Povežite se:
HomeNedodirljiviTodorić: “stavili su mi pištolj i tražili da predam Agrokor, Plenković sve čini da kompaniju preuzme neki Vujnovac”

Todorić: “stavili su mi pištolj i tražili da predam Agrokor, Plenković sve čini da kompaniju preuzme neki Vujnovac”

 

Nekadašnji vlasnik Agrokora tvrdi da je Forftenova “zrela za bankrot”, a činjenicu da intresenata za njenu kupnju ipak ima tumači time što se “prodaje za nikakve novce” i da interes pokazuju samo “lešinari”

 

 

Piše: Saša Paparella

Osnivač Agrokora Ivica Todorić gostovao je u emisiji Točka na tjedan N1 televizije, iznijevši svoj pogled na situaciju oko nekadašnjeg Agrokora, sadašnje Fortenove; činio je to na momente konfuzno i, očekivano, gotovo dijametralno suprotno onome što se moče čuti od premijera Andreja Plenkovića, menadžmenta Fortenove ili DORH-a.

“Tko god kupio Fortenovu, propast će”

Zamoljen da prokomentira premijerovu izjavu kako je “zaduženost Fortenove pala sa sedam milijardi eura u doba bivšeg vlasnika na jednu milijardu”, Todorić uzvraća: “Notorna je laž da je Agrokor bio zadužen sedam milijardi! Bila je nagodba i sud je utvrdio dug od 35,7 milijardi kuna u trenutku kad smo mi odlazili. Nikakvih drugih dugova nije bilo. S tim smo novcem sagradili 40 europski relevantnih tvornica po Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Sloveniji i Hrvatskoj. Ta je kompanija praktički bila na burzi i skinuli su nas s burze samo da bi nas mogli lakše pljačkati”, optužio je Todorić.

Govoreći pak o sadašnjem dugu Fortenove, opet je pošao suprotnim putem od Plenković – kaže da dug ne iznosi jednu, već 27 milijardi. “Prema bilanci za 2021. dug je bio 18 milijardi, a kad dodate tri milijarde obveza prema dobavljačima, pa šest milijardi dobivenih od prodaje imovine, dolazimo do 27 milijardi kuna. Fortenova je uništena, zrela za bankrot, jer ima stalni minus u poslovanju i neprofitabilna je”, tvrdi Todorić.

Na pitanje o prodaji i ulozi navodnog investitora Saifa Alketbija, kaže – “u moje doba ta je kompanija imala 30 milijardi prometa, a sada ima svega 16 milijardi. Pa zašto bi ju itko kupio? Sada je zanimljiva samo zato što se prodaje za nikakve novce. A tko god da ju kupi, on je propao! Nit’ tu bude kakvoga šeika, niti bu se to dogodilo. Šeik ide u veliki riziko, jer kod nas dolaze samo lešinari koji kupuju za male pare”.

“Nisam sudjelovao u privatizaciji!”

“Plenković čini sve da Agrokor preuzme nekakvi Pavao Vujnovac, koji strateške kompanije predaje dalje. Kad je on uzeo Petrokemiju kao jedinu proizvodnu kompaniju koju ima, ubrzo nije više ništa radila, pa se moralo kupovati strano umjetno gnojivo. Ja sam čudo napravio i stradao sam od ruke autokrata u hrvatskoj vladi. Lex Agrokor je prilagođen grupi Borg, da se taj zakon sada primijeni Vujnovac bi mogao drugi dan ostati bez dionica”, tvrdi Todorić.

Burno je reagirao i nakon što je u studijiu odgledao insert iz nedavnog gostovanja Pavla Vujnovca, koji se pohvalio da “za razliku od Todorića nije narastao na privatizaciji”.

“Pa on ne zna uopće što je to privatizacija, taj čovjek osnovne stvari ne razumije! Agrokor i ja niti u jednoj privatizaciji nismo sudjelovali, po zakonu u privatizaciji firmi mogli su sudjelovati samo oni kojima su u njima radili”, rekao je Todorić. “Mene su ucjenjivali, donijeli su papir, stavili su mi pištolj i rekli – Todoriću ajde potpiši predaj svoju kompaniju, a ja nisam htio kod javnog bilježnika predati nekakvom Šaškoru. Njegova supruga je nekakva zamjenica glavne tužiteljice Hrvatske, pa je li ta žena pitala svog muže – je li tebi Todorić stvarno hoće pokloniti svoju kompaniju?”, pita se nekadašnji vlasnik.

“Vujnovac će dobiti tri milijarde u džep”

“Napokon se Plenković i ja u nečem slažemo – on tvrdi da Vlada RH nije isporučila Agrokor, to je istina, jer su ga isporučili Borg grupa i on sam”, dodao je Todorić. Poriče da Agrokor nije mogao financirati svoje obaveze. “Ja vam govorim da nisam bio u problemima. Ma kakav bankrot! Kažu da nismo platili šest milijardi poreza, zašto me ne hapse? Izmislili su da sam prebacio 12 milijardi na neke otoke, kako bi oni mogli preuzeti Agrokor i sada ga pljačkati. Da sam ja ostao još samo pola godine, prehrambeni dio Agrokora bi izašao na burzu, čudo bi se napravilo! Deset najvećih banaka je već osiguralo pare, ali oni koju su htjeli pokrasti izmislili su neke probleme. Zamislite kad je neki moj partner čuo da ja nisam platio 6 milijardi poreza, pa kaj si taj čovjek može misliti? Pedeset najvećih dobavljača stalo je kao jedan iza Agrokora”, tvrdi Todorić, unatoč upozorenjima urednice emisije da nije bilo baš tako.

Upitan za sudske procese koji se protiv njega vode, rekao je da “optužnica nema veze s ničim. Ovdje se radi po nalogu vlasti i zato se ja ne branim. Prvu optužnicu potpisala su tri tužitelja, drugu dva, a sada samo jedan. Neće ljudi više potpisivati jer se boje”. Čudi se optužbama da je oštetio svoju firmu za više od milijarde kuna. “Pa ja sam svojim novcem dokapitalizirao firmu! Ja sam iz Agrokora u 30 godina uzeo kuću, ništa drugo nemamo! A ovi koji su sad nadošli su napravili neki ugovor o kreditu koji su tobože dali Agrokoru, od tih devet milijardi već su uzeli 1,1 milijardu kamata. Vujnovac će dobiti 3 milijarde iz tog posla u svoj džep, a da ne velim Rusi, Sberbank 44,3 milijardi…Agrokor se opljačkalo roll-upom, 20 milijardi je opljačkano! ”

“Cijela obitelj Todorić štedi, najveći trošak nam je kuća”

Najavio je Todorić tužbe u inozemstvu protiv Plenkovića i grupe Borg. Siguran je da će na arbitraži koju je pokrenuo “dobiti milijarde, ali neću uzeti niti jednu kunu, nego ću sve uložiti u nova radna mjesta. Pa nisam ja kao ti tipovi”. Tvrdi da nema nikakvog troška za odvjetnike, jer se brani preko fondova koji sami financiraju njegov slučaj, vjerujući da će se nakon pozitivne presude dobro naplatiti.

Na pitanje od čega živi otkako mu je cijela imovina pod blokadom, nudi objašnjenje: “cijela familija se skupila, pazimo, štedimo, pomognu nam i prijatelji, samo nam je kuća velika i tu imamo troškova. Mu smo u Agrokoru izgradili takve stvari da ti dah stane! Kad smo otišli sve se porušilo, sve je otišlo do đavola. Fortenovu ne može voditi nitko osim Ivice Todorića i naše ekipe, jer mi imamo čudo znanja i spremni smo od naše države napraviti cvijet”, završio je Ivica Todorić.

 

foto: screenshot N1

(objavljeno 13.11.2022.)