Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeUoči godišnjice smrti Milana Bandića, novi pritisak obitelji da na nezakonitom grobu dobije i spomenik

Uoči godišnjice smrti Milana Bandića, novi pritisak obitelji da na nezakonitom grobu dobije i spomenik

Gradskim vlastima obratila se Bandićeva kći Ana-Marija, koja inzistira na podizanju ilegalnog spomenika ispred arkada. Vrijeme je da se odredi  nova lokacija posljednjeg počivališta Milana Bandića, unutar legalnih granica grobnih polja

 

Kao što smo i očekivali, Bandićeva ekipa pred treću godišnjicu njegove smrti vrši pritisak na gradsku upravu da se dozvoli gradnja spomenika na njegovom grobu, upozorava građanska inicijativa SOS za Mirogoj. Nakon Vesne Bandić lani, ove godine se, kako kaže Večernji list, Gradu “dirljivim pismom” obratila Bandićeva kćer Ana-Marija Bandić.

 

‘Tuguju Bandići, ali tuguju i Zagrepčani’

“Notorno je jasno kako je grob zasnovan temeljem lažirane dokumentacije na zelenoj površini izvan grobnih polja na području zaštićene spomeničke baštine, što potvrđuju bezbrojni dokumenti. Sada se na tom mjestu želi i uvesti novi sadržaj koji značajno nadilazi postojeće dimenzije, a to je Odlukom o Dopuni Odluke o grobljima izričito zabranjeno. Bandićeva kći kaže kako se njihova obitelj suočava s “nepodnošljivom tugom” zbog ove situacije. Shvaćamo i razumijemo, jer svaki pokojnik, pa makar bio i korumpirani političar, zaslužuje pijetet grobnog mjesta, ali da bi se to ostvarilo, preduvjet je da to grobno mjesto bude zasnovano na zakonski propisani način. S druge strane, velika je tuga i svih nas građana Zagreba, kada vidimo da su Bolleove arkade, to neprocjenjivo remekdjelo zagrebačke arhitektonske baštine, bezumnim činom falsificiranja od strane Bandićevih suradnika pretvorene u ukras nečijeg groba, tko god taj bio”, navodi se u priopćenju.
“Isto tako smo tužni što sadašnji gradonačelnik, iako je cijelu svoju karijeru obećavao da će poštivati zakone i štititi javni interes, sada nema hrabrosti suočiti se s istinom i poduzeti potrebne mjere. Da, on je tu situaciju naslijedio, ali prvo je Bandićevoj udovici upravo on poklonio pravo korištenja grobnog mjesta (nakon što su porezni obveznici platili izgradnju groba 100 tisuća kuna, dok su obitelji ostalih „znamenitih“ osoba to uvijek činile same), a sada se skriva iza činjenice da je zbog cijelog slučaja podnesena kaznena prijava i da izvidi još traju.

 

Na ilegalnom grobu ne može biti pijeteta

Možemo protestira protiv Turudićeva izbora za čelnika DORH-a, ali se nada da će im isti taj DORH pomoći u rješavanju slučaja, za što oni nemaju hrabrosti. Ali sve to ne bi ni trebalo biti važno, jer zastupnička većina na čelu s Možemo je donijela gore spomenutu Odluku. U slučaju Bandićevog groba kukavički se ne usude odbaciti zahtjev obitelji, iako od njih predloženi projekt još dodatno tj. višestruko povećava sadašnje dimenzije ionako ilegalnog groba.
Ako obitelj želi da posljednje počivalište Milana Bandića ima potreban pijetet i mir, onda moraju shvatiti da je to nemoguće na sadašnjoj lokaciji izvan legalnih granica grobnih polja.

 

sp

(objavljeno 26.2.2024.)

Foto: Facebook SOS za Mirogoj