Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeVladari hrvatskog sporta (1.)  – Lordovi i underlordovi

Vladari hrvatskog sporta (1.)  – Lordovi i underlordovi

Vladari hrvatskog sporta (1.) – Mateša vlada HOO paunovim perom, a opoziciju je ukrotio oslanjajući se na politiku 

Bivši predsjednik vlade koji gaji sklonost ka ugodi, osim one vidljive povezan je i s nevidljivom vladajućom garniturom, materijaliziranom oko domaćih underlordova

Piše: Goran Čop

Gledano formacijski i administrativno, najvažnijom osobom u sustavu sporta vrijedilo bi imenovati ministricu turizma i sporta Nikolinu Brnjac. Međutim, iako po činu i pravu potpisa na važnoj papirologiji bila najvažnija, 43-godišnja doktorica prometnih znanosti iz Karlovca nije osoba čijom pojavom će nekome zaklecati koljena iako ponekad rekreativno potrči i zapliva. Njen glavni derivat, produžena ruka u organizmu sporta je državni tajnik Tomislav Družak čiju samozatajnost pojavljivanja u medijima vjerojatno treba zahvaliti nekadašnjim profesionalnim aktivnostima u obavještajnoj zajednici ali i činjenici da je država goleme akreditive upravljanja javnim novcem povjerila Hrvatskom olimpijskom odboru , županijskim i gradskim tijelima vlasti. Za sebe je ostavila strateško dogmatske razonode poput razrade

Nacionalnog programa sporta (2019.-2026.), kontemplacije Nacionalnog vijeća za sport i povremena sufinanciranja velikih sportskih događaja internacionalnog karaktera.

Budžet do 150 milijuna kuna

Najvitalniju poziciju, reguliranu kroz prizmu konvencionalnog ustroja, zauzima Hrvatski olimpijski odbor s dinamičnom mrežom kategorizacije sportaša i njihovih trenera usmjerene prema održavanju zadovoljavajuće kondicije za nastup na Olimpijskim igrama. Nakon vehementnog razdoblja kontroverznog sineasta Antuna Vrdoljaka već zamalo dva desetljeća ugodnu duboku fotelju u Domu sportova popunjava zadnji Tuđmanov premijer Zlatko Mateša. Sama kancelarija u rutinskoj svakodnevici dosadne birokracije počivala je nekad na glavnom tajniku Josipu Čopu, a danas na njegovu nasljedniku Siniši Krajaču.

Siniša Krajač, agilni tajnik HOO koji se ne libi zauzet stranu,  kako je to primjerice bilo prilikom izbora za predsjednika Sportskog saveza Grada Zagreba gdje je podržao Vjekoslava Šafranića. (izvor: N1, Zagrebi)

Mateša hendla odnose prema državi i državnoj kasi, da mu na tom terenu sasvim pristojno ide svjedoči pomalo bizarno snalaženje s pokrivanjem promašenog projekta Sportske televizije čije su financijske dubioze u neutralnijim analizama išle i prema 9-znamenkastim kunskim iznosima. U olimpijskim godinama berba je nešto plodnija, uz državne, marketinške i vanjske prihode budžet ode do 150 milijuna kuna. Bivši predsjednik Vlade inače gaji naklonost ugodi i lakoći postojanja u punom volumenu pa potegne i do dalekih egzotičnih adresa gdje iz prve žmirećki razaznaje birane kapljice i naručuje oprezne zalogaje jer pazi na mrežu premosnica i stentova, ponosni je počasni mongolski konzul u Hrvatskoj i vlasnik doktorata humanističkih znanosti s najprimjerenijeg mjesta na planeti – gdje ćeš usavršavati humanistički akademizam nego na pekinškom Tiananmenu. 

Nacionalnim olimpijskim pokretom vlada paunovim perom ladanjski mirno i jednostavno. Opoziciju je ukrotio oslanjajući se na uvijek tijesne odnose s vidljivom politikom na Markovom trgu ali i onom nevidljivom, jačom i zaista pravom vladajućom garniturom materijaliziranu oko domaćih underlordova gdje je jedna od osi stacionirana u liku nekadašnjeg punca i prethodnika na mjestu šefa izvršne vlasti u državi.

U HOO glasaju i cheerleading, flying disc, galoperi, kendo, nanbudo, powerlifting, twirling

Na izborima u HOO-u više se nitko ne ufa suprotstaviti neoborivo ukorijenjenom establishmentu. Glasačke listiće posjeduju predstavnici 44 saveza olimpijskih sportova u svojstvu redovnih članova, potom 28 saveza iz neolimpijskih sportova (između ostalih tu su bridge, sambo i savez za obaranje ruku…), pa privremeni članovi neolimpijskih sportova (go, korfball, lacrosse, padel i američki nogomet), pa pridruženi članovi (cheerleading, flying disc, galoperi, kendo, nanbudo, powerlifting, twirling) i na kraju predstavnici Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Hrvatskog sportskog saveza gluhih i Specijalne olimpijade Hrvatske.

Cijelom metodologijom većih i manjih ustupaka, ovom ili onom uslugom, obećanjem a i izvršenim obećanjem iz prošlosti, Mateša vlada bez ikakvih problema i može ga smijeniti eventualno osobna demisija ili biološki razlog. Sustav vlasti po Savezima je neraskinut niz mreže utjecaja najmoćnije političke stranke, zbog izvlačenja novca iz javnih institucija i tvrtki pravomoćno osuđene Hrvatske demokratske zajednice. Od same uspostave instrumentarija države prije tri desetljeća, jedan od krakova galopirajuće „kulturne revolucije“ je zahvatio i sport koji se u uhodanoj roli opijuma za narod simultano smjenjuje s religijskim nadahnućima, sokovima i spoznajama. Sport je idealan jer može lagano federirati i koketirati sa svim područjima društvenog života i taj golemi radijus utjecaja HDZ-ovi tehnolozi vlasti nisu mogli zapostaviti. Posljednja ilustracija može biti način kako je Andrej Plenković izveo uklanjanje Davora Šukera (čim su njegova karizma i konvertibilni look okopnili) orkestriranom medijskom pripremom i na mjesto predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza postavio Marijana Kustića, uhodanog stranačkog specijalca koji se partijski očeličio kad je Ličko senjsku županiju vratio u krilo organizacije iz ruku odmetnutog ginekologa Darka Milinovića.

Kustić je važan lik, među prvim domaćim zadaćama je imao povratak reprezentacije na Poljud pa je tako ove godine splitski stadion ugostio dvije važne kvalifikacijske utakmice protiv Slovenije i Rusije. Tako je, možda ne i posve bandažirano umiren, ali svakako bar donekle zadovoljen uvijek strastveni jug što i na političkim oscilometrima pokaže djelovanje. HNS je država u državi, bunar zlatnih dukata, prebogata tvrtka i titular nogometne vrste čiji jedan rezultat naciju može opiti u sreći ili propiti u nesreći.

Foto Zlatko Mateša – izvor N1, Zagrebi