Povežite se:
HomeZelenoSrbija privatizira nacionalne parkove?

Srbija privatizira nacionalne parkove?

NP Kopaonik

 

Odlukom Vlade Srbije, nacionalni parkovi Kopaonik, Đerdap, Fruška gora i  Šar planina iz statusa javnog poduzeća prelaze u d.d. ili d.o.o. , što stvara strah od potencijalnog iskopavanja ruda i gradnje hotela

 

Da li je privatizacija nacionalnih parkova u Srbiji u planu? Postoje razlozi sa sumnju, jer od ukupno 23 javna poduzeća koja će u narednom periodu promijeniti svoju pravnu formu i postati dioničko društvo ili društvo s ograničenom odgovornošću, što je predviđeno novim prijedlogom zakona koji je usvojila Vlada Srbije, na spisku se nalaze i srpski nacionalni parkovi kao i poduzeća za upravljanje šumama i vodama, javlja portal daljine.rs.

“Tako, uskoro iz statusa javnog poduzeća mogu postati dionička ili društva kapitala poduzeća Nacionalni park Kopaonik, Nacionalni park Đerdap, JP za razvoj planinskog turizma Stara planina Knjaževac, Nacionalni park Fruška gora, JP Nacionalni park Šar planina, ali i Javno vodoprivredno poduzeće Srbijavode Beograd, Srbijašume i Javno poduzeće za gazdovanje šumama Srbijašume.
Samo pretvaranje nacionalnih parkova i poduzeća za upravljanje šumama i vodama ne znači nužnu privatizaciju. Međutim, imajući u vidu namjere rudarskih i drugih kompanija, ali i pojedinaca da vrše istraživanja i na kraju dobiju dozvolu za iskopavanja ruda, gradnju hotela ili sličnih investicija od kojih mnogi smatraju da ima više štete nego koristi za državu, a za građane ima samo štete, privatizacija poduzeća koja upravljaju parkovima prirode, ne da je moguća, već je sasvim izvjesna”, navodi portal.

“Koje će od ovih poduzeća postati d.d., a koje d.o.o. nije formalno ni bitno. Suština je da će Republika Srbija moći otuđiti određeni dio poduzeća, ili cijelo poduzeće, zapravo – bilo kome, što je suprotno nacionalnom interesu, ali i smislu i cilju zaštite prirode, šuma, jezera, rijeka, planina i dopunite po slobodnoj volji. Ako dođe do promjene pravne forme navedenih javnih poduzeća, uz njihova vjerojatnu privatizaciju, velika vjerovatnost je da će doći do bjesomučnog daljeg uništavanja zaštićenih područja uz suglasnost istih ovih poduzeća, još više gradnje u zaštićenim područjima, promjene urbanističkih planova, izgradnje kvaziturističkih objekata koje mnogi nazivaju i sadržajem, kao i vjerojatnog rudarenja u najljepšim dijelovima Srbije”, upozorava se u tekstu.

 

sp

Foto: Nacionalni park Đerdap