Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeZaštitari Bilić-Erića lani su uprihodili 146 mil. kn i prestigli Klemma, kojem se dobit za boravka u zatvoru prepolovila

Zaštitari Bilić-Erića lani su uprihodili 146 mil. kn i prestigli Klemma, kojem se dobit za boravka u zatvoru prepolovila

Prošle su godine zaštitari iz Sesveta nastavili svoj višegodišnji rast, bez obzira na to što je sa scene otišao Milan Bandić, za čijeg su mandata dobivali unosne poslove s gradom Zagrebom. Njihovom glavnom konkurentu Josipu Klemmu, nakon što su 2020. pali za devet milijuna kuna, lani su prihodi smanjeni za još četiri milijuna. Vodeći po prihodima je i dalje Securitas, a najveću je dobit imao Zlatko Marić, donedavna ozbiljno uzdrman slomom Agrokora – lani mu je ostalo čistih 42,3 milijuna kuna 

Piše: Saša Paparella

Zaštitarska tvrtka Bilić-Erić i dalje grabi prema vrhu. Prema podacima o poslovanju za 2021. godinu, ekipa iz Sesveta povećala je lani prihod sa 125 milijuna na 145,9 milijuna kuna, čime su zauzeli treće mjesto, istisnuvši s njega Klemm security čiji je prihod lani pao sa 128 na 124 milijuna kuna. Također, Bilić-Erić je povećao svoju dobit s 20,1 na 21,7 milijuna kuna, čime su također ne samo prestigli već i znatno nadmašili konkurenta, jer je dobit tvrtke Josipa Klemma lani strmoglavo pala, s 23,3 na 12,8 milijuna kuna. 

Bilić-Erić i dalje u milosti zagrebačkih komunalaca 

Prihodi Klemm Security su 2020. pali za čak devet milijuna kuna, sa 137,2 na 128 milijuna kuna. Potom je u siječnju 2021. vlasnik tvrtke otišao na izdržavanje jednogodišnje zatvorske kazne, na koju je osuđen jer je svoju tvrtku fiktivnim ugovorima oštetio za gotovo tri milijuna kuna, a vjerojatno je i ta činjenica utjecala na nastavak pada prihoda. Zanimljivo je da je Klemm lani bio među rijetkima koji dodatno zapošljavaju, pa je krajem godine imao 833 zaposlenih. 

Na isto tako, i Bilić-Erić je lani imao loše trenutke, jer je početkom 2021. umro gradonačelnik Milan Bandić, za čijeg je mandata njihova tvrtka lijepo napredovala, a mediji su špekulirali i da je tom rastu možda pomogla činjenica što je Mirka Jozić, dugogodišnja pročelnica za gospodarstvo gradonačelnika Milana Bandića, supruga Matije Jozića, direktora Bilić-Erića koji je s prokuristom Slavkom Petričevićem jedan od dvojice najvećih vlasnika. Prikriveni većinski vlasnik tvrtke godinama je bio Vinko Žuljević Klica koji je 2015. smaknut.

Tvrtku Bilić-Erić se u medijima prozivalo zbog visoke cijene čuvanja praznih gradskih stanova, ali i nakon promjene vlasti zadržali su pozicije, pa smo tako početkom ove godine pisali o tome kako zagrebačka Vodoopskrba otpušta svoje zaštitare, a angažira vanjske iz Bilić-Erića. Nakon što se domogao treće pozicije, Bilić-Eriću daljnji napredak na ljestvici nije moguć, jer su vodeća dva zaštitara daleko ispred svih ostalih. 

Marićev Sokol d.o.o. ima triput veću dobit od Securitasa   

Prvi je na rang-listi ostao Securitas, najveći zaštitarski poslodavac s 2225 zaposlenih povećao je svoje prihode za skoro osam milijuna, na 290 milijuna kuna, uz povećanje dobiti na 14 milijuna.

Drugi je lani bio Sokol d.o.o. Zlatka Marića, koji je prihode povećao s 251 milijun na preko 269 milijuna kuna, uz rast dobiti s 28,1 na 42,3 milijuna kuna, a zapošljava 2114 zaštitara. Njegova prijašnja tvrtka Sokol Marić d.o.o., koja je zbog velike izloženosti jako nastradala u doba sloma Agrokora, u studenome 2021. izbrisana je iz sudskog registra.

Na petom je mjestu lani bila Fina GS, sa 143 milijuna kuna prihoda, odnosno 21 milijun više nego li prethodne godine i 1,5 milijuna kuna dobiti, uz 746 zaposlenih. Šesta je državna AKD zaštita sa 103 mil. kuna prihoda (pad od dva mil. kn), 10,7 mil. kn dobiti i 814 zaposlenih.

Prošla je godina bila uspješna i za zaštitarsku tvrtku Noky Security, povezanu s generalom Mirkom Norcem – njihovi su prihodi lani porasli s 30 na 40,5 milijuna kuna. Lijepo je lani narasla i Lupus zaštita, tvrtka u kojoj se nakon promjene zagrebačke vlasti skrasio Pavle Kalinić, bivši pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, lani je povećala prihode sa 5,3 na 8,8 milijuna kuna. U travnju 2021. bilo je objavljeno da je njen suvlasnik Dean Golubić uhićen zbog ozbiljnih optužbi, a nakon toga je Kalinić navodno odlučio ponovno promijeniti posao.

Foto: Bili-Erić Security

(objavljeno 3.6.2022.)