Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeZahvaljujući platformi Sky dosad je uhićeno 6558 kriminalaca i osuđeno na 7134 godine zatvora

Zahvaljujući platformi Sky dosad je uhićeno 6558 kriminalaca i osuđeno na 7134 godine zatvora

Dio kokaina nađenog na jedrilici u španjolskim vodama zahvaljujući uhođenju balkanskog kartela preko ‘mobitela koje je nemoguće pratiti’

 

Nakon što je razotkriven EncroChat, kriminalnom podzemlju podvaljen je Sky. Zahvaljujući praćenju komunikacije mobitela preko te visoko enkriptirane platforme kriminalcima je zamrznuta imovina vrijedna 900 milijuna eura, oduzeto im je 971 vozilo, 270 kuća, 83 broda, 40 aviona; zaplijenjeno je i 103,5 tona kokaina, 163,4 tone marihuane, 3,3 tone heroina. Obrane diljem svijeta sada tvrde kako dokazi prikupljeni putem platforme Sky nisu zakoniti

 

Piše: Luka Kovač

Iako je već zašao u pozne godine života, ne znači da nije aktivan u svijetu u kojem se kreće. A svijet kojim se kreće je svijet polusvijeta. Kriminalaca. Ratnih zločinaca. Njegova ‘slava’ je ogromna. Jer u zlatna vremena jugoslavenskog kriminala, tamo negdje 70-ih i 80-ih, sa Željkom Ražnjatovićem Arkanom je pljačkao draguljarnice po Europi. Bio je i njegov čovjek tijekom Arkanovih krvavih ratnih zuluma po BiH i Hrvatskoj. A onda je prešao u lukrativniji posao. Onaj s drogom. I postao dio nečega što je posljednjih godina postalo poznato kao – Balkanski kartel. Zbog kojeg su se na noge digle policije diljem svijeta, ali i DEA, FBI, Europol, Interpol… On je Slobodan Kostovski (70), njegovo lice je od 2018. krasilo Interpolovu crvenu tjeralicu koju je za njim raspisao Brazil nakon što je pobjegao iz tamošnjeg zatvora, a sve donedavno je mirno, pod lažnim imenom živio u Beogradu. No onda je Europol slavodobitno priopćio da su ga uhitili, da ga sumnjiče za krijumčarenje 2,7 tona kokaina, da je to uhićenje zadalo snažan udarac Balkanskom kartelu…Razlog zašto je Kostovski pao, te zašto godinama padaju kriminalni kapitalci poput njega diljem svijeta, pa i Hrvatskoj, stane u tri mala slova – Sky.

Sky je visoko enkriptirana platforma koja je omogućila vrlo šifriranu i vrlo tajnu komunikaciju među kriminalcima svih vrsta. Nije strana, pokazale su neke istrage, ni teroristima različitih ideologija. Sky je ukratko, visoko enkriptirana komunikacijska shema ili mreža ili platforma, zovite je kako hoćete, za koju su njegovi korisnici mislili da je milijun posto sigurna. I za razne policije ili sigurnosne agencije – neprobojna. I baš zbog toga što su oni s druge strane zakona mislili da je Sky siguran, koristili su ga kako bi preko mobitela komunicirali bez ikakvih ograda. Organizirali su kupovine tona droge. Naručivali su likvidacije. Planirali terorističke napade. Izmjenjivali fotografije svojih ‘podviga’. No kako vrag uvijek čuči u detaljima, svi navedeni u problemu su se našli kada su se u enkriptirane platforme i komunikaciju ubacili organi reda. Nakon čega su kriminalci i teroristi diljem svijeta počeli u policijske zamke upadati kao – zrele kruške.

Korisnička služba za kriminalce
No da bi shvatili ono što se događa sada, moramo se vratiti određeni broj godina unatrag. Legenda kaže da je priča, koja se pokazala izuzetno uspješnom za policije diljem svijeta, počela 2017. kada je francuska žandarmerija, istražujući tamošnje kriminalne organizacije, po prvi put naišla na visoko enkriptirane mobitele. Francuski žandari uskoro su shvatili da u rukama imaju pravo blago, jer je u zaključanim mobitelima bila hrpa vrlo eksplicitnih dokaza o aktivnostima kriminalaca svih vrsta. Stoga su Francuzi počeli istraživati kako da dođu do spomenutih dokaza, a da bi to mogli, prvo su trebali doznati tko stoji iza enkripcije mobitela. Ubrzo su otkrili da iza svega stoji EncroChat, tvrtka koja je zapravo bila komunikacijska mreža i pružatelj mobilnih usluga. Svoje usluge su pružali povećem broju osoba te ih oglašavali bilo usmenom predajom bilo u bespućima Dark weba. Zahvaljujući toj ‘reklamnoj’ kampanji, kriminalci diljem svijeta poludjeli su za tim mobitelima. Jer EncroChat je nudio visoko enkriptirane telefone koji su jamčili savršenu anonimnost, diskreciju te su reklamirali kao mobitele koje je nemoguće pratiti. Telefoni su bili opremljeni funkcijom koja je omogućavala automatsko brisanje poruka, a postojao je i određeni PIN koji je nakon ukucavanja brisao sve podatke na mobitelu. EncroChat je navodio da je ta opcija posebno zgodna kada korisnika uhvati policija jer je u sekundi s mobitela mogla izbrisati doslovno sve što ga inkriminira. Nadalje, EncroChat je nudio uslugu brisanja podataka na daljinu, a sve navedeno moglo se dobiti za cijenu od 1.000 eura po komadu. Preplata, koja pokriva cijeli svijet iznosila je 1.500 eura, trajala je šest mjeseci, a EncroChat je čak imao i korisničku službu koja je bila na raspolaganju 24 sata svih sedam dana u tjednu….
Kad je te 2017. francuska žandarmerija otkrila kriptirane mobitele i tvrtku koja pruža te usluge, shvatili su i da je server te tvrtke smješten u Francuskoj. Odnosno da iz Francuske sve kreće, pa su, pojednostavljeno rečeno, shvatili kako da svojom tehnologijom nadmaše onu EncroChata i tako dobiju pristup komunikaciji između korisnika. Još jedna legenda, nepotvrđena, kaže da je u enkripciju EncroChata bila uključena i francuska vojna obavještajna služba, no kako su podaci izvučeni iz nekriptiranih mobitela prvenstveno trebali poslužiti za suzbijanje organiziranog kriminala, sve je trebali pravno regulirati. Pa se u priču 2019. uključio i Eurojust, neka vrsta sveeuropskog tužiteljstva, preko kojeg su Francuzi dijelili prikupljene informacije. Nizozemska, a kasnije i Belgija bile su zemlje s kojima je Francuska u početku dijelila informacije. No s vremenom je broj prikupljenih podataka bio enormno velik pa se ukazala potreba za osnivanjem radne skupine koja bi se bavila istragom prikupljenih podataka. Ti su se podaci, osim toga, trebali izmjenjivati između policija unutar EU. Po potrebi, ako bi bio poslan zahtjev, podatke su mogle dobiti i policije izvan EU.

Razotkriven i Milaković koji je navodno prodao kokain Gavriću iz Ritza
Europol je u jednom od svojih izvješća, pojašnjavajući razmjere svega toga, naveo da su organi reda, nakon što je otkrivena kriptirana komunikacijska mreža analizirali više od 115 milijuna kriminalnih razgovora, vođenih između 60.000 korisnika. No zahvaljujući prikupljenim informacijama, policije diljem EU, ali i svijeta dobili su jedinstveni uvid u svijet kriminala. Razotkriveni su tako putevi droge, spriječene su neke naručene likvidacije, otmice, iznude… Europol se u tu priču uključio 2018. i većinu od tih 115 milijuna prikupljenih poruka, analizirali su njihovi stručnjaci. Prikupljene podatke uspoređivali su sa svojim bazama te su na kraju napravili 700 “paketa” obavještajno upotrebljivih podataka koji su onda poslani nacionalnim organima reda diljem svijeta. A ti organi su po tome onda djelovali, uhićujući koga su stigli….
A kako je svijet kriminala uvijek ispred svijeta policije, 2021. pojavio Sky, još jedna enkripcijska komunikacijska mreža, na koju su kriminalci prešli nakon što je razotkriven EncroChat. I ANOM, kojeg je napravio FBI te ga podvalio u kriminalnom podzemlju. Zahvaljujući ANOM-u te dekriptiranju Skya razotkriveno je novih 70.000 kriminalaca, a server u Francuskoj postao je noćna mora povećeg broja odvjetnika. Jer po prikupljenim podacima počele su se pokretati istrage, podizati optužnice i donositi presude diljem svijeta. Ni Hrvatska nije izuzetak, pa su zahvaljujući podacima prikupljenim iz enkriptiranih mobitela do sada podignute više optužnica protiv osoba koje se terete za ubojstva, trgovinu drogom, oružjem, ljudima….. Među optuženima je skupina oko Viktora Milakovića, koji se terete za dizanje u zrak stana Tomislava Sučića na Laništu ali i hrvatski krak mafijaške hobotnice narko bossa Darka Šarića.

Niti jedna od tih optužnica još nije pravomoćna, a o pravomoćnosti optužnice protiv Milakovićeve skupine zagrebački Županijski sud trebao je odlučivati nedavno, no ročište je odgođeno jer je jedan od optuženika tražio uvid u spis. U međuvremenu, protiv Milakovića i njegove ekipe, s njim ih je ukupno 20, pokrenuta je nova istraga u kojoj se sumnjiče za krijumčarenje većih količina droge koje su kupovali od nepoznatih osoba. Kilogram su preprodavali i po 36.000 eura, a jedan od kupaca te droge, kao se sumnja bio je i Mario Gavrić, suvlasnik Ritza, noćnog kluba u kojem je u travnju ubijen Tomislav Sabljo. Sabljina skupina je suprotstavljena Milakovićevoj, te je optužena da je prokrijumčarila najmanje 16 tona marihuane. Ni ta optužnica, kao ni one protiv Milakovića ili hrvatskog kraka narko hobotnice Darka Šarića, nisu potvrđene. U slučaju Sablje i ekipe, obrane problematiziraju dokazni materijal koji je prikupljen tajnim praćenjem i prisluškivanjem. Onim klasičnim, jer im je u automobile bila ubačena ‘bubica’. Kod Milakovićeve ekipe, dokazi su prikupljeni zahvaljujući Skyju i to će zasigurno biti problem kada te optužnice dođu na sud. U međuvremenu, u slučaju Šarićeve hrvatske ekipe, nekidan je održano optužno vijeće na kojem su obrane tražile da sud pribavi komunikaciju između hrvatskih i francuskih istražnih organa, komunikaciju između francuskih, nizozemskih i belgijskih istražnih organa, da se pribavi podatak gdje se točno u Francuskoj nalazi server koji prikuplja podatke sa Skyja i tko ga je hakirao. Osporavaju i nalaz telekomunikacijskog vještaka. Sud im je za sada većinu prijedloga odbio, a hoće li ono što je prikupljeno putem Skyja na koncu biti zakonit ili nezakonit dokaz, možda bi se moglo znati do kraja godine, jer se optužno vijeće nastavlja u studenom. U svakom slučaju Šarićeva hrvatska ekipa prva je koja je uopće došla u prigodu na sudu osporavati dokaze prikupljene putem Skyja, a što sud odluči u njihovom slučaju, vjerojatno će biti ogledni primjer za sve ostale optužnice, koje su već podignute i koje će tek biti.

Tehnologijom protiv organiziranog kriminala
Nije problem dokaza prikupljen preko Skyja samo hrvatski problem. Obrane diljem Europe problematiziraju zakonitost tako prikupljenih dokaza. Negdje sudovi zastaju s postupcima dok se to ne riješi, negdje kao u Srbiji i Crnoj Gori suđenja traju i veće su neke presude donesene. A kako se ponaša ostatak Europe, svjedoči primjer iz Njemačke, gdje je jedan sud odlučujući o zahtjevu za izdvajanjem ANOM enkripcije kao nezakonitog dokaza, zaključio je da je riječ o zakonitom dokazu. Pojašnjeno je da iz spisa proizlazi kako je FBI u okviru uzajamne pravne pomoći od nedefinirane treće zemlje, preko sudskog naloga, dobio sadržaj enkriptiranih mobitela s ANOM-ova servera. Spomenuta odluka njemačkog suda bitna je i zato što se u njoj navodi da je ANOM aplikaciju stvorio FBI, nakon što su uništili Phantom Secure. Motiv FBI-a za stvaranje ANOM aplikacije bila je želja da ponovo dobiju pristup komunikaciji kriminalnih organizacija.
FBI je spomenutu aplikaciju stvorio u suradnji s australskom policijom, a sve informacije koje su prikupili stavili su na raspolaganje nadležnim tijelima kaznenog progona, u ovom slučaju njemačkom. Njemačko tužiteljstvo je preko međunarodne pravne pomoći tražilo dozvolu za upotrebu tih podatka, što im je SAD dozvolio. Po stavu njemačkog suda ti prikupljeni dokazi iz inozemstva upotrebljivi su u postupku koji se vodi u Njemačkoj, a navodi se i da njemački sudovi nemaju obvezu provjeravati zakonitost prikupljenih podataka za koje su nalozi izdani u drugoj zemlji jer se ne radi o mjerama koje su provedene po njemačkom zahtjevu za međunarodnom pravnom pomoći. Osim toga, ako se takve mjere provode u zemlji članici EU, stoji u odluci suda, onda postoji načelo uzajamnog priznanja. Stav njemačkog suda u dotičnom predmetu, koji nije usamljen, je da se zabrana uporabe dokaza prikupljenih u inozemstvu može primijeniti samo kada je došlo do povrede međunarodnih obvezujućih jamstava kojima se štite individualna pravna dobra ili kada je njihovo prikupljanje dovelo do povrede javnog poretka. Njemački sud je smatrao da se u slučaju kojeg je razmatrao o tome ne radi, a smatrali su i da argumentacija obrane da je FBI aktivno sudjelovao u kaznenim djelima jer je izradio enkriptiranu aplikaciju ne stoji. Po stavu suda, odluku da se ta tehnologija koristi za počinjenje kaznenih djela bila je isključivo na korisniku.

Pravo na privatnost nasuprot nacionalnoj sigurnosti
Hoće li na istom tragu biti i odluke hrvatskih sudova, tek će se vidjeti. Za sada, obrane prikupljaju razne odluke i pozivaju se na njih, ovisno idu li im u prilog ili ne. U priču bi se mogli umiješati i Europski sud za ljudska prava i Europski sud pravde, jer su neki slučajevi završili i tamo. Uporaba dokaza s enkriptiranih aplikacija, s jedne strane je pitanje narušavanja prava na privatnost, no s druge strane je pitanje ugroze nacionalne sigurnosti jer Europol i Interpol sve češće napominju da organizirani kriminal iz godine u godinu postaje sve razgranatiji i sve opasniji po sigurnost cijele EU. Dok se ti pravni prijepori ne riješe, Europol koristi svaku prigodu da podsjeti, koju su korist policije diljem EU imale od razbijanja različitih enkriptiranih platformi.

Ističu tako da su razne istrage pokazale da se Skyjom koristilo ili se koristi oko 170.000 osoba, koje su međusobno izmijenile više od milijun poruka. Europol navodi i da je zahvaljujući dešifriranju Skyja dosad bez slobode ostalo 6558 osoba, pripadnika raznih svjetskih mafijaških organizacija, kartela, bajkerskih bandi…Te uhićene osobe, među kojima je bilo i 197 kriminalnih kapitalaca, do sada su osuđene na 7134 godine zatvora. Zamrznuta im je imovina vrijedna 900 milijuna eura, te im je oduzeto i 739,7 milijuna eura u gotovini. Na bankovnim računima zaplijenjeno je oko 154 milijuna eura, a što se tiče pokretnina i nekretnina, oduzeto je 971 vozilo, 270 kuća, 83 broda, 40 aviona. Zaplijenjeno je i 103,5 tona kokaina, 163,4 tone marihuane, 3,3 tone heroina… Impresivni su to rezultati kojih ne bi bilo da francuskoj policiji sasvim slučajno u ruke nisu upali oni enkriptirani mobiteli….

 

(objavljeno 14.9.2023.)

Foto: Europol