Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeVode se polemike oko spomenika na Bandićevom grobu, iako je gradska skupština zabranila gradnju pokraj arkada  

Vode se polemike oko spomenika na Bandićevom grobu, iako je gradska skupština zabranila gradnju pokraj arkada  

Protiv dopune Odluke o grobljima, donesene na inicijativu Renata Peteka, glasali su samo zastupnici Bandićeve stranke, dobro znajući da se njome onemogućava nova uzurpacija prostora pokraj groba nezakonitog podignutog na zelenoj površini. U međuvremenu se savjetnik Ivica Lovrić pohvalio kako je gradonačelnik Tomašević upravo na njegov savjet prepustio grobno mjesto udovici Bandić

 

Piše: Saša Paparella

Nakon što je godinama bio pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje i osoba od najvećeg povjerenja Milana Bandića, Ivica Lovrić je dolaskom nove vlasti spušten na poziciju savjetnika gradonačelnika Tomislava Tomaševića, čime nije pretjerano kažnjen – za radnog vremena ne libi se sudjelovati u prosvjedima protiv vlasti koja mu daje plaću od 18.000 kuna. 

Iako se njegov radno mjesto samo formalno naziva “savjetničkim”, Lovrić tvrdi kako Tomašević “itekako prati” ono što mu sugerira. Tako na pitanje novinara SEEbiza ”Kakva je komunikacija s gradonačelnikom Tomaševićem? Rekli ste mi da vidite iz nekih njegovih poteza da je ipak uvažio dio vaših prijedloga i primjedbi?”, Lovrić odgovara: “Redovito mu šaljem mailove kojima pokušavam skrenuti pozornost na mnoge nelogičnosti koje vidim i koje mi dojavljuju. Dosad ni na jedan jedini mail nisam dobio odgovor. Ipak, iz nekih Tomaševićevih poteza vidio sam da itekako prati ono što sam mu sugerirao pa je neke odluke ipak donio. Doduše, češće se radi o tome da je spriječio neke nelogičnosti, pa i nezakonitosti na koje sam ga upozorio. Sugerirao sam Tomaševiću da riješi pogrebno mjesto pokojnog gradonačelnika Bandića, pa je nakon 2-3 dana poslušao i prenio pravo korištenja na obitelj. Jednostavno, odluke se donose presporo i to je ono što pod hitno treba mijenjati jer grad ovako ne može funkcionirati na zadovoljavajući način”, zabrinut je za sudbinu Zagreba Lovrić, koji je dosad oslobođen u više sudskih procesa za gospodarski kriminal. 

Dakle, Lovrić tvrdi kako je upravo na njegov poticaj Tomašević odlučio obitelji Bandić pokloniti pravo na korištenje grobnog mjesta, što bi – ako je istinito – bilo otužno i zabrinjavajuće. Naime, postoje indicije da su upravo Lovrić i još nekoliko bliskih suradnika dan nakon Bandićeve smrti prošetali po Mirogoju i odabrali za počivalište zelenu površinu na uglu arkada, na kojoj nikad ranije nije bilo planirano grobno mjesto. Nove vlasti nisu znale kako riješiti problem tog groba koje je na silu i mimo procedure legaliziran, pa su ga prebacili udovici Vesni Bandić. Time se stvorio dojam da oko grobnog mjesta nema ničeg spornog te je u zadnje vrijeme objavljeno nekoliko novinskih tekstova na temu “kako će izgledati spomenik na Bandićevom grobu”. 

Tu su se komentarima uključili stručnjaci iz raznih područja, no svi su oni zaboravili na jednu činjenicu – još u siječnju je gradska skupština na inicijativu zastupnika Renata Peteka prihvatila dopunu Odluke o grobljima kojom se reguliraju uvjeti korištenja prostora u neposrednoj blizini pojedinačnih zaštićenih kulturnih dobara upisanih u Registar kulturnih dobara RH, a među kojima je i kompleks mirogojskih arkada. Nije slučajno što samo zastupnici Bandićeve stranke BM 365 nisu u skupštini podržali Petekovu inicijativu, jer su dopunom Odluke zabranjeni “građevinski i svi drugi radovi kojima se uvode novi sadržaj ili izvode drugi zahvati u prostoru u neposrednoj blizini spomenutih kulturnih dobara, a zabranjeno je i proširenje postojećih grobnih polja i grobnih mjesta”. Dakle, zbog groba koji je sada na korištenje besplatno dobila Vesna Bandić ne smije se dodatno uzurpirati prostor ispred zaštićenih arkada, pa time svaka ozbiljna priča oko Bandićevog spomenika postaje protupropisna i besmislena.  

Foto: Zagrebi.hr

(objavljeno 4.4.2022.)