Povežite se:
HomeMedijiSud naložio VEM-u dostavu snimke sjednice na kojoj je frekvenciju Stojedinice dobio kontroverzni Jurić-Kaćunić

Sud naložio VEM-u dostavu snimke sjednice na kojoj je frekvenciju Stojedinice dobio kontroverzni Jurić-Kaćunić

Portal Media daily tek je na Visokom upravnom sudu dobio pravo na snimku sjednice Vijeća za elektroničke medije na kojoj je odlučeno da frekvenciju 101 MHz dobije Top radio u vlasništvu Ivana Jurića-Kaćunića, za kojeg pojedini medije navode da je u niz popularnih radijskih postaja služio kao paravan za stvarnog vlasnika Miroslava Kutlu, a kasnije i za Petra Pripuza

 

Nakon što se Vijeće za elektroničke medije (VEM) grčevito borilo da spriječi hrvatsku javnost da dobije audio snimku njihove sjednice iz rujna 2021. , na kojoj se ponovno raspravljalo o spornoj odluci o dodjeli koncesije Top radiju, Visoki upravni sud presudio je u korist javnosti i naložio dostavu snimke Media dailyu, objavljeno je na tom portalu.
“Na snimci se jasno može čuti kako su neki vijećnici otvoreno zagovarali kršenje zakonskih propisa i vlastitih pravilnika, kako su neki lagali, a neki bili u potencijalnom sukobu interesa. Neki vijećnici su pri tome omalovažavali novinare. Iz audio snimke može se čuti da je nekim članovima VEM-a bilo izuzetno stalo da Top radio dobije tu koncesiju, a njihova pristranost na trenutke je prelazila granicu običnog sukoba miljenja među vijećnicima. Također, iz snimke se jasno može razlučiti da je većina na sjednicu došla unaprijed znajući rezultat glasovanja”, navodi se u tekstu.

Anonimni Jurić-Kaćunić bio vlasnik najslušanijih radio-postaja  

Podsjetimo, na sjednici VEM-a u srpnju 2021. odlučeno je da koncesiju dobije Top radio, čiji je vlasnik i direktor Ivan Jurić-Kaćunić, samoproglašeni ‘vodeći radijski strateg’ koji je prema sudskom registru povezan s tridesetak tvrtki iz radijskog biznisa, a neki vrijeme je bio i (barem nominalno) vlasnik popularnih radijskih postaja kao što su Antena i Extra FM. No iz sudskog registra može se saznati da je Jurić-Kaćunić poslovni partner Ivana Pripuza, sina poduzetnika Petra Pripuza, a kojeg je u doba dodjele koncesije Miroslav Kutle preko Nacionala javno optužio da mu je oteo vlasništvo u nekoliko popularnih radio postaja koje je držao preko tajnih ortačkih ugovora ili paravan-vlasnika; za Jurića-Kaćunića odbjegli tajkun Kutle tvrdi da ga je iznevjerio i prešao na stranu obitelji Pripuz.

VEM nije poslušao Povjerenika za informiranje

Zbog izbijanja afere oko dodjele koncesije, VEM je u rujnu 2021. ponovno raspravljao o dodjeli spomenute frekvencije, pa iako je pravna služba Agencije za elektroničke medije upozorila da ne bi trebalo potpisati koncesiju Top radiju, koji je bespravno koristio prostor u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici, većina članova Vijeća ostala je pri svojoj prvotnoj odluci. Media daily tada nije uspio dobiti traženu audio snimku s druge sjednice, nije se uspjeli za to izboriti niti putem zakonskog prava na pristup informacijama, pa se njegov pokretač Zoran Kovačić požalio Povjereniku za informiranje Zoranu Pičuljanu koji mu je u veljači 2022. dao za pravo, ali ni to nije pomoglo, pa se Kovačić morao obratiti Visokom upravnom sudu, gdje je slučaj sada riješen u korist portala.

sp

Foto: Agi.hr

(objavljeno 16.5.2022.)