Povežite se:
HomeLice s naslovniceSud zaključio da Crlenjakova prijevara ‘nije bila modalitet ponašanja’, iako je eksdirektor Kamenskog akter niza afera

Sud zaključio da Crlenjakova prijevara ‘nije bila modalitet ponašanja’, iako je eksdirektor Kamenskog akter niza afera

Antun Crlenjak i novinarka Nove TV Ema Branica

 

Nepopravljivi Antun Crlenjak, čije prve malverzacije navodno datiraju još iz 70-tih godina prošlog stoljeća, samo je uvjetno osuđen  zbog prijevare s dionicama Croatia busa. Sud je obrazložio da je Kutlinog čovjeka od povjerenja u kriminal “doveo splet brojnih životnih i radnih okolnosti u kojima se našao”, zanemarivši da je riječ o redovitom gostu crne kronike, o kojem je još 2010. objavljen tekst pod naslovom ‘Gdje su afere, tu je i on’. U zadnjoj aferi oko uzimanja predujma za tuđe stanove sudjelovao je 2021., dakle – lani

 

Piše: Saša Paparella

Mešetar Antun Crlenjak i njegova kći Anamarija Crlenjak nepravomoćno su na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu osuđeni na uvjetne kazne zbog prijevare u gospodarskom poslovanju i to zbog paketa dionica Croatia busa teškog 6,1 milijun kuna. Anamarija Crlenjak je kao prvookrivljena osuđena na 10 mjeseci zatvora s četverogodišnjim rokom kušnje, dok je njezin otac Antun dobio veću kaznu, 11 mjeseci zatvora uvjetno na pet godina.

Tijekom sudskog postupka bilo je sporno jesu li Crlenjakovi doveli u zabludu (sad već pokojnog) Ivana Biškupa kao odgovornu osobu tvrtke Autobusni promet oko kupnje i prijenosa vlasništva 49489 dionica Croatia busa i jesu li postupali s prijevarnom namjerom. Oštećena tvrtka Autobusni promet, koja je postavila imovinsko pravni zahtjev na 6,1 milijun kuna, upućena je u parnični postupak. Crlenjak je na suđenju rekao kako mu je “Croatia bus bio zanimljiv jer je sjedište tvrtke bilo u Heinzelovoj ulici”, u kojoj se sada grade stanovi.  

Od 25 tvrtki o kojima je Crlenjak skrbio, 24 su propale

Olakotna okolnosti je bila što optuženici u vrijeme počinjenja djela nisu bili osuđivani (što se doduše u međuvremenu promijenilo), kao i činjenicu da je od tog djela prošlo 17 godina.  Također, za sud je olakotna bila i Crlenjakova dob od 74 godine. 

Anamariji Crlenjak, iako prvookrivljenoj, sud je izrekao blažu kaznu jer je “postupala u skladu s poslovnim odlukama svoga oca koji je faktički vodio i upravljao tvrtkom Metro moneta”, čiji su vlasnici bili članovi obitelji Crlenjak ali i Božo Čulo, vlasnik Partner banke, poznat i po tome što je u pionirskim danima hrvatske privatizacije dao inicijalni kapital Miroslavu Kutli, dugogodišnjem bjeguncu od hrvatskog pravosuđa čija je karijera opisana u filmu Gazda:Početak.

Sud je pritom izrazio mišljenje da Crlenjakovo postupanje “evidentno nije bio modalitet ponašanja već ga je do ovakvog protupravnog postupanja doveo splet brojnih životnih i radnih okolnosti u kojima se našao”. Teško je dokučiti kako je sud došao do takvog zaključka kad se nebrojeno puta povlačio po stranicama crne kronike zbog zlouporabe u gospodarskom poslovanju. Iskusniji novinari pamte ga iz cijelog niza afera, od kojih neke datiraju još iz doba socijalizma.

Portal Poslovna Hrvatska Crlenjaka povezuje s čak 25 tvrtki, od kojih su 24 izbrisane ili barem u stečaju. Preživjela je samo tvrtka Projekt Heinzelova, koja sada gradi stambene blokove na atraktivnom zemljištu preko puta Veterinarskog fakulteta. Mahom je bila riječ o tvrtkama povezanim s Miroslavom Kutlom,  U tim je tvrtkama Crlenjak bio direktor u doba kad su Kutle i još neki likovi iz crne kronike sudjelovali u velikim projektima kao što je izgradnja naselje Lanište, za koji mu je Zagrebačka banka dala 200 milijuna kuna kredita.  Inicijalni kapital je stigao kroz uništenje vukovarske Berg Grupe, koja je 2008. imala 30 milijuna kuna prihoda, a tada je Crlenjak došao za prokuristu i tvrtka je ubrzo propala.         

U javnost je dospio tek 2010. kao direktor Kamenskog, za čijeg je mandata i ta tvrtka propala, a teren oslobođen za neke nove, profitabilnije građevine koje se upravo grade. Zbog afere Kamensko Crlenjak je u studenom 2011. bio uhićen, pušten je, a onda ponovno uhićen u prosincu 2012. zbog afere kobilje mlijeko. Vukovarskoj tvrtki Eko grad, čiji je Crlenjak bio direktor, Fond za razvoj i zapošljavanje (FRZ) isplatio je 14 milijuna kuna za gradnju farme za uzgoj konja i proizvodnju kobiljeg mlijeka, koji su nenamjenski utrošeni. Crlenjak je novčano kažnjen zato jer nije na vrijeme pokrenuo stečaj u Kamenskom, gdje je njegova kći Anamarija bila među vodećim dioničarima, a ona je osuđena jer kao predsjednica Uprave Poljoprivredne zadruge Petrova gora direktoru te tvrtke nije isplatila četiri plaće.  

O Crlenjaku, koji se sada izvukao s uvjetnom kaznom, još je 2010. objavljen tekst pod naslovom Gdje su afere tu je i on. “Njegovo ime i djelo povezani su s najvećim gospodarskim i privatizacijskim aferama nakon 2000. I gotovo uvijek Crlenjaka se povezuje s imenom Miroslava Kutle. Riječ je, među ostalim, o aferi Grupo, slučaju Rotonda, zagrebačkoj aferi Fructus (najdugotrajnijim stečajnim postupkom na zagrebačkom Trgovačkom sudu), prvoj aferi Hrvatske poštanske banke (HPB) povezanoj s tadašnjom direktoricom Ljerkom Ercegović, istragama protiv Nevena Barača…”, nabraja se u tekstu, u kojem se jedan od sugovornika prisjetio da je Crlenjak prvu aferu imao na samim počecima karijere. “Otprilike početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, kao predsjednik Komisije za radne akcije u Gradskom omladinskom komitetu bio je osumnjičen pa smijenjen zbog malverzacije u nabavi odora za akcijaše na ORA-i Sava. Štoviše, u bivšoj Jugoslaviji, navodno, više je puta osuđen za privredni kriminal”, navodi se u tekstu. Slijedila je afera Grupo u kojoj je “osumnjičen da je pomagao Ninoslavu Paviću, Miroslavu Kutli, Vinku Grubišiću i Iviću Pašaliću u pokušaju stvaranja medijskog monopola na hrvatskom tržištu. Samo se Crlenjak od sedmorice iz reda drugooptuženih za pomaganje u kaznenom djelu branio šutnjom. Zbog Dastre, tvrtke u sastavu Globus holdinga, bio je osumnjičen i za pomaganje u izvlačenju 34 milijuna kuna iz HPB-a za koje su prvooptuženi bili direktorica HPB-a Ljerka Ercegović i Kutle. Ukratko, nekoliko magazinskih stranica nije dovoljno za sve što je Crlenjak ostavio za sobom”, zaključio je tada autor teksta. Otad je Crlenjak ispisao još par stranica.

‘Uzeo nam je 40.000 eura pologa a stan nismo dobili’ 

U veljači 2021. počelo mu je suđenje u Osijeku zbog zloporabe u gospodarskom poslovanju jer je u lipnju 2009.  tvrtka Hana-voćnjak Kukljaš d.o.o. Vukojevci, koju je tada vodio, podigla 934.000 eura kredita za ulaganja u trajne nasade voćaka, no taj je novac izvučen iz tvrtke. Optuženičku klupu s njim dijele i njegova kći Anamarija Crlenjak, zatim Vlatko Miličević iz Vukovara te Mato Bilušković iz Iloka.

Činilo se da će se nakon niza uhićenja i sudskih procesa u poznim godinama napokon primiriti, no to se nije dogodilo. Zadnja u nizu navodnih prevara zabilježena je u ožujku 2021. U prilogu emisije Provjereno Nove tv, kupci stanova tvrtke Muring u stečaju požalili su se  da im je Crlenjak povoljno nudio te nekretnine i uzimao predujam. Rekao im je kako on vodi taj stečaj, da moraju ući u najam na jedan kraći period i dati mu polog za stan, koji će im prodati po cijeni znatno nižoj od tržišne. Kako je ustanovila novinarka Ema Branica, ”Sve se to događalo u uredu stečajne upraviteljice Mirjane Zuzije, Crlenjak se predstavljao kao njezin suradnik, nisu imali nikakvog povoda sumnjati. Očajni građani kojima sada prijeti deložacija jer stanovi idu na dražbu, tada su pomoć potražili od stečajne upraviteljice”, no umjesto pomoći dobili su – psovke (sočni detalji su u tekstu Nove TV).  Novinarima je Zuzija tada uskratila komentar “kako ne bi kompromitirala kaznene postupke”. Tu se referirala na USKOK-ov predmet protiv sutkinje Vesne Malenice i stečajnog upravitelja Pere Hrkaća, koje je upravo ona kao stečajna upraviteljica Muringa prijavila, a što je 2017. dovelo do uhićenja tog dvojca i optužnice za izvlačenje 45 milijuna kuna, uglavnom iz propale Glumina banke. 

“Kasnije smo saznali da u uredu radi cijela njegova obitelj, a Crlenjakov brat je zadužen za ključeve od svih tih stanova”, ispričao je novinarki Nove TV jedan od nesuđenih kupaca stana. Drugi kupci, par s malom bebom, navodno su Crlenjaku dali 40.000 eura pologa –  “Dobili su drugo pa i treće dijete, no papir da su dali kaparu za stan još nisu vidjeli”. Neki su shvatili da su prevareni tek nakon što ih je Crlenjak tražio još novca, ne želeći im reći precizan datum kad će napokon moći otkupiti stan. Nisu platili, pa im je netko preko noći zavrnuo vodu. Novinari Nove TV našli su lani i Crlenjaka, koji sve optužbe opovrgava, pa tako i tvrdnju da je primio spomenutih 40.000 eura. 

Foto: screenshot Nova TV

(objavljeno 3.4.2.22.)