledati ne samo kako su sudovi sudili nego i kako su kome sudili. Ako postoji odstupanje od praske, onda je strašno važno vidjeti tko je i zašto u sudskim postupcima bio u privilegiranoj poziciji”, zaključila je Viktorija Knežević.

Kako doznajemo iz teksta, Maja Đerek, koja je nedavno bila među osnivačima zviždačke udruge Pomak, predala je zahtjev za osnivanje nove udruge zviždača Razvoj, u kojoj su osim nje i Viktor Šimunić, Josip Vitez i Nada Ružić.

sp

Screenshot: N1

(objavljeno 14.5.2022.)