Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeTvrtka povezana s Ljubasom gradila bi ‘Željin’ stadion 

Tvrtka povezana s Ljubasom gradila bi ‘Željin’ stadion 

U sarajevskom FK Željezničaru potvrdili su da sa zagrebačkim JG-projektima, brzorastućom tvrtkom iza koje navodno stoji Michael Ljubas, imaju potpisan ugovor o povjerljivosti o pregovorima oko 12 milijuna KM pozajmice i izgradnje niza objekata

Piše: Saša Paparella

Nogometni klub Željezničar prolazi kroz tešku krizu – zadnjeg dana 2021. sarajevski prvoligaš imao je 6,9 milijuna KM duga prema poreznoj upravi, zaposlenicima, dobavljačima, plus tri milijuna KM nepravomoćnih obveza, zbog čega je kantonalni porezni ured zatražio uknjiženje cjelokupne klupske imovine na ime duga prema Poreznoj upravi Federacije BiH. 

Hrvatski investitori obećali brda i doline 

Moguće rješenje Željinih problema nenadano se pojavilo iz Zagreba. Kako prenose sarajevski mediji, građevinska tvrtka JG-Projekti zainteresirana je za strateško partnerstvo i investiranje u FK Željezničar.

Zagrepčani nude i više nego što je klub ukupno dužan – voljni su u tri rate pozajmiti 12 milijuna KM u narednih šest mjeseci, ali niti to nije sve. Na Grbavici bi, na mjestu starog stadiona, sagradili novi, potpuno natkriveni, a najavljuju i kamp za trening.

“Spremni smo sačiniti ugovor o pozajmici finansijskih sredstava u kojem bismo detaljno definisali naše buduće poslovne odnose i spremili prvu tranšu u iznosu od pet miliona KM od kojih sredstava bi se isplatili najprioritetnije obaveze kluba i oslobodila imovina od tereta i hipoteka. Novčana sredstva bi bila uplaćena naredni dan nakon održavanja Skupštine i smanjenja broja članova, te imenovanja novih članova. Druga tranša novčane pozajmice u iznosu od 3,5 miliona KM bi bila prebačena tri mjeseca nakon prve tranše, a treća tranša bi bila prebačena tri mjeseca nakon druge tranše, također u iznosu od 3,5 miliona KM”, navodi se u ponudi zagrebačke tvrtke koju potpisuje Saida Mavra, direktorica JG-projekata.

Također, JG-projekti obvezuju se da će “FK Željezničaru osigurati najsavremeniji kamp za trening sa najmodernijim fitness i medicinskim tretmanima i spravama posljednje generacije”, a obvezuju se i “izgraditi novi stadion – arenu potpuno natkrivenu, na lokaciji postojećeg stadiona sa terenom i drugim sadržajima iz kojih se u klub u narednom periodu može finansirati i održavati poslovanje”.

Izgleda da su u Željezničaru ozbiljno shvatili ponudu, pa nam je na upit o tome je li već bilo kontakata sa JG-projektom te koliko je težak cijeli paket koji Zagrepčani nude, uključujući izgradnju kampa i stadiona, Armin Herić iz Službe za odnose s javnošću odgovorio “zbog potpisanog ugovora o povjerljivosti nismo u mogućnosti odgovoriti na vaša pitanja”.

Tajanstvena direktorica zanat ispekla u Elektroprometu

U eri jalovih rasprava o gradnji Dinamovog stadiona zanimljivo je čuti kako jedna zagrebačka tvrtka nudi izgradnju modernog stadiona u Sarajevu. JG-projekti, tvrtka s jednim zaposlenikom, preko noći se uvrstilo među najveće domaće građevinske tvrtke, pa su tako u Zagrebu dovršili niz zgrada na Laništu i u Vukomerca, a nedavno su dovršili veliki blok sa 125 stanova u Žajinoj ulici, koji su mahom prodani. U planu im je gradnja na još nekim top-lokacijama kao što je Miramarska ulica. 

Međutim, iako im je prihod porastao s 13 milijuna u 2019. na 131,8 milijuna kuna u 2020., dakle za deset puta, iz te tvrtke i dalje nije moguće dobiti niti jednu informaciju, primjerice o motivima ponude sarajevskom prvoligašu ili bilo kakvim drugim planovima JG-projekata, jer direktorica i vlasnica Saida Mavra uporno ne odgovara na novinarske upite. U osvjetljavanju osoba koje su možda prikriveni vlasnici važno je znati da je, prije dolaska u tvrtku koju sada vodi, Mavra od 2009. do 2015. sjedila u upravi Elektroprometa, kojim je u to doba zagospodario kontroverzni poduzetnik Michael Ljubas, iako ni tamo službeno nikada nije bio većinski vlasnik. Nakon dugogodišnjeg propadanja i rasprodaje atraktivnih nekretnina tog nekoć važnog trgovačkog lanca, očerupani Elektropromet je sada na putu brisanja iz sudskog registra. Mavru mediji i dalje povezuju s Ljubasom, a poznavatelji prilika u građevinskom sektoru, bez obzira na podatke u sudskom registru, JG-projekte nazivaju “Ljubasovom firmom”. 

Nadamo se da će se građevinska tvrtka koja je u takvom prodoru, ne samo u Hrvatskoj nego li uskoro možda i u BiH, ipak otvoriti prema javnosti. 

(objavljeno 11.2.2022.)