Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeSponzori sporta (2.) HNS ima 22 mecene, a rukometni savez je sve do svog uhićenja snažno pomagao Dragan Kovačević

Sponzori sporta (2.) HNS ima 22 mecene, a rukometni savez je sve do svog uhićenja snažno pomagao Dragan Kovačević

Nogometni savez jedini je uspio privući Nike, Ožujsko, Konzum i Janu. Hrvatski rukometni savez – uz neizostavnog Zorana Gopca – ima upravni odbor pun poznatih lica. Samo Plivački savez otvoreno odgovara na pitanja o sponzorima, drugi spominju imena ali ne i svote, a teniski savez ne odgovara uopće 

Piše: Saša Paparella

Domaći sport se redovnim putem uglavnom financira kroz Hrvatski olimpijski odbor (HOO), no svaki od sportskih saveza ima i svoje dodatne sponzore. U prvom dijelu našeg serijala pozabavili smo se najvećim pokroviteljima sportskih saveza, a to su uglavnom tvrtke u državnom vlasništvu, odnosno pod kontrolom države, poput HEP-a i Janafa. 

U nastavku istražujemo koliko su ljudi koji vode brigu o pojedinim sportovima bili vješti u privlačenju sponzorskih ugovora. 

Odabrali smo desetak nacionalnih sportskih saveza i pitali tko ih sponzorira i s kolikim iznosima; o kriterijima za dodjelu sponzorskog novca se nismo raspitivali. Odgovore na ta, ne pretjerano komplicirana pitanja smo uglavnom dugo čekali, a neki nam uopće nisu odgovorili.   

 

Plivači od HEP-a dobili 400.000 kuna 

Najbrže i najiscrpnije dobili smo odgovor od Hrvatskog plivačkog saveza, kojeg vodi Vladislav Veselica, a koji je ujedno član uprave Janafa, važnog sponzora iz kojeg smo, za potrebe prošlog nastavka serijala, također brzo dobili odgovore. Plivački savez jedini je otvoreno nabrojao izvore novca.  

“Ukupni prihodi našeg saveza u 2021. bili su 4.049.788 kuna, od toga 2.985.768 kuna namjenskih sredstava HOO-a, 75.000 kuna članarine i 200.000 kuna registracije, 60.000 kuna za licence za natjecanja, 724.020 kuna sponzorskih ugovora i donacije u iznosu od 5.000 kn.

Od sponzorskih ugovora savez je uprihodio 724.020 kuna, od toga HEP 400.000 kuna, Janaf 200.000 kuna, Arena (službena oprema reprezentacije) 112.500 kuna u robi, te Unirent 11.520 kuna (službeni automobil). Od donacija savez je uprihodio 5.000 kuna”, odgovorila nam je glavna tajnica Ivana Jerković. Godinu dana ranije, 2020., plivački savez je od Janafa dobio 350.000 kuna. 

Nadalje, Hrvatski vaterpolski savez kojeg vodi Mladen Drnasin 2021. je uprihodio 15.850.000 kuna, od toga 6.550.000 kuna od sponzora. “Glavni izvor financiranja saveza su sredstva različitih programa HOO-a,  te financijska sredstva sponzora. Najznačajniji sponzori HVS-a su HEP, HTZ, INA, PBZ card, ACI i Janaf, te nekoliko manjih sponzora, a što se tiče pojedinačnih iznosa zbog klauzule tajnosti ne smijemo ih objavljivati”, rekla nam je voditeljica marketinga Ivana Janković.

Iz Janafa pak doznajemo da su najizdašnije sponzorstvo lani dobili upravo vaterpolisti – 1,2 milijuna kuna za suradnju u 2021. i 2022.

 

Rukomet vode posrnuli menadžeri  

S obzirom na popularnost nogometa, nije čudno da je HNS privukao čak 22 sponzora – Nike, Ožujsko, Konzum, HEP, PBZ, Croatia osiguranje, Jana, Sokol Security, PSK, HTZ, T-com, Croatia airlines, Anić outdoor, Čipi čips, Hyundai, TZ Zagreb…Iz HNS–a, kojeg vode predsjednik Marijan Kustić i izvršni direktor Tomislav Svetina suho nam je odgovoreno kako će “ukupni prihodi biti objavljeni u redovnom godišnjem financijskom izvještaju na webu HNS-a, a pojedinačne vrijednosti ugovora ne možemo otkrivati jer su predmet poslovne tajne”.

Skoro isti odgovor dobili smo iz Hrvatskog skijaškog saveza kojeg vodi uspješni poduzetnik Miho Glavić (AWT International). Taj je savez, kako se navodi na njihovoj web stranici, podijelio svoje sponzore na ‘generalnog’ (HEP), ‘glavne’ (Generali osiguranje, A1, Argeta, HTZ, TZ Grada Zagreba, Odašiljači i veze, Melem), ‘službenog’ (Janaf, od kojeg su 2020. dobili 700.000 kuna) i ‘sponzora domaćih natjecanja’ (tvrtka Podzemno skladište plina). 

Preciznije odgovore nismo dobili niti od ostalih saveza s puno sponzora. 

Rukometni savez (HRS) ima ih 18, što nije čudno obzirom na to da upravni odbor HRS-a ima zvučniju postavu od uprava nekih kompanija. Za početak, tu je Dragan Kovačević, koji je sve do uhićenja bio predsjednik uprave Janafa. Kako je nakon njegova uhićenja u rujnu 2020. objavio Jutarnji list, “Dragan Kovačević volio je biti u, i oko rukometa. Janaf je bio i glavni sponzor današnjem PPD-u, a Ivica Udovičić, direktor nacionalnih rukometnih selekcija, često je u Kovačevićevom društvu. Puno je novca iz Janafa otišlo za rukomet”.

Nadalje, član UO je i Željko Udovičić, vlasnik propale Štedbanke, kojeg su neki mediji svrstali u jednog od 200 najbogatijih Hrvata, a njegovo se ime spominjalo i u vrijeme uhićenja Dragana Kovačevića.   

U Upravnom odboru HRS-a je i poduzetnik Josip Ergović, koji je u jednom intervjuu rekao da je njegova obitelj u 15 godina za rukomet “dala više od 10 milijuna eura”. 

Ergović je predsjednik RK Nexe Našice, kluba koji je još od 2009. iz godine u godinu bio viceprvak Hrvatske, a prvaci su uvijek Zagrepčani, iz kluba koji baš zbog sponzora često mijenja imena – Badel 1862 Zagreb, Banka Croatia Zagreb, Croatia Osiguranje Zagreb i sada Prvo plinarsko društvo Zagreb, odnosno  PPD Zagreb. 

“Čak 75 posto prihoda HRS-a su vlastiti prihodi, a HOO nam nije niti 20 posto u financijama. Želim da i drugi sportski savezi pokažu koliko se sami financiraju, a koliko ih financira država”, izjavio je dopredsjednik HRS-a Zoran Gobac, najmoćnija figura hrvatskog rukometa i osoba s dobrim vezama na baš svim razinama društva. 

Pritom je u “vlastite prihode”, a ne u “financiranje države”,  vjerojatno uračunao sponzorstva državnih kompanija. HRS je samo od Janafa za suradnju od 2020. do 2023. dobio 2.550.000 kuna. Upućeni tvrde da Gobac izuzetno dobro kotira u HEP-u, koji j također važan sponzor HRS-a. 

Savez vodi Tomislav Grahovac. Prethodio mu je Sandi Šola, bivši bankar koji je do 2016. bio predsjednik uprave Karlovačke banke, a onda je u velikoj aferi uhićen zbog navodnog izvlačenja novca iz te banke.

Baković od HIS-a do HOS-a, jahači taje svoje mecene 

Nadalje, jedna drugi savez koji također okuplja klubove iz trofejnog sporta, Hrvatski košarkaški savez, a vodi ga Stojko Vranković, na svom webu kao sponzore spominje HEP, Triglav i HTZ. Uz Janaf (od kojeg su košarkaši 2021. dobili 700.000 kuna) stoji napomena ‘brončani sponzor’. Kako nam je pojasnila glasnogovornica Zrinka Tomičić, “klasifikacija sponzora na zlatne, srebrne i brončane je praksa koju smo napustili, a navedeni ugovor s Janafom potpisan je prije napuštanja takve vrste rangiranja sponzora. Uvjeti rangiranja sponzora i inače nisu fiksni, već uvelike ovise kako o uspjesima reprezentacija, tako i općenito o uvjetima na tržištu”. 

Čak 17 sponzora prikupio je još jedan savez iz kojeg nismo dobili korisne odgovore na naš upit o sponzorima – Hrvatski odbojkaški savez (HOS). Vodi ga Ante Baković, dugogodišnji tajnik u središnjici HDZ-a, obavještajac i nekadašnji zamjenik ravnatelja HIS-a, što je zacijelo olakšalo dobivanje sponzorskih ugovora s HEP-om, HTZ-om, Lutrijom, Janafom. “Svi podaci vezani uz financiranje Saveza (kao i svake Udruge u Republici Hrvatskoj) javno su dostupni i možete ih pronaći pri odgovarajućim registrima”, ljubazno nam je odgovoreno u HOS-u. Baković je vlasnik tvrtke Pismohrana servis, oko koje je svojedobno izbila afera, a tada je za njega lobirao Krešimir Milanović, brat sadašnjeg predsjednika RH Zorana Milanovića.

Hrvatski judo savez jedan je od rijetkih sportskih saveza kojeg vodi žena, dugogodišnja ravnateljica zagrebačkog Instituta za turizam Sanda Čorak. Glavni sponzor im je HEP, a tu su i Janaf, HTZ, TZ Zagreba, Hok osiguranje, OTP banka, Plava laguna, Sportska TV…ukupno, 11 sponzora i partnera, a precizne brojke imamo samo za Janaf, od kojeg su dobili 650.000 kuna 2020. te još 50.000 kuna ove godine. I tu su u vrhu saveza neki moćni HDZ-ovci kao što je Tomislav Čuljak.

Nadalje, iz Hrvatskog konjičkog saveza rečeno nam je da su od sponzora 2020. uprihodili 148.677,00 kuna, no njihova nam imena ne žele reći (?). Taj je savez donedavna vodio Ognjen Preost, bivši čelnik Vojno sigurnosno obavještajne agencije (VSOA), u prosincu 2021. pravomoćno osuđen zbog krađe novca namijenjenog doušnicima. 

Odgovor o sponzorima nismo niti dobili od Hrvatskog teniskog saveza, koji vodi Nikolina Babić. Taj ih je savez okupio 15 – generalni sponzor je naravno HEP, a tu su i HTZ, Janaf, Podravka, PBZ, Pipi, Ministarstvo turizma i sporta, …Iz Janafa smo doznali da su HTS-u 2021. dali 500.000 kuna.  

Odgovorili nam nisu niti iz stolnoteniskog saveza, kojeg sponzoriraju HEP,  Varteks, Erste i Janaf, niti iz Hrvatskog boksačkog saveza (Janaf, Pevex). 

Foto: Janaf/Zagrebi

Objavljeno: 31.1.2022.