Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeTomašević na udaru aktivista i SDP-ovca Peteka jer je Vesni Bandić prepustio grobna mjesta na Mirogoju

Tomašević na udaru aktivista i SDP-ovca Peteka jer je Vesni Bandić prepustio grobna mjesta na Mirogoju

Na zaštićenom području Mirogoja za proširenje grobnog polja, kao u Bandićevom slučaju, potrebna je suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a ona nikad nije dana, napominju aktivisti iz inicijative SOS za Mirogoj. Zbog kršenja propisa spremaju se i tužbe protiv odgovornih

Je li gradonačelnik Tomislav Tomašević pogriješio besplatno prenoseći  Vesni Bandić dva grobna mjesta gdje je na Mirogoju pokopan Milan Bandić? Ta dva mjesta nikada nisu bila dio grobnog polja, pa oko toga sada idu tužbe. Iz inicijative SOS za Mirogoj, koja je na sve upozorila, kažu: “Bandić je i nakon smrti iznad zakona, a Tomašević to sad potpisuje”, objavio je novinar Ivan Pandžić u 24 sata pod naslovom ‘Je li pogriješio? Tomašević na meti kritika jer je Vesni Bandić prepustio grob na Mirogoju

“Gradonačelnikova odluka je skandalozna jer mjesto gdje je ukopan Milan Bandić nikad nije bilo dio grobnog polja, nego zelena površina. Da bi se u štićenom području Mirogoja proširilo grobno polje, potrebna je suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, a ona nikad nije dana. Da je bilo tko drugi na takav način pokopan na takvome mjestu, to se ne bi toleriralo, pa znači da je Bandić i nakon smrti iznad zakona, što sad i Tomašević potpisuje. Nas se ne tiče lik i djelo pokojnika, nego kršenje propisa i devastacija zelenog prostora uz arkade”, prokomentirao je Tomislav Lamut iz građanske inicijative SOS Mirogoj.

Bila je to reakcija na odluku zagrebačkoga gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji je udovici Vesni Bandić godinu dana od preminuća njenog supruga odlučio besplatno prenijeti na korištenje dva grobna mjesta u koje se može ukopati šest osoba.

Time je otvoren put da se izgradi, kako planira arhitekt Marijan Hržić “decentna i skromna grobnica koja neće narušavati vizuru”.

Novinar 24 sata iz Ureda gradonačelnika dobio je informaciju da je “Gradski kontrolni ured proveo nadzor legalnosti dodjele grobnih mjesta na korištenje za ukop znamenite osobe, te nije utvrđena povreda zakona ili drugih propisa”. Pritom se pravdaju kako Zavod nije izdao rješenje o proširenju grobnog polja jer su Gradska groblja u svom dopisu ustvrdila da je mjesto Bandićeva ukopa već bilo dio grobnog polja, iako javno dostupni dokumenti navode na suprotni zaključak – da je riječ o uzurpaciji zelene površine pokraj mirogojskih arkada.

Gradski zastupnik Renato Petek iz SDP-a, koalicijski partner Tomaševićeva Možemo!, neugodno je iznenađen odlukom aktualnog gradonačelnika i najavljuje tužbu zbog zlouporabe ovlasti protiv svih koji su u tome lani sudjelovali. 

sp

foto: screenshot N1

(objavljeno 4.3.2022.)