Povežite se:
HomeMedijiUoči utapanja Glasa Istre u Novi list, čelnici HND-a upozoravaju na ‘egzekutore novinarstva’ i ‘kulturocid’

Uoči utapanja Glasa Istre u Novi list, čelnici HND-a upozoravaju na ‘egzekutore novinarstva’ i ‘kulturocid’

Chiara Bilić, Hrvoje Zovko, Melisa Skender (Foto: Dean Mladenović/ Istra24)

 

Od subote, nakladnik Glasa Istre postaje riječki Novi list, s kojim je vlasnički povezan. Bio je to povod za tiskovnu konferenciju na kojem je bivša novinarka Glasa Istre, potpredsjednica HND-a Chiara Bilić rekla novinaru-početniku Toniju Periniću kojeg su Slovaci iz fonda J&T, vlasnici nekoliko hrvatskih medija, postavili za urednika: ‘Vi ste sramota za novinarstvo’

 

 “Skandalozno je i sramotno ovo što se događa u Glasu Istre i imat će dalekosežne efekte te će proizvesti domino efekt u hrvatskom novinarstvu, prilikom čega će se nastaviti gušiti mediji. Ovo je uništavanje Glasa Istre i Zadarskog lista i možemo poručiti da u ovoj situaciji šutnja nije zlato te pozivamo ljude da istupe i da se ne boje u borbi za očuvanje svojih prava i radnih mjesta”, kazano je na konferenciji za novinare Hrvatskog novinarskog društva u Puli, održanoj u petak u povodu teške situacije u Glasu Istre, javlja portal Istra 24 pod naslovom Ovo je kulturocid: Uprava Novog lista provodi nasilje nad Glasom Istre. Povod za konferenciju bio je što riječki Novi list od 1. srpnja preuzima izdavačku djelatnost Glasa Istre.

‘Ministarstvo kulture i medija mora reagirati na zastrašivanje i nasilje’

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko rekao je kako ugovori koje nude novinarima i ostalim zaposlenim znače “laganu smrt” te ga čudi i izostanak reakcije gradskih i županijskih vlasti. Slovački fond J&T u svom vlasništvu ima tri medija: Novi list, Glas Istre i Zadarski list. “HND ovim putem traži očitovanja i reakciju od strane Ministarstva kulture i medija na prijetnje i zastrašivanje te nasilje nad ljudima, koje se provodi. U deset godina članstva u EU novinarstvo se devastira i stanje je sve lošije, a šutnja institucija Republike Hrvatske je sramotna, kazao je Zovko, podsjetivši i da su točno prije dvije godine kolegice i kolege koji su upozoravali na nepravilnosti i teško stanje u Glasu Istre dobili otkaz. Tada su otkaze dobili novinarke i novinari Chiara Bilić, Borka Petrović, Danijela Bašić-Palković i Zoran Angeleski. Proglašeni su od uprave “remetilačkim faktorom”, a potom se njihova redakcija besramno obračunavala s njima, što se ponavlja i danas. “Ovo što se događa s Glasom Istre je prvorazredni politički skandal i kulturocid za koji netko mora odgovarati”, kazao je Zovko i dodao da se novinari i radnici ne trebaju bojati egzekutora novinarstva iz uprava Glasa Istre i Novog lista.

Potpredsjednica HND-a Chiara Bilić je pročitala pismo predsjednice Sindikata novinara Hrvatske Maje Sever koja je naglasila da u cijelosti podržava novinare i radnike Glasa Istre u ovom novom udaru na medije. “Ne smijemo dozvoliti da se krši zakonska regulativa”, naglasila je Sever. Bilić je dodala kako ljude koji preuzimaju Glas Istre apsolutno ne zanima novinarstvo, niti novinari, što se vidjelo i očitovalo iz razgovora predstavnika uprave s novinarima kod ponude novih ugovora.

Uništavanje lokalnog novinarstva

Glavna tajnica HND-a Melisa Skender je ponovo naglasila kako HND daje punu podršku kolegama koji su ucijenjeni. “Ovdje se radi o poslovnoj politici koja nije zainteresiran za medijsku proizvodnju, nego prodaju utjecaja. Tako se uništava se lokalno novinarstvo, a to je nedopustivo. Poruka je i nadležnim ministarstvima da je ovo što se događa s Glasom Istre jasan dokaz da je nužno odvojiti nakladnike koji se vode tržišnom mehanizmima od redakcija koje se vode strukom kao javnim dobrom”, kazala je Skender.

Kako javlja portal Istra 24,  “obraćanje vodstva HND-a, uz znakovit izostanak zaposlenika Glasa Istre, obilježio je istup novinara Tonija Perinića koji se predstavio kao izvršni urednik Zadarskog lista. Čelnici HND-a su mu poručili kako je na ovu konferenciju za tisak došao kao koordinator predsjednice Uprave Novog lista Ankice Kruljac. Chiara Bilić mu je dodatno poručila: “Vi ste sramota za novinarstvo”, navodi portal. Predsjednik HND-a Zovko ga je podsjetio kako ga je svojedobno od ozbiljnih prijetnji koje je dobiva, zaštitio baš HND. Dodatno ga je podsjetio i na situaciju kada je sindikalna povjerenica Zadarskog lista dobila otkaz, na što je Perinić kazao: “To sada nije bitno”. O Toniju Periniću se neslužbeno priča kao o novom mladom glavnom uredniku Glasa Istre, navodi portal Istra 24.

Glas Istre: ‘Teško ste nas oklevetali’

Perinić je pak u Glasu Istre, pod naslovom “HND pokazao kronično nepoznavanje situacije u Glasu Istre”, napisao kako su “Hrvoje Zovko, Melisa Skender  i Chiara Bilić, u svom obraćanju teško oklevetali predsjednicu Uprave naše medijske kuće Ankicu Kruljac i v.d. glavnog urednika Ivicu Tomića. U obraćanju su iznijeli brojne nevjerojatne tvrdnje te su pokazali kronično nepoznavanje situacije i problema u kojima se ova novina nalazila u prethodnom razdoblju. Nakon što je potpisnik ovih redaka uputio pitanje zašto se nisu zanimali o situaciji u Zadarskom listu, koji je također tijekom prošle godine prošao proces integracije s Novim listom i izlazi kao zasebna dnevna novina, Zovko je odgovorio “kako su također održali više sastanaka na tu temu, pa čak i u Ministarstvu kulture i medija”. Na direktno pitanje jesu li održali press konferenciju ili poslali priopćenje oko stanja u Zadarskom listu, predsjednik HND-a nije davao direktan odgovor, već je novinarka Bilić vrijeđala potpisnika ovih redaka, rekavši da je “sramota novinarstva”, požalio se Perinić.

sp

(objavljeno: 30.6.2023.)