Povežite se:
HomeDosjeUstavni sud – zaštitnik obespravljenih, spasitelj moćnih

Ustavni sud – zaštitnik obespravljenih, spasitelj moćnih

Zbog svih kontroverzi oko Ustavnog RH suda koji slovi kao “četvrta vlast”, jer ne spada ni u izvršnu, ni u zakonodavnu, a ni u sudsku vlast, HRCIN je počeo raditi na projektu dugometražnog dokumentarnog filma pod nazivom “Ustavni sud – zaštitnik obespravljenih, spasitelj moćnih”, čiji se prijedlog scenarija nalazi u prilogu.

Podsjetimo na samo dva primjera – u srpnju 2015., Ustavni sud srušio je presudu na 8,5 godina zatvora Ivi Sanaderu u slučaju Hypo i INA MOL, prvu presudu u RH za ratno profiterstvo. Ta je presuda kasnije poslužila kao jedan od glavnih argumenata da Hrvatska izgubi u arbitražnom procesu protiv mađarskog MOL-a.

Svega tri mjeseca ranije, Ustavni je sud oslobodio i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, uhićenog u aferi Agram.

P.S.

S lijeva na desno na fotografiji su: Ivo Gavranić bivši načelnik Općine Blato HDZ, Miroslav Šeparović predsjednik Ustavnog suda RH, Želimir Bosnić predsjednik OOHDZ Blato, Brano Bačić saborski zastupnik predsjednik Županijskog odbora HDZ DNŽ i predsjednik kluba zastupnika HDZ u saboru, Nikola Dobroslavić župan DNŽ, Tonči Sardelić, Tonči Bačić Jurina napadač, Zoran Borovina umirovljenik i vozač Branka Bačića po županiji, Jerko Andrijić direktor Radež d.d. i bivši vijećnik HDZ u Blatu, Joško Cebalo dožupan DNŽ i Ivo Kaštelan ravnatelj ŽUC DNŽ.

Fotografiju gošćenja Miroslava Šeparovića s članovima HDZ-a objavio je po prvi puta 5.6.2021. u 24h , nagrađivani istraživački novinar Ivan Pandžić.