Povežite se:
HomeNedodirljiviVisoki upravni sud: ‘HEP mora Juričanu otkriti koliko je plaćen promotivni spot i tko ga je izradio’

Visoki upravni sud: ‘HEP mora Juričanu otkriti koliko je plaćen promotivni spot i tko ga je izradio’

HEP već godinama odbija dati javnosti na uvid podatke o tome kako točno ta tvrtka u državnom vlasništvu svake godine na marketing troši milijune eura, tvrdeći da je riječ o “poslovnoj tajni”.  Sada ih je Visoki upravni sud, kojeg HEP-ovci ignoriraju (?!), prisilio da pokažu račune za besmisleni božićni spot koji je trajao čak 60 sekundi  

 

HEP-ovi podaci o raspolaganju javnim novcem nisu i ne mogu biti poslovna tajna, već predstavljaju javni podatak pa ih je HEP dužan dostaviti bilo kojem građaninu koji to od njega zatraži. HEP je u ovom slučaju prekršio ne samo Zakon o pravu na pristup informacijama, već je pokazao i da ne poštuje pravni poredak, sudove i neovisne institucije. To je sukus presude kojom je Visoki upravni sud odbio HEP-ovu tužbu protiv povjerenika za informiranje Zorana Pičuljana i naložio HEP-u da osam dana od primitka presude dostavi građaninu podatke koje je zatražio, navodi novinarka Slavica Lukić u Jutarnjem listu pod naslovom ‘Raspolaganje javnim novcem ne može biti HEP-ova tajna, recite kome i koliko ste platili spot‘.

Propala priča o ‘poslovnoj tajni’

Priča je krenula u veljači 2023., kad je redatelj Dario Juričan zatražio podatke o tome kome je ta državna tvrtka povjerila izradu i distribuciju promotivnog videospota “HEP energija koja pokreće Hrvatsku/iza utičnice” i koliko ga je platila. Postoje različite verzije tog spota kojima se HEP reklamira kao efikasna, društveno odgovorna tvrtka koja prije svega šiti interese zajednice u kojoj posluje. Međutim,  HEP je Juričanov zahtjev odbio, ustvrdivši da su ti podaci – poslovna tajna. Dostavljanje traženih podataka bez pristanka druge ugovorne strane, stoji u odbijenici HEP-a, predstavljalo bi protupravno ponašanje i nanošenje štete drugoj ugovornoj strani. Kako nije doznao ni tko je “druga ugovorna strana”, to jest tvrtka kojoj je HEP povjerio izradu spotova i zakup medijskog prostora za njihovo emitiranje, niti koliko je HEP to platio, Juričan se žalio povjereniku za informiranje Pičuljanu.

Frane Barbarić, predsjednik uprave HEP-a

 

“Povjerenik je od HEP-a zatražio preslike ugovora i račune vezane uz promotivni spot kako bi odlučili mogu li se oni svrstati u poslovnu tajnu, ali su mu iz HEP-a rekli da mu ne mogu dati preslike, već mu samo mogu dati uvid u te dokumente. Nakon uvida, povjerenik je donio rješenje da se informacije koje Juričan traži od HEP-a nikako ne mogu svrstati pod poslovnu tajnu. Povjerenik je naložio HEP-u da Juričanu na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama i već ustanovljenoj praksi u istovjetnim situacijama dostavi tražene informacije. Povjerenik je naložio HEP-u da Juričanu dostavi preslike ugovora o zakupu medijskog prostora iz srpnja 2020. s troškovnikom, dodatak tom ugovoru od srpnja 2022. i šest računa koje je HEP izdao tvrtki s kojom je sklopio posao, a koje je izdao u siječnju ove godine”, navodi Jutarnji.

HEP ni sudu ne želi dati račune

Očekivano, HEP je odbio provesti nalog i protiv povjerenika podnio tužbu Visokom upravnom sudu. Sudsko vijeće Visokog upravnog suda, kojim predsjedava sutkinja Mirjana Juričić, 27. rujna zatražilo je od HEP-a da im dostavi preslike dokumenata s podacima koje Juričan traži kako bi mogli presuditi je li u pravu povjerenik Pičuljan ili HEP. Međutim, HEP je 2. listopada odgovorio da za to mora tražiti suglasnost druge ugovorne strane, to jest tvrtke kojoj su povjerili izradu spota i zakup medijskog prostora, i da će to potrajati.

Sudsko je vijeće nakon toga još dva puta HEP-u uputilo upozorenje da su prema zakonu dužni sudu dostaviti dokumentaciju koja je predmet spora, ali ni HEP-ov službenik za informiranje, niti direktorica Sektora za tržišno-marketinšku strategiju te državne tvrtke nisu pokazali nikakvu namjeru udovoljiti zahtjevu suda.

Kako HEP niti nakon više sudskih zahtjeva nije sudu dostavio dokaze na kojima temelji svoju odluku da Juričanu uskrati tražene informacije, a sud je na temelju raspoloživih informacija, slobodnog sudačkog uvjerenja i cijeneći ponašanje HEP-a u ovom sporu presudio da se HEP-ova tužba protiv povjerenika odbija i naložio HEP-u da Juričanu dostavi tražene informacije.

‘Ne poštujete pravni poredak RH’

U obrazloženju sud navodi kako “HEP nije ni na ponovljeno pisano traženje postupio po nalogu suda, čime je dao do znanja da ne poštuje pravni poredak Republike Hrvatske niti sudove, na što ga obvezuje Ustav Republike Hrvatske… Ignoriranje naloga povjerenika za informiranje kao i naloga suda ukazuje na nepoštivanje legitimnih i neovisnih institucija Republike Hrvatske”, istaknuo je Visoki upravni sud.

U roku od osam dana od primitka presude, HEP će Juričanu morati otkriti kome je i koliko platio izradu promotivnog spota i zakup medijskog prostora za njegovo emitiranje.

 

Sporni spot

 

O tom je spotu, prikazivnom potkraj 2022., portal Zagrebi.hr opširno pisao još početkom godine. Tada smo naveli da je HEP producirao ‘Božićnu čestitku’ koja se emitira na svim bitnim televizijskim postajama, traje čak 60 sekundi i nema previše marketinškog smisla, jer HEP u Hrvatskoj nema ozbiljne konkurencije. Navedeni spot je izrazito zahtjevan te iznimno skup, a s obzirom na to da HEP posluje s milijardama kuna gubitka, “takva rastrošnost dokazuje nesposobnost i štetnost Uprave HEP-a”, napisali smo tada.

Također, dosad smo redovito pisali i o netransparentnosti kojom ta državna tvrtka troši ogromne svote na marketing, i to većinom preko agencije Real grupa Krešimira Renza Prosolija, preko koje HEP godišnje plasira i do 20 milijuna kuna.  Kao i Juričan i Visoki upravni sada, mi smo se već tada susreli s HEP-ovim nemuštim objašnjenjem kako nam “ne mogu dati račune dokumente bez pristanka druge strane”. Na tome su inzistirali sve dok ih sud sada nije na silu otvorio prema javnosti. I sve to se događa dok predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić srlja iz afere u aferu, naviknut da za svoja ponašanja i odluke ne snosi posljedice.

 

sp

foto: Facebook Gradonačelnik svemira: HEP

(objavljeno 23.11.2023.)