Povežite se:
HomeZagrebTko hoće na vlak i dalje mora po stubama Glavnog kolodvora tegliti kofere i nositi kolica

Tko hoće na vlak i dalje mora po stubama Glavnog kolodvora tegliti kofere i nositi kolica

Zagrepčani i njihovi gosti još godinama će, unatoč kotačićima, nositi svoju prtljagu

 

Prilaz drugom i trećem peronu još uvijek je nepristupačan osobama s invaliditetom i djeci u kolicima, a do njih se teško probijaju i putnici s puno prtljage. Početkom 2023. završen je elaborat o stanju konstrukcije Glavnog kolodvora, a u HŽ Infrastrukturi obećavaju da će se “tijekom projektiranja pokušati riješiti što više problema s kojima se susreću osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti”. No kada će projektiranje biti gotovo a projekt realiziran, još uvijek se ne zna.

 

Piše i snimio: Saša Paparella

 

Već desetljećima putnici na zagrebačkom Glavnom kolodvoru muče se s pristupom peronima, do kojih vrlo teško mogu doći ako su invalidi ili pak imaju djecu u kolicima. Naime, pasaž koji vodi do drugog i trećeg perona ima stube, ali ne i rampu za kolica, tako da nije prilagođen nikome tko je vezan uz upotrebu kotača, pa čak i teglenje običnog kofera s kotačima može predstavljati problem. Rampa kakvu ima skoro svaka važnija institucija ili tvrtka, najveća željeznička postaja u gradu još uvijek nema.

Zasad bez rokova

Planira li se tu što promijeniti, hoće li uz stube koje vode na pojedine perone, putnici napokon dobiti i rampu za kolica, pitali smo upravu HŽ infrastrukture.

“U sklopu projekta obnove kolodvorske zgrade Zagreb Glavni kolodvor, svakako će se nastojati naći najbolje rješenje za lakši prilaz kolodvoru i peronima osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti. Projekt je podijeljen u tri faze. U veljači 2023. završena je prva faza – izrada elaborata ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije. Tijekom projektiranja (druga faza projekta) pokušat će se riješiti što je moguće više problema s kojima se susreću osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti pa tako i slabovidne osobe. Treća faza obuhvaća izvođenje radova na zgradi i okolišu.

Što se tiče pristupa osoba s invaliditetom i osoba smanjene pokretljivosti peronima i kolodvorskom prostoru, organizaciju pomoći i podršku pri prijevozu vlakom osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti sukladno Uredbi (EZ) br. 1371/2007. Europskog parlamenta i vijeća od 23. listopada 2007. u suradnji s HŽ Infrastrukturom d.o.o. organizira HŽ Putnički prijevoz d.o.o.”, rečeno nam je.

Ništa bez najave

“HŽ Putnički prijevoz d.o.o. izradio je Uputu svojim regionalnim jedinicama pod nazivom „Podrška/prijevoz osoba s invaliditetom i osoba smanjene pokretljivosti“ koja se nalazi na svim putničkim blagajnama te u prometnim uredima HŽ Infrastrukture, a objavljena je i na internetskim stranicama HŽ Infrastrukture d.o.o. i HŽ Putničkog prijevoza d.o.o.. Također, Uprava HŽ Infrastrukture d.o.o. je sukladno Uredbi (EZ) br. 1371/2007. Europskog parlamenta i vijeća od 23. listopada 2007. , dana 29. prosinca 2016. donijela Odluku o donošenju nediskriminirajućih pravila o dostupnosti prijevoza za osobe s posebnim potrebama i osobe sa smanjenom pokretljivošću s kojom su upoznati svi zaposlenici Zagreb Glavnog kolodvora.

U Zagreb Glavnom kolodvoru nalazi se i podizna platforma koja je namijenjena osobama u invalidskim kolicima i kojom im se pruža pomoć prilikom ulaska u vlak i izlaska iz njega. Ako osoba s invaliditetom ili osoba smanjene pokretljivosti nije najavila putovanje, mora se javiti u putničku službu te će joj biti pružena pomoć otvaranjem prijelaza u razini između II. i III. perona ili korištenjem podizne platforme. Roditelji s djetetom u kolicima također se mogu se javiti ili u putničku službu u Zagreb Glavnom kolodvoru ili kondukteru u vlaku te će im biti pružena pomoć otvaranjem prijelaza u razini između II. i II. perona”, odgovoreno nam je.