Povežite se:
HomeZagrebUz ostvarenih 300 milijuna kuna prihoda, aviokompanija ETF stigne i popuniti vrh Zagrebačkog holdinga

Uz ostvarenih 300 milijuna kuna prihoda, aviokompanija ETF stigne i popuniti vrh Zagrebačkog holdinga

Iz Zagrebačkog holdinga nismo uspjeli doznati tko im je preporučio Kristijana Starčevića te zašto se uprava i NO Holdinga pune baš kadrovima povezanim s Ratkom Bajakićem i aviokompanijom ETF (Enjoy The Flight), koju je dotični financijaš i osoba od gradonačelnikova povjerenja pokrenuo s Velimirom Šonjom i Zdenkom Adrovićem

 

Piše: Saša Paparella

 

Prije godinu dana pisali smo o zajedničkom poslovnom pothvatu tadašnjeg zamjenika predsjednika NO Zagrebačkog holdinga, financijaša i investitora Ratka Bajakića, koji je, skupa s “neovisnim ekonomskim analitičarem” Velimirom Šonjom i direktorom Hrvatske udruge banaka i dugogodišnjem predsjedniku uprave RBA Zdenkom Adrovićem, kao suvlasnik aviokompanije ETF (Enjoy The Flight) već u prvoj godini njenog poslovanja ostvario lijepih 123 milijuna kuna prihoda.

U međuvremenu, ETF je lani ostvario preko 300 milijuna kuna prihoda i napravio nekoliko milijuna kuna dobiti, a Bajakić je izašao iz NO Holdinga, no samo da bi umjesto njega bio imenovan Kristijan Starčević, dotadašnji član uprave ETF-a.

Kakva je to tajna nove aviokompanije, zašto baš iz tog bazena grad Zagreb odabire najvažnije kadrove? Kako to da ETF puni vrh Holdinga baš kao HDZ upravu HEP-a? Zagrebačkom holdingu smo stoga poslali nekoliko pitanja. Zanimalo nas je na koji način je Kristijan Starčević došao u NO Holdinga i kakva je tu bila uloga Ratka Bajakića, kojega je zamijenio u NO Holdinga?

Također, htjeli smo doznati i kakva je bila eventualna uloga Ratka Bajakića, osobe od povjerenja gradonačelnika Tomislava Tomaševića, u dovođenju Suzane Brenko na mjesto predsjednice NO Holdinga 2021. godine? Naime, poput Bajakića i Starčevića, kolega iz ETF-a, i Bajakić i Suzana Brenko se također poznaju od ranije –  dok je Brenko bila direktorica Croatia banke od 2012. do rujna 2015., Bajakić je od travnja 2015. bio predsjednik Nadzornog odbora te banke.

Ali to nije sve – Suzana Brenko i Kristijan Starčević također su poslovno povezani, i njih veže jedna banka. I to ne bilo koja. Starčević je naime bio voditelj Odjela malog i srednjeg poduzetništva Hypo banke u vrijeme dok je Brenko od 2006. do 2012. bila članica, odnosno predsjednica Nadzornog odbora te iste banke. Zato smo Gradu Zagrebu, uz sve ostalo, poslali i upit kakva je bila eventualna uloga Suzane Brenko u dovođenju Kristijana Starčevića u Holding, jer ovdje nije pitanje tko koga poznaje, već tko koga ne poznaje od ranije.

Nažalost, na naša, vrlo precizno postavljena pitanja iz Grada Zagreba odgovoreno nam je tek da je “Skupština Zagrebačkog holdinga, koju čine gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, imenovala člana Nadzornog odbora Kristijana Starčevića. Dotadašnji član Nadzornog odbora Ratko Bajakić razriješen je na vlastiti zahtjev. Članove Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga imenuje Skupština društva. Pri tome bira ljude za koje smatra da mogu kvalitetno nadzirati poslovanje Zagrebačkog holdinga.” A tko im je preporučio baš Starčevića, možemo samo nagađati.

 

(objavljeno 2.8.2023.)

Foto: William Hook / Unsplash.com