Povežite se:
HomeZagrebUče od najboljih – nakon Vlade RH i Grad Zagreb uveo ‘najbrži prst’

Uče od najboljih – nakon Vlade RH i Grad Zagreb uveo ‘najbrži prst’

Čak 309 zagrebačkih obrtnika nije dobilo potporu za očuvanje tradicijskih i deficitarnih djelatnosti jer je u gradskom proračunu bilo za tu namjenu samo sedam milijuna kuna, pa je novac podijelilo 517 najbržih

 

U jesen 2022., Grad Zagreb raspisao je javni natječaj za dodjelu potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti. Na taj se natječaj, kao i svake godine, javio i jedan obrtnik iz Novog Zagreba (podaci poznati redakciji) koji se već desetljećima bavi upravo tradicijskom i  deficitarnom djelatnošću. Kako ispunjava kriterije i prijavio se u zadanom roku bio je siguran da će dobiti potporu do 30.000 kuna, pa je unaprijed investirao svoj novac u razvoj poslovanja, nabavljajući nove strojeve.
“Nakon nekoliko mjeseci, sjetio sam se da još nisam dobio potporu, pa sam se raspitao u gradu što je s tim novcem, na kojeg sam računao. Međutim, tamo su mi rekli da ove godine nisu imali novca za sve nas prijavljene, pa su eto odlučili isplatiti potporu samo onima koji su se prvi javili na natječaj. Ukratko – uvali su metodu ‘najbrži prst’, a zbog koje je tako često kritizirana Vlada”, ističe naš sugovornik. Inače, zadnjih je godina država preko ‘najbržeg prsta’ plasirala više od 10 milijardi kuna, što je izvazvalo niz kritika.

Grad: ‘sredstva su bila ograničena pa smo rješavali po redoslijedu zaprimanja’

U Gradu Zagrebu priznali su nam da su novac dali najbržima, no iz njihova odgovara proizlazi da se takva praksa navodno provodila i prije dolaska Tomislava Tomaševića, odnosno u eri gradonačelnika Milana Bandića. “Javni natječaj bio je raspisan od 5. do 25. listopada 2022. i zaprimljeno je 1.165 Zahtjeva, a u proračunu Grada Zagreba za 2022. za ovu namjenu bilo je osigurano 929.059,66 eura, odnosno sedam milijuna kuna. U okviru tog raspoloživog iznosa, od ukupno 1.165 podnesenih zahtjeva njih 517 udovoljilo je uvjetima i kriterijima Pravilnika i Natječaja te su im odobrene potpore u ukupnom iznosu od 926.206,12 eura odnosno 6.978.500,00 kuna, dok 338 zahtjeva nije udovoljilo uvjetima i kriterijima Pravilnika i Natječaja, a jedan podnositelj Zahtjeva je odustao. Preostali podnositelji Zahtjeva, njih 309, udovoljili su administrativnoj provjeri, ali s obzirom da su, sukladno članku 15. Pravilnika, zahtjevi, kao i ranijih godina, rješavani po redoslijedu zaprimanja te na ograničena sredstva u Proračunu za 2022., nisu uvršteni na prijedlog liste za dodjelu potpora za očuvanje i razvoj obrtničke djelatnosti”, odgovoreno nam je iz gradskog poglavarstva.

“Najviši pojedinačni iznos potpore može iznositi 3.981,68 eura odnosno 30.000 kuna godišnje, a najniži 1.327,23 eura odnosno 10.000 kuna. Podnositelji zahtjeva koji imaju rješenje kojim je utvrđeno svojstvo kulturnog dobra poslovnog subjekta, odnosno koji su preventivno zaštićeni ili imaju status tradicijskog/umjetničkog obrta, kao i osobe koje zapošljavaju osobu s invaliditetom (vlasnik zaposlen u poslovnom subjektu ili zaposleni radnik) ostvaruju pravo na najvišu pojedinačnu potporu u iznosu od 3.981,68 eura odnosno 30.000 kuna…Uzimajući u obzir da obrtništvo nije samo važan dio tradicijske kulture Grada Zagreba, već uvelike doprinosi i cjelokupnom gospodarskom razvoju Grada te osiguravanju radnih mjesta, dugi niz godina provode se različite mjere i aktivnosti usmjerene na daljnji rast i razvoj, odnosno jačanje konkurentnosti zagrebačkih obrtnika”, rečeno nam je.

Od 2004. isplaćeno 10.500 potpora

Bespovratne potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti dodjeljuju se od 2004. i za njih je dosad iz proračuna Grada Zagreba isplaćeno preko 151 milijuna kuna za gotovo 10.500 potpora. “Naglašavamo da je dodjela potpora prema ovom natječaju doprinijela ne samo očuvanju obrtničkih radionica i radnih mjesta u Gradu Zagrebu, već i jačanju konkurentnosti naših obrtnika. Ako gledamo kvalitativno, obrtničke radionice danas su opremljene suvremenijom opremom, a obrtnici sve više imaju moderniji pristup u poslovanju i sve više koriste današnju naprednu tehnologiju. Svakako je važno istaknuti da su obrtnici prepoznali i važnost cjeloživotnog učenja te je sve veći interes obrtnika za raznim edukacijama kako bi poboljšali i unaprijedili svoje poslovanje. Potpore su namijenjene za nabavu opreme, alata i inventara koji je u funkciji obavljanja djelatnosti za koju je potpora odobrena, nabavu inventara i unutarnje uređenje poslovnog prostora, edukaciju , promotivne aktivnosti, stjecanje certifikata kvalitete i znakova kvalitete te stjecanje statusa tradicijskog odnosno umjetničkog obrta”, kažu u Gradu.

“Sve je to u redu, samo ne znam kako ću sad nadoknaditi novac unaprijed potrošen na razvoj poslovanja”, dodaje naš obrtnik.

 

 

Foto: Kišobrani Cerovečki

(objavljeno 11.6.2023.)

 

 

 

Foto: Kišobrani Cerovečki

(objavljeno 11.6.2023.)