Povežite se:
HomeKorupcijaSudovi čekali Bandićevu smrt da presude Šostaru i njemu sličnima

Sudovi čekali Bandićevu smrt da presude Šostaru i njemu sličnima

 

Sudovi se s Bandićevom ostavštinom puno bolje nose nakon njegove smrti, pa USKOK eto tek sada skuplja presude i priznanja koji dokazuju da je dugogodišnji vladar Zagreba bio – korumpiran. Tako je i gradski ‘ministar zdravlja’ Zvonimir Šostar u aferi Suhi led sada osuđen na četiri godine zatvora i oduzeta mu je milijun eura vrijedna imovina. I u presudi za aferu Pročistač, donesenoj nakon Bandićeve smrti, četvorica optuženih osuđeni su na ukupno 20 godina zatvora. Postanu li presude pravomoćne, gradski proračun bi mogao dobiti desetke milijuna kuna

 

Piše: Luka Kovač

Umro je prije više od dvije i pol godine, no njegov duh i dalje lebdi metropolom. Jer u 20 godina njegove vladavine, Zagreb je toliko devastiran, da će kosturi koje je iza sebe ostavio Milan Bandić iz ormara ispadati još – godinama. No s vremena na vrijeme, neki od tih kostura postanu i pravni ‘spomenik’, isporučen u obliku sudske presude, nepravomoćne ili pravomoćne, nekima od njegovih najbližih suradnika. Jedan od takvih bez sumnje je bio i Zvonimir Šostar, kojem su godinama tepali da je zagrebački ministar zdravlja jer je bio Bandićev pročelnik za zdravstvo. I jedan od njegovih najbližih suradnika. Sada, dvije i pol godine od Bandićeve smrti, Šostar je nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora te se njemu i njegovoj obitelji oduzima milijun eura vrijedna imovina. Osuđen je u aferi Suhi led, jednoj od afera iz Bandićeve ere u kojoj je Grad Zagreb, oštećen za oko 40 milijuna kuna. Prema optužnici, Šostar je za mito namještao poslove tvrtki Gorana Ljubića, Ekotoursu, a Grad Zagreb je poslove stvarno vrijedne oko 13,4 milijuna kuna platio oko 52 milijuna kuna. Za uzvrat, Ljubić mu je dao neutvrđeni iznos novca, a njemu i njegovoj obitelji plaćao je putovanja u SAD, Argentinu, Belgiju, Egipat, Španjolsku…

Riječ je o aferi u kojoj su inkriminirana djela počinjena 2006. no Šostar i ostali uhićeni su tek 2016. S njim je tada bilo uhićeno još devet osoba, a nakon jednogodišnje istrage podignuta je optužnica. Polovinom 2018. od desetero tadašnjih optuženika, njih šestero je priznalo krivnju te se nagodilo s USKOK-om. Od preostalih četvero, jedan je optuženik u međuvremenu preminuo, dok su Šostar, njegova zamjenica Mirta Lončar i Goran Ljubić, direktor Ekotoursa nepravomoćno osuđeni zbog zloporaba kojima je Grad Zagreb oštećen za oko 40 milijuna kuna. Teretilo ih se za zloporabe položaja i mito, a Ljubića i za pranje novca, utaju poreza… Mirta Lončar je uvjetno osuđena na godinu dana zatvora uz rok kušnje od pet godina. Ljubić je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, te je ostao bez oko četiri milijuna eura. Kako je osuđen na kaznu višu od pet godina zatvora, određen mu je i istražni zatvor, a iako na objavi presude nije bio, isti se dan sam javio u Remetinec. Njih troje moraju platiti i ukupno oko 130.000 eura troškova sudskog postupka.

‘Kraj adventa’ priznao korumpiranje gradonačelnika

Iako je afera Suhi led jedna od onih tipičnih priča hrvatskog pravosuđa, u kojoj neki postupak od istrage do nepravomoćne presude traje u prosjeku sedam godina, ovdje je zanimljivija jedna druga stvar. A to je da se sudovi s Bandićevom ostavštinom, izgleda puno bolje nose nakon njegove smrti u veljači 2021., nego dok je on bio živ. Jer i presuda u aferi Pročistač, donesena je nakon Bandićeve smrti, u svibnju 2022. I ta je još nepravomoćna, četvorica su osuđena na ukupno 20 godina zatvora, a ako postane pravomoćna ostat će i bez 26 milijuna kuna. U aferi Pročistač, koja se bavila raznim zloporabama oko izgradnje zagrebačkog pročišćivača otpadnih voda, po optužnici teških oko 40 milijuna kuna, na zatvorske kazne osuđen je Ante Pavić, bivši direktor Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV), Hannes Schweitzer, voditelj projekta izgradnje glavnog odvodnog kanala te građevinski poduzetnici Darko Turopoljac i Damir Vuljanko. Pavić i Vuljanko nepravomoćno su osuđeni svaki na po četiri godine zatvora, dok su Schweitzer i Turopoljac nepravomoćno osuđeni na jedinstvene kazne zatvora od po šest godina zatvora svaki. Paviću su oduzima 5,9 milijuna kuna njegove imovine, jer nije dokazao da ju je stekao na zakonit način. Od Schweitzera se oduzima 430.000 kuna, a Turopoljcu 13 milijuna kuna. Gradu Zagrebu dosuđeno je 4,8 milijuna kuna za koliko je oštećen.
USKOK je Pavića i ostale teretio za niz kaznenih djela, od primanja mita od zlouporaba i pogodovanja, a sve povezano s Centralnim uređajem za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba. Realizaciju projekta, pod kako tvrdi USKOK, sumnjivim okolnostima, preko Pavića i njegove tvrtke ZOV dobio je Turopoljac sa svojom firmom Dija graditeljstvo. Nakon što je Dia graditeljstvo dobilo posao, USKOK tvrdi da je Turopoljac Paviću isplatio mito, te da mu je njegova tvrtka adaptirala stan. Turopoljac je, prema optužnici, besplatno radio i na Schweitzerovoj kući jer mu je ovaj odobravao plaćanje neizvršenih radova. Vuljanka se pak teretilo da je lažirao dokumentaciju kojom je pokrivan taj nezakonit tijek novca. Pavić se teretio i da je za radove na pročistaču i kasnije podmirivanje napuhanih faktura plaćao mito ljudima iz Grada Zagreba.

Ove dvije presude, za sada nepravomoćne, donesene su nakon dugotrajnih postupaka, a ako postanu pravomoćne, gradski proračun bi mogao postati bogatiji za desetke milijuna kuna. U oba ta postupka, Bandić se rubno spominjao, no to rubno spominjanje očito nije bilo dovoljno dokazivo i da ga se službeno inkriminira. No zato ga se inkriminiralo poslije smrti, kada je USKOK pokrenuo nekoliko akcija u kojima su uhićivani njegovi vozači, pročelnici, bliski suradnici… Neki od tih postupka do sada su okončani tako da su svi optuženici priznali krivnju. Neki su još u fazi istraga, u nekima su podignute optužnice, a jedno od najvećih iznenađenja bila je optužnica u aferi Advent. Jer tamo se dogodilo ono što se za Bandićeva života sigurno ne bi dogodilo – Denis Mohenski, kojem su mediji tepali da je kralj Adventa, priznao je da je Bandiću godinama davao mito. Priznanje tijekom istrage vjerojatno znači da će se Mohenski čim bude mogao i službeno nagoditi s USKOK-om, a tim bi stopama mogao krenuti i bivši Bandićev vozač Zdravko Krajina. Paradoks afere Advent je i što bi Bandić, da je poživio sigurno bio optužen, no ovako je USKOK, iako realno prekasno, jer je smrt bila brža od pravde, dobio dokaz da je Bandić – korumpiran. U spomenutoj optužnici, koja je podignuta u lipnju 2023. i još nije pravomoćna, USKOK tereti Mohenskog da je Bandiću od 2016. do 2020. dao 400.000 kuna mita kako bi njegove tvrtke dobile štandove na raznim gradskim manifestacijama, od Adventa pa na dalje. Od tog novca, Bandić je, tvrdi USKOK, Krajini dao 40.000 kuna, a od njega je tražio i neke nematerijalne usluge, kao što su vođenje računa o Bandićevoj vikendici, njezino čišćene i pospremanje…
Kad je istraga u lipnju 2021. pokrenuta, navodilo se da su Bandić, Krajina i Mohenski među sobom podijelili oko pet milijuna kuna. No nakon istrage i financijsko – knjigovodstvenog vještačenja, utvrđeno je da je Demo rebus, tvrtka od Mohenskog u inkriminiranom razdoblju ostvarila prihode od 15,6 milijuna kuna i neto dobit od 5,3 milijuna kuna, pa je vještak zaključio da mu je godišnja neto dobit bila oko milijun kuna. Kako je Mohenski priznao da je Bandiću davao 100.000 kuna godišnje, vještak je zaključio da je Bandićev udio u tom korupcijskom kolaču bio 10 posto. Kako je davanje mita Bandiću izgledalo, u svojim obranama su opisali i Krajina i Mohenski.
– Mohenskog sam upoznao 2015. ili 2016. i tada smo se počeli družiti. Za dodjelu kućica njegovim tvrtkama pitao sam gradonačelnika Bandića i tako je počela suradnja. Na Bandićevo traženje, po završetku prvog Adventa Mohenski mi je dao 100.000 kuna da ih predam Bandiću. To se nastavilo i idućih godina. Ja bi Bandiću dao novac, a on bi ga pospremio u svoju torbu. Od tog novca, Bandić bi meni dao godišnje 10.000 kuna – kazao je Krajina.

Bandićevih 79 suradnika završilo po optužnicama, on umro neosuđivan

Mohenski je u svojoj obrani potvrdio navode Krajine o njihovom upoznavanju i druženjima.
– Ponudio mi je da budem organizator adventskih manifestacija te se kazao da će mi pomoći. Rekao mi je da ću se za to morati novčano zahvaliti šefu, odnosno Bandiću jer mi je to omogućio. Pristao sam, no nismo odmah definirali visinu novčanog iznosa već je bio dogovor da se to odredi kada se vidi kakva će biti zarada od manifestacija. Tijekom prvog Adventa, Krajina je bio “glas” Bandića jer mi je govorio i na koji način trebam organizirati kućice, kako ih posložiti, kako ukrasiti… Kada je prvi Advent završio, dobit je bila 900.000, milijun kuna. Krajini sam rekao da mogu izdvojiti 100.000 kuna. On je kazao da se to može podijeliti sa šefom, odnosno Bandićem, I tako sam ja svake godine davao Krajini da počasti sebe i Bandića. Uvijek sam mu to davao u gotovini. Novac sam mu predavao ili na katu svog restorana, gdje sam imao kontrolu ili u njegovom automobilu – iskazivao je Mohenski u obrani.
Kazao je i da ga je Krajina upoznao s Jelenom Čeklić, kojoj je predavao svoje zahtjeve za dodjelom kućica i to po uputama Krajine. I dok su Mohenski i Krajina priznali krivnju, Jelena Čeklić nije. Još. A Bandić se od navoda Mohenskog i Krajine, sada ne može braniti. Što je isto indikativno. Kako je dugogodišnji vladar Zagreba funkcionirao, možda najbolje svjedoče tajno snimljeni razgovori jer su Bandića i njegove suradnike istražitelji od prosinca 2019. tajno pratili i prisluškivali. Bio je oprezan i komunicirao je preko mobitela svojih vozača, no po svemu sudeći i automobil mu je bio ozvučen pa je u svibnju 2020., u vrijeme kada su počeli izvidi za aferu Advent snimljen razgovor između Bandića i Krajine u kojem Bandić kaže kako policajci “češljaju” i ranije godine, te konstatira:
– Neka češljaju sve je to isto. Nitko neće pjevati od ovih jer nitko nije lud da pjeva protiv sebe.

Ispada da se prevario, jer su Krajina i Mohenski propjevali nakon što je on umro. S druge strane Kazimir Bačić, bivši ravnatelj HRT-a kojeg tereti da je Bandiću nosio 50.000 eura mita od poduzetnika Milana Lončarića, za priznanje se nije odlučio. Uhićen je u isto vrijem kad i Mohenski i te su istrage istovremeno počele i istovremeno su okončane podizanjem optužnica. No Bačić je za sada procijenio da mu je bolje nijekati krivnju, a ako se odluči za priznanje bit će to još jedan poen ua USKOK.

Koji ispada nakon Bandiće smrti vrlo uspješno skuplja priznanja i presude protiv njegovih suradnika jer je presuda u aferi Agram donesena također nakon Bandićeve smrti. Realno, po kaznama koje su tamo izrečene Bandićevim suradnicima, da je poživio do objave izricanja nepravomoćne presude, gotovo bi sigurno iz sudnice izašao s lisicama na rukama. Ovako je čovjek, protiv kojeg je prva službena istraga pokrenuta 2013., koji je dva puta ulazio i izlazio iz Remetinca, koji je i sam dva puta bio optužen, čijih je 79 suradnika završilo po raznim optužnicama, 2021. umro kao neosuđivana osoba. Iza njega je ostao devastirani grad, suradnici koji su se u njega nekada kleli, a sada ga se mrtvog odriču te financijski gubici koji se mjere vjerojatno milijardama kuna. Što se tiče sudskog salda njegove vladavine njega je lakše izračunati pa iz optužnica protiv Bandića i njegovih suradnika proizlazi da je Grad Zagreb oštećen za ukupno 231 milijun kuna, Zagrebački holding za oko dva milijuna kuna, državni proračun za oko tri milijuna kuna, razna trgovačka društva za 56 milijuna kuna…. Osim toga, optužene fizičke osobe sebi su pribavile protupravnu imovinsku korist od oko 56 milijuna kuna, dok su si pravne osobe pribavile protupravno stečenu imovinsku korist od 301 milijun kuna. U navedenim postupcima tužiteljstvo je tražilo prošireno oduzimanje imovinske koristi (od članova obitelji optuženika, op.a.) od 26, 5 milijuna kuna koja je uglavnom pribavljena mitom….
Možda bi o tim sumama trebali promisliti svi oni koji su nekada Bandiću držali ljestve, a sada su najglasniji kritičari više ne baš tako nove zagrebačke vlasti. Jer da svi današnji glasni kritičari Tomislava Tomaševića i njegove svite, isto tako glasno kritizirali Bandića dok su mu držali ljestve, možda Zagreb sada ne bi bio devastirani ” nepokošeni grad”.

 

foto: Zagreb.hr

(objavljeno: 7.9.2023.)