Povežite se:
HomePravosuđeUSKOK pokušava utjerati 11,9 milijuna od propale Fimi medije, koja nema ni kune prihoda iz stečajne mase

USKOK pokušava utjerati 11,9 milijuna od propale Fimi medije, koja nema ni kune prihoda iz stečajne mase

Nekadašnji HDZ-ov kanal za izvlačenje javnog novca i njegovo prelijevanje u stranačke crne fondove početkom 2018. otišao je u stečaj, pa je utjerivanje nezakonite zarade Fimi medije prebačeno na Trgovački sud, no stečajni upravitelj Fimi medije navodi kako nije uprihodio niti kune

 

Piše: Miroslav Edvin Habek

U aferi Fimi media pravomoćno su osuđeni i HDZ i njihov bivši premijer Ivo Sanader, ali postupak u toj “aferi svih afera”, kako su joj tepali novinari i koja se u medijima i sudnicama provlači od 2010., još nije dovršen, rezimirao je Večernji list krajem prošlog tjedna nakon još jednog ročišta te maratonske trakavice na zagrebačkom Županijskom sudu. No, iskusna novinarka Ivana Jakelić, u svom tekstu je tematizirala kako i zašto država još (ne) može provesti oduzimanje milijunske protupravno stečene koristi nasljednicima Nevenke Jurak, vlasnice Fimi medije koja je preminula u studenome 2019.

Izvučeni novac je još na sudskom pologu

U donekle nezgrapno naslovljenom tekstu ‘’USKOK: Nasljednicima Nevenke Jurak oduzmite milijune’’, podsjeća se da je Fimi medija, prije svega, poslužila za izvlačenje novca iz državnih poduzeća. Taj novac poslije je poslužio za financiranje crnih fondova HDZ-a te, ublaženo rečeno, privatnih potreba Ive Sanadera.

No, slijedi problem. Naime, Nevenka Jurak je, prema optužnici, na tim malverzacijama zaradila oko 2,6 milijuna kuna, pa se taj novac od nje, odnosno njezinih nasljednika mora oduzeti u posebnom postupku. Osim tog novca, sporno je još i 11,9 milijuna kuna nezakonite zarade Fimi medije, pa USKOK sada traži da se to oduzme od kćeri Nevenke Jurak, koja joj je nasljednica i iz stečajne mase Fimi medije, jer je tvrtka u međuvremenu, u siječnju 2018., otišla u stečaj. ”Inače, ti su iznosi na sudskom pologu jer su zaplijenjeni početkom afere Fimi media, no mora se provesti postupak da bi se prebacili u državni proračun”, zaključuje novinarka Večernjeg lista.

I eto nove zavrzlame, a svi zainteresirani za uplaćivanje milijuna kuna ”nestalih” u režiji HDZ-a i bivšeg premijera u državni proračun, a na temelju razrezane novčane kazne HDZ-u, trebali bi potražiti tragove na drugom sudu – Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Županijski sud ukinuo dio presude o prebacivanju zaplijenjenog novca u državni proračun

Citiramo posljednje izvješće stečajnog upravitelja Fimi medije Ante Dragičevića o tijeku stečajnog postupka i stečajne mase Fimi medije, objavljeno 27. lipnja, petnaestak dana prije ročišta na kojem je USKOK zatražio oduzimanje milijuna. “Nije sa sigurnošću utvrđeno stanje stečajne mase, a isto ovisi o odluci u predmetu sada broj KUs-32/2021 Županijskog suda u Zagrebu i Pž-2309/2022 Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske… Prihodi od dana otvaranja stečajnog postupka: 00,00 kuna Rashodi od dana otvaranja stečajnog postupka: 00.00 kuna”, navodi se u izvješću.

Dakle, nula bodova u “utjerivanju” dugova na temelju (“prihoda”) stečajne mase i to sve dok se ne donesu neke važne odluke na Županijskom i Visokom trgovačkom sudu. Prije svega, ona o pologu iliti zapljeni 11,9 milijuna kuna. No, i  tu se pretragom izvješća stečajnog upravitelja predanog početkom prosinca prošle godine može pronaći još jedan zanimljiv trag.

“Donijeta je presuda Županijskog suda u Zagrebu K-Us-46/15 kojom je odlučeno u dijelu koji se odnosi na stečajnu masu: ‘Utvrđuje da je iznos od 11.897.223,23 kune imovina Republike Hrvatske’ te je naloženo izvršiti prijenos predmetnih sredstava u korist državnog proračuna Republike Hrvatske. Predmetna presuda je u tom dijelu ukinuta, te će se ponovno provesti prvostupanjski postupak”, ističe stečajni upravitelj u najvažnijem dijelu svog izvješća.

Nakon 10 godina suđenja, još jedno saslušanje svjedoka

I eto – pokrenut je novi prvostupanjski postupak i naplata koja će tek slijediti nakon novog sudskog rješenja. O čemu se u ponovljenom prvostupanjskom postupku zapravo radi, prenosimo iz izvješća stečajnog upravitelja Dragičevića. “Podnijet je zahtjev Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a koji se sadržajno veže za prethodni kazneni postupak, a vodi se pod brojem K-Us-32/2021 Županijskog suda u Zagrebu Sadržajno se radi o zahtjevu za utvrđenje sukladno odredbama 560. a- 560. f Zakona o kaznenom postupku, a predmet je upravo utvrđenje kako iznos koji čini potencijalnu stečajnu masu predstavlja protupravno stečenu imovinsku korist, a koju valja oduzeti. U predmetnom postupku je dana suglasnost odvjetnici koja zastupa i do sada stečajnu masu da nastavi sa zastupanjem i ubuduće, te je odgovoreno na predmetni zahtjev. Postupak je u tijeku”, zaključuje se  u izvješću.

I sve kreće iznova, kao što je novinarka Večernjaka izvijestila s posljednjeg, prošlotjednog ročišta. ”U dosadašnjem djelu postupku pročitana je dokumentacija, uključujući i pravomoćnu presudu koja je donesena na zagrebačkom Županijskom sudu. Saslušana je i odvjetnica Marica Ivanković, koja je tijekom oba suđenja bila pravna predstavnica Fimi medije te je u ime te tvrtke sjedila na optuženičkoj klupi. Marica Ivanković sada je predstavnica stečajne mase Fimi medije. Na zadnjoj raspravi je u spis predala podnesak o zaključenju stečajnog postupka protiv Fimi medije. Ona i Mirna Rukavina, zamjenica ravnateljice USKOK-a nisu imale dokaznih prijedloga, no zato je Marko Konjuh koji u postupku zastupa sada preminulu Nevenku Jurak, predložio da se kao svjedoci saslušaju svi suoptuženici Nevenke Jurak – Ivo Sanader, Mladen Barišić, Branka Pavošević, Ratko Maček te Vladimir Terešak, koji je tijekom kaznenog postupka sjedio na optuženičkoj klupi kao predstavnik optuženog HDZ-a”, navodi autorica.

Saslušanjem svjedoka do naplate u ime države. Još jednom, nakon svega 10 godina od početka prvog suđenja.

 

(objavljeno 21.7.2.2022.)

Foto: screenshot N1