Povežite se:
HomeNedodirljiviZa bahatog Barbarića i njegove HEP-ovce građani su oduvijek bili kmetovi

Za bahatog Barbarića i njegove HEP-ovce građani su oduvijek bili kmetovi

 

Najnovija u nizu afera, u kojoj se otkrilo da dio HEP-ovih zaposlenika svoje klijente interno naziva ‘kmetovima’, samo je potvrdila ono što ionako znamo – Frane Barbarić, čovjek od najvećeg povjerenja premijera Plenkovića, još nije prihvatio niti odluku bana Jelačića o ukinuću kmetstva, a kamoli neke suvremenije metode transparentnog  rada i pristojnog komuniciranja

 

Piše: Saša Paparella

Građani su napokon mogli čuti što se o njima misli u kompaniji koja je u njihovom, odnosno državnom vlasništvu – oni su “kmetovi”. Kako javlja portal Index, na HEP-ovoj službenoj stranici za slanje online obrazaca postoji kratka uputa, koja se sastoji od fotografija na kojima je prikazano gdje na računu pronaći potrebne podatke. Klikom na prikaz tih fotografija vidi se da su fotografije izvorno spremljene pod imenom “kmetovi” za korisnike kućanstava, odnosno “gospoda” za poduzetnike.

Iako HEP-ova službe za odnose s javnošću gotovo nikad ne odgovara na upite, pa se novinari i zainteresirani građani često moraju žaliti Povjereniku za informiranje, ovog su se puta promptno ispričali, navodeći kako će odgovorni službenik biti kažnjen. Ali nije on jadan kriv – kao što dijete u javnosti ponekad izlane ono što čuje kod kuće, tako je i anonimni  HEP-ov zaposlenik samo napisao ono što građani i sami osjećaju, a to je da ih uprava HEP-a tretira kao kmetove. Baš kao da ban Josip Jelačić nije prije točno 75 godina ukinuo kmetstvo.

U odgovoru se spominje i neko istraživanje “koje je pokazalo da je čak 92 posto privatnih korisnika zadovoljno uslugama HEP Opskrbe”, no po rezultatima Indexove ankete s HEP-om je zadovoljno tek 36 posto građana.

Podsjetimo kakvim smo mustrama riječ povjerili firmu. HEP je kompanija koja taji godišnja izvješća poslovanju, kako se ne bi vidjelo da su zbog ostvarivanja vladinih političkih ciljeva u 2022. godini ostvarili konsolidirani neto gubitak u iznosu od 5,7 milijardi kuna. Predsjednik uprave Frane Barbarić osjeća se toliko jakim da mu  nije naškodila niti ovoljetna plinska afera, zbog koje je predsjednik Republike Zoran Milanović iskoristio svoje ustavne ovlasti i podnio zahtjev za izvanrednim zasjedanjem Hrvatskog sabora. Posljedica nije bilo niti zbog druge Barbarićeve afere, one proljetne – nezakonite gradnje vile na otoku Hvaru. Iako je dobio nalog za rušenje, zasad to očito ne misli napraviti.

Ove zime, saborska je oporba optužila premijera Plenkovića da skupim božićnim spotom HEP-a korumpira medije, a još na ljeto naš je portal iscrpno izvijestio kako HEP preko Real grupe godišnje u medije plasira i po 20 milijuna kuna. U međuvremenu, ujesen smo pisali o ‘energetskom hvarskom kartelu‘, s Barbarićem kao staknutim članom.

I tako, u svakom godišnjem dobu otvara se po barem jedna velika afera, no Barbarić je svejedno i dalje ugodno zavaljen, već godinama nedodirljiv na tronu. Baš poput pravog feudalca, koji se ne ustručava postaviti blisku prijateljicu na vodeća mjesta u čak četiri nadzorna odbora najvećih tvrtki HEP Grupe.

Nadalje, podsjetimo i da HEP građanima masno naplaćuje fantomsku uslugu ‘odustajanje od obustave električne energije’, što nam također nisu željeli objasniti. Ili, još jedan primjer iz osobnog iskustva – kupujete li stan čiji je prethodni vlasnik preplatio stvarnu potrošnju struje, taj je novac nemoguće prebiti s nekim budućim računima “jer to niste vi platili”, pa ga HEP lijepo zadrži sebi. Baš kao da je novac njihov. I kao da je cijela kompanija njihova, kao da su poduzetnici i arogantni HDZ-ovo aparatčici posijani po HEP-u zbilja “gospoda”, a građani samo – kmetovi.

 

(objavljeno 23.8.2023.)