Povežite se:
HomeKorupcijaZagrebačke vlasti započinju provjeru nakon priznanja Pavla Kalinića da se u njegovu uredu zapošljavalo preko veze

Zagrebačke vlasti započinju provjeru nakon priznanja Pavla Kalinića da se u njegovu uredu zapošljavalo preko veze

Tragom izjave bivšeg pročelnika Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, iz gradskog poglavarstva pozivaju i druge nadležne institucije da “istraže te tvrdnje i postupe u skladu sa svojim ovlastima”. Također, potvrđeno je da će svi službenici i namještenici osuđeni u aferi Agram dobiti otkaz čim im presude postanu pravomoćne 

Piše: Saša Paparella

Na suđenju za aferu Agram dio visoko pozicioniranih činovnika iz ere Milana Bandića osuđen je zbog nezakonitog zapošljavanja, odnosno nezakonitih promaknuća nekih zaposlenika grada Zagreba.  Slijedom toga, uputili smo upit gradskom poglavarstvu o tome kakve će sankcije snositi osobe koje su u tome sudjelovale.

“Sukladno članku 115. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi službeniku prestaje služba po sili zakona kada je osuđen za, između ostalog, kazneno djelo protiv službene dužnosti, danom pravomoćnosti presude. Stoga će službenicima, protiv kojih je pokrenut kazneni postupak u aferi Agram, te koji su osuđeni u navedenom postupku, prestati služba danom pravomoćnosti presude. U vezi s upitom o službenicima čiji su rasporedi bili predmet u slučaju Agram, obavještavamo vas kako su početkom 2015. nakon pokretanja istrage, po službenoj dužnosti, ukinuta rješenja kojima su službenici raspoređeni na radna mjesta za koja nisu ispunjavali uvjete za raspored te su službenici vraćeni na radna mjesta na koja su bili raspoređeni prije spornih rasporeda”, odgovoreno nam je iz Grada Zagreba.

Nadalje, zanimalo nas je i hoće li se napraviti interna istraga temeljem javnog priznanja Pavla Kalinića, bivšeg šefa Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, da se i u njegovu uredu zapošljavalo preko veze.

“Što se tiče priznanja bivšeg pročelnika da je bilo zapošljavanja preko veze, Grad Zagreb će napraviti odgovarajuće provjere, a pozivamo i druge nadležne institucije da istraže te tvrdnje te postupe u skladu sa svojim ovlastima”, rečeno nam je.

(objavljeno 21.6.2022.)

Foto: screenshot RTL