Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeZagrebačke vlasti zaustavile projekt Vinka Grubišića da se između Sabora i Banskih dvora otvori Muzej gričke vještice

Zagrebačke vlasti zaustavile projekt Vinka Grubišića da se između Sabora i Banskih dvora otvori Muzej gričke vještice

 

U zapuštenoj palači Grlečić-Jelačić na Trgu svetog Marka bivši je gradonačelnik Milan Bandić, mimo znanja gradske skupštine, 2017. najavio otvaranje muzeja posvećenog romanu Marije Jurić Zagorke, na inicijativu Vinka Grubišića i uz asistenciju Slobodana Prosperova Novaka, pri čemu je ostalo nejasno hoće li planirani muzej biti javni ili privatni. Nova gradska uprava potvrdila nam je da će, “čim nađe izvore financiranja”, uložiti 40 milijuna kuna u rekonstrukciju palače kako bi se u njoj otvorio neki muzej ili izložbeni prostor, “no odluka je da to ne bude Muzej gričke vještice”

Piše: Saša Paparella

U zgradi na Trgu svetog Marka 9, pokraj zgrada Sabora i vlade, nalazi se palača Grlečić-Jelačić, sagrađena 1734. i iznimno važna, ne samo zato što se nalazi na istom trgu gdje su smješteni Sabor, Vlada i Ustavni sud, već i stoga jer je tu 1926. bio smješten studio prve hrvatske radio-postaje. S godinama je palača upisana u registar kulturnih dobara RH počela rapidno propadati, postala je toliko opasna da su ulazna vrata u vežu morala bila zaključana. Na zgradi je sada skela na kojoj piše da su radovi započeli još u rujnu 2020., ali ništa se ne događa, iako su bivše gradske vlasti nekoliko puta najavljivale njenu obnovu. 

Grubišić jamčio ‘stotine tisuća posjetitelja godišnje’

U lipnju 2015. Gradski ured za kulturu objavio je javni natječaj izrade projektne dokumentacije za adaptaciju i sanaciju palače. Tadašnji gradski pročelnik Ivica Lovrić, najavio je otvaranje Muzeja klavira, potom je najavljen Muzej glazbe, da bi se u svibnju 2017. učinilo kako smo dobili konačnog pobjednika – Muzej gričke vještice. “Muzej će se svojim postavom približiti najslavnijim svjetskim kućama posvećenim piscima i bit će kulturni, ali i turistički projekt prvog reda”, ambiciozno je najavio tadašnji gradonačelnik Milan Bandić. Inicijator projekta Vinko Grubišić javnosti je zajamčio da će muzej rađen po motivima romana Marije Jurić Zagorke privuči  “više stotina tisuća posjetitelja godišnje i milijune posjetitelja njegove virtualne inačice”. Stoga valja podsjetiti da – kad smo već kod Zagorkinog klasika – ushićeni vlasnik Jadran filma nikad nije snimio toliko puta najavljenu i aferama opterećenu seriju Grička vještica. 

Istaknuta povjesničarka umjetnosti Snješka Knežević ovako je je prokomentirala projekt: ”Usudila bih se reći da je posrijedi kič. Ne bi bilo prvi put da gradonačelnik javnim novcem realizira svoje privatne ideje. Gradonačelnik se očito smatra gospodarom Zagreba, sve zna najbolje i ponaša se kao despot. Postavlja se pitanje zašto nema reakcije Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode koji savršeno točno zna kako treba raditi. Ondje već dugo vremena vlada parola: Sluga pokoran!”

Priča o Muzeju ponovno je aktualizirana u listopadu 2019., kad je projekt javno prezentiran u samoj palači Grlečić-Jelačić, uz asistenciju Slobodana Prosperova Novaka, istaknutog člana Bandićeve stranke koji je najavio “inteligentni muzej, tehnološki vrlo prosvijećen“. Tada je rečeno da će Muzej Gričke vještice biti otvoren na Zagorkin rođendan u ožujku 2021. Međutim, ispostavilo se da taj projekt nije prošao uobičajenu proceduru u skupštini grada, nisu obavljene konzultacije sa strukom o namjeni zaštićenog kulturnog dobra, niti je definirano hoće li zamišljeni muzej, u koji su ulijeva silan gradski novac, biti privatni ili javni. Sve je to izazvalo popriličnu količinu podozrenja kod tadašnje gradske oporbe prema inicijativi o kojoj nisu imali pojma, pa je  Tomislav Tomašević iz Platforme Zagreb je naš! rekao: “Ovo mi je prva informacija da se ovako vrijedno kulturno dobro doslovce 20 metara od zgrade Gradske skupštine obnavlja javnim novcem i planira dati na upravljanje čovjeku protiv kojega stoji nekoliko tužbi u DORH-u, a jedna od njih je i međunarodna jer ju je pokrenulo državno odvjetništvo Sjeverne Makedonije”, misleći pritom na neumornog Vinka Grubišića, hrvatskoj javnosti poznatog po brojnim aferama koje su ga pratile posljednjih 30 godina.

Zaštitna skela postavljena je 2018., potres je dodatno oštetio palaču

Prezentacija projekta u listopadu 2019.

S obzirom na to da je Tomislav Tomašević u međuvremenu postao gradonačelnik, ne čudi što su nam na upit kakva je sudbina projekta Muzeja gričke vještice iz Službe za informiranje Grada Zagreba odgovorili kako se od njega odustalo. “Za rekonstrukciju palače Grlečić-Jelačić – muzejskog prostora izrađena je projektna dokumentacija, te ishođena građevinska dozvola od 30. 10. 2019. Projektom nije definirana vrsta muzeja odnosno zbirka muzejskih predmeta, koja će biti izložena, no odluka sadašnje gradske uprave je da to ne bude Muzej gričke vještice”, odgovoreno nam je. U nastavku odgovora doznajemo da “procijenjena vrijednost rekonstrukcije iznosi 40 milijuna kuna bez PDV-a, te se traži izvor financiranja. U tijeku je dorada izvedbene dokumentacije, a rok za to je 25. travnja 2022.”

Na pitanje zašto je palača već godinama pod skelama, rečeno nam je da je “uslijed lošeg građevinskog stanja zgrade i potrebe zaštite prolaznika, 2018. godine postavljena zaštitna skela na uličnom pročelju prema Trgu sv. Marka. Po isteku njezinog najma, 2020. proveden je postupak javne nabave i sklopljen ugovor s novim izvođačem na dvije godine, odnosno do rujna 2022. Potresi iz 2020. su dodatno oštetili palaču, te su povećali obuhvat pojedinih zahvata. Također, utvrđena je potreba zaštite prolaza i zaštite objekta. Stoga je u 2022. godini proveden postupak javne nabave za izradu projekta zaštitne skele, odnosno nadstrešnice koja se planira na izlazu iz kolno-pješačkog prolaza kroz prizemlje palače u dvorište kako bi se zaštitili korisnici dvorišne zgrade u kojoj se nalaze prostori ansambla Zagrebački solisti. Projekt je izrađen, i u tijeku je ishođenje prethodnog odobrenja Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode”.

Foto: Zagreb.hr

(objavljeno 19.4.2022.)