Povežite se:
HomeZagrebZa ravnateljicu Maksimira guraju kandidatkinju bez uvjeta 

Za ravnateljicu Maksimira guraju kandidatkinju bez uvjeta 

Novo Upravno vijeće Javne ustanove Maksimir inzistira da tu instituciju preuzme Morana Trenta, koja se godinama bavi psihosistemskim savjetovanjem, iako se na natječaj prijavilo i nekoliko stručnjaka iz branše, a njenom izboru jednoglasno su se suprotstavila oba nadležna odbora gradske skupštine

Piše: Saša Paparella

Javna ustanova Maksimir, zadužena za upravljanjem ne samo tim parkom nego li i mnogim drugim zaštićenim područjima Grada Zagreba, uključujući 18 spomenika parkovne arhitekture, dva značajna krajobraza i pet područja ekološke mreže Natura 2000 s međunarodnim značajem, niti nakon provedenog javnog natječaja nije dobila ravnatelja, čime je nastavljena agonija koja traje već skoro godinu dana, još iz ere prošlih gradskih vlasti.  

Novo Upravno vijeće (UV) ustanove na sjednici od 22. rujna donijelo je odluku o provedbi natječaja za izbor i imenovanje novog ravnatelja / ravnateljice. Na sjednici od 25. listopada razgovaralo se s kandidatima, nakon kojeg je UV jednoglasno donijelo odluku da se za ravnateljicu Javne ustanove – Maksimir, koja zapošljava 14 ljudi, na razdoblje od četiri godine Gradskoj skupštini predloži Morana Trenta, osoba koja se zadnjih godina bavi psihosistemskim savjetovanjem. Inače, na natječaj za ravnatelja pristiglo je šest prijava, među kojima su jedna profesorica Agronomskog fakulteta, potom menadžer jednog parka prirode, ali i pojedini zaposlenici JU Maksimir, uključujući Niku Dolenc, sadašnju v.d. ravnateljice te institucije. 

 

Odbor za izbor i imenovanja: ‘Trenta nije ni podnijela prijavu’

Trenta u svom životopisu navodi: “Nisam članica niti jedne političke stranke, niti platforme Zagreb je naš, iako velikim dijelom dijelim njihova uvjerenja i vizije”, no na lokalnim izborima 2017. bila je kandidatkinja baš na koalicijskoj listi Zagreb je naš. Zbog neslaganja s Trentinim izborom, prije sjednice zagrebačke skupštine održane 9. prosinca, na kojoj je njena kandidatura trebala biti prihvaćen, oba su nadležna odbora –  Odbor za izbor i imenovanja te Odbor za zaštitu okoliša, jednoglasno zaključila da Trenta ne ispunjava uvjete natječaja, te su predložili zastupnicima da ne podrže njen izbor. 

U zaključku Odbora za izbor i imenovanja navodi se da “Upravno vijeće prilikom raspisivanja natječaja, odnosno ocjene dokumentacije, nije u potpunosti poštivalo Zaključak o obveznom podnošenju uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak kao uvjetu za izbor i/ili imenovanje članova NO i uprava i drugih kolegijalnih tijela trgovačkih društava u kojima Grad Zagreb ima udio, te ravnatelja ustanova kojih je osnivač ili suosnivač Grad Zagreb i ustanova nad kojima je Grad Zagreb preuzeo obavljanje osnivačkih prava”. 

Nadalje, “pregledom dokumentacije koju je Upravno vijeća Javne ustanove Maksimir dostavilo uz prijedlog za imenovanje ravnatelja, utvrđeno je kako predložena kandidatkinja nije podnijela prijavu na natječaj iz koje je nesporno vidljivo da se ona prijavljuje za radno mjesto ravnateljice Javne ustanove Maksimir temeljem raspisanog natječaja”.

 

Pećarević: ‘Odabrali smo kvalitetnu kandidatkinju’

No unatoč argumentima iznesenim u mišljenjima obaju odbora, u kojima većinu imaju zastupnici Možemo! i njihovi partneri, Upravo vijeće Maksimira i dalje je ustrajalo na toj kandidatkinji i nije uoči maratonske, 11-satne sjednice skupštine održane 9. prosinca 2021. povuklo svoj prijedlog s dnevnog reda, iako se to – neslužbeno saznajemo – od njih tražilo. Kako prijedlog nije povučen, na sjednici Skupštine je odbijen glasovima 26 od 28 nazočnih zastupnika, uz dvoje suzdržanih. Gradonačelnik Tomislav Tomašević pritom je naglasio da je problem u proceduri, odnosno u tome koliko smije biti stara potvrda da se protiv neke osobe ne vodi sudski postupak. Rečeno je i da je pogreška napravljena prilikom raspisivanja natječaja, na što je oporbeni zastupnik Trpimir Goluža naveo niz od nekoliko sličnih slučajeva u zadnje vrijeme, kad su razna novoimenovana Upravna vijeća donosila loše odluke.

Na upit portala Zagrebi.hr zašto inzistira na Trenti koja – kako tvrde nadležni gradski odbori – ne ispunjava uvjete natječaja, Marko Pećarević, predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove Maksimir odgovorio nam je da su “prema mišljenju Upravnog Vijeća svi kandidati ispunjavali uvjete natječaja, i sukladno tome svi su pozvani na razgovor”. 

Upitan zašto se inzistiralo na Tenti i nakon što su se protiv njenog izbora izjasnila oba nadležna odbora, odnosno zašto Upravo vijeće nije prije sjednice skupštine povuklo svoj prijedlog, Pećarević objašnjava : “Period između objavljivanja odluke Odbora za izbor i imenovanja i sjednice Gradske Skupštine nije bio dovoljan kako bi se mogla organizirati sjednica Upravnog vijeća sukladno Poslovniku o radu UV JU Maksimir. U protivnom UV bi se sastalo i razmotrilo Odluku Odbora za izbor i imenovanja, te nakon rasprave donijelo stav bilo da ostaje pri svojem prijedlogu ili da ga povlači. Takvu raspravu i zaključke moguće je provoditi isključivo na sjednicama Upravnog vijeća koje su sazvane u skladu s Poslovnikom kako bi odluke bile pravovaljane. Također podsjećamo da je rad Odbora za izbor i imenovanja i Odbora za zaštitu okoliša nezavisan od rada Upravnog vijeća Javne ustanove. Članovi Upravnog vijeća neovisni su stručnjaci i u svojim se odlukama vode procjenama temeljenim na vlastitom iskustvu i znanju. Povrh svega, članovi Upravnog vijeća JU Maksimir smatraju da su odabrali i predložili kvalitetnu kandidatkinju”, rekao nam je Pećarević.

 

Probijeni zakonski rokovi  

Ovaj javni natječaj je problematičan iz još nekih razloga. Jedan od naših sugovornika upozorava da zakonski rok obavještavanja o izboru kandidata za ravnatelja ne može biti dulji od 45 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava. U slučaju izbora ravnatelja JU Maksimir, rok za podnošenje prijava istekao je 11. listopada 2021., a rok za donošenje odluke i obavještavanje kandidata 25. studenog 2021. Budući da je sjednica gradske skupštine bila zakazana tek za 9. prosinca 2021., odluka o izboru i imenovanju bila bi donesena van zakonom i statutom propisanih rokova, a samim time i protuzakonita, što kandidatima koji nisu uspjeli omogućava da tu odluku pred upravnim sudom ponište. Sličnu smo opasku na račun probijanja zakonskih rokova čuli i od kandidata na javnim natječajima za neke druge menadžerske pozicije u tvrtkama u gradskom vlasništvu. 

Kako bilo, šteta što se problem ravnatelja još nije riješio, jer je Javna ustanova Maksimir već dugo opterećena problemima. Do ožujka 2021. ravnatelj Maksimira bio je Luka Čuljak, kojeg je na prijedlog tadašnjeg Upravnog vijeća i tadašnje zamjenice gradonačelnika Jelene Pavičić Vukičević Gradska skupština nakon svega dvije godine mandata smijenila i to zbog navodnog mobingiranja zaposlenika, a za v.d.-a je postavljena Nika Dolenc. 

Nesuglasice između raznih strana izbile su i oko 40 milijuna kuna teškog projekt Gradski prozori u prirodi, a u tjedniku Nacional je objavljeno da se u sklopu tog projekta navodno planirana sječa čak 150 stabala.

U istom se tekstu pisalo i o problemima s iznajmljivanjem ugostiteljskih objekata, od kojeg je jednu, Vidikovac, u najmu imala obitelj Gzima Redžepija, bliskog prijatelja pokojnog Milana Bandića. Protiv Redžepija je USKOK sredinom prosinca podignuo optužnicu zbog trgovanja utjecajem i to zato što je navodno pokušao utjecati na vještaka u odluci o skrbi nad sinom Severine Vučković i Milana Popovića

 

(objavljeno 3.1.2022., tekst je dopunjen 3.1.2022. u 15:15)

Foto: Grad Zagreb