Povežite se:
HomeZagrebZagreb je druga najzelenija prijestolnica Europe

Zagreb je druga najzelenija prijestolnica Europe

Po broju stabala, glavni grad RH je peti između 38 metropola  

Zagreb je u konkurenciji svih europskih prijestolnica na drugom mjestu po zelenim površinama, kojih ima 74 posto, navodi se u istraživanju koje je objavila Europska agencija za okoliš (EEA).

U zelene površine ubrajaju se parkovi, prazne parcele, privatni vrtovi, ulična stabla, vode i močvare. 

Na ljestvici je prvi norveški Olso sa 77 posto zelenih površina, nakon Zagreba slijedi Ljubljana sa 67 posto, a četvreti je Helsinki sa 62 posto. Među hrvatskim susjedima, Sarajevo je na 15. mjestu, Budimpešta je 21., Podgorica 25., a Beograd 28. u konkurenciji 38 glavnih gradova Europe. 

Metropole su zelenije od prosjeka, koji u glavnim gradovima iznosi 47 posto, a u svim promatranim europskim gradovima 41 posto. U konkurenciji svih gradova, najveći udio zelenih površina, čak 96 posto, ima španjolski Caceres, a najmanji, od svega sedam posto, ima slovačka Trnava. 

Po kriteriju broja stabala, Zagreb je sa 46 posto na petom mjestu, bolji su samo Oslo (72 posto), Bern (53 posto), Ljubljana (50 posto) i Vilnius (47 posto). 

Po kriteriju dostupnosti zelenim površinama svim svojim građanima, Zagreb je na samom kraju liste sa svega dva posto, a vodeći je Stockholm s 19 posto. 

nn

(objavljeno 6.2.2022.)