Povežite se:
HomeMedijiŠeksov nećak Divjak i odvjetnik Uskoković postali vlasnici Novog lista, Glasa Istre i Zadarskog lista

Šeksov nećak Divjak i odvjetnik Uskoković postali vlasnici Novog lista, Glasa Istre i Zadarskog lista

Bojan Divjak

 

Nakon Glasa Slavonije, ekipa duboko povezana s HDZ-om preuzela je kontrolu nad još tri dnevna lista. Jedna od referenci za uspješno upravljanje mogla bi biti i ta što je Divjak zapamćen kao zadnji direktor zagrebačkog Vjesnika, koji se u njegovom mandatu ugasio  

 

Osječka tvrtka Media Solutions je od slovačkog fonda JOJ Media House otkupila 84 posto udjela u Novom listu d.d., koji je izdavač triju dnevnih novina: Novi list, Glas Istre i Zadarski list. Media Solutions je u vlasništvu Olega Uskokovića i Bojana Divjaka, nećaka HDZ-ovca Vladimira Šeksa.

“Transakcija je najavljena još koncem srpnja lanjske godine, kad je Uskoković za Novi list izjavio da je cilj, između ostalog, dnevnike Novi list, Glas Istre i Zadarski list pripojiti Glasu Slavonije.
Istra24 je još u rujnu prošle godine pisala da je Bojan Divjak, glavni urednik Glasa Slavonije, kao i da je dubrovački odvjetnik s varaždinskom adresom, Oleg Uskoković, svojevremeno financijski donirao HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Varaždina Damira Habijana, koji je i bio zaposlen u njegovom odvjetničkom uredu. Damir Habijan je u međuvremenu, u prosincu minule godine, postao ministar gospodarstva, podsjeća Chiara Bilić na portalu Istra 24.

Divjak je predsjednik uprave Glasa Slavonije d.d., gdje je Uskoković predsjednik NO, pa sada možemo reći da ta ekipa kontrolira četiri važna lokalna dnevnika, što bi nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora moglo itekako koristiti vladajućoj stranci.  Tvrtka Media solutions registrirana je na istoj adresi kao Glas Slavonije, Osječki list i Slavonski radio, a na kojoj je do brisanja bila registrirana i tvrtka Slavonska televizija. Većinski vlasnik Glasa Slavonije je Ivan Šimić,  jedan od osnivača HDZ-a, te Ivica Božan, jedini član Uprave Glasa Istre novine, tvrtke koja je do kolovoza 2023. izdavala istoimeni dnevni list, a sada je zbog višemilijunskih dospjelih i nepodmirenih obaveza u procesu pokretanja skraćenog stečajnog postupka.

Firma Media Solutions osnovana je 2017. s 20.000 kuna temeljnog kapitala. Financijsko izvješće govori da do kraja godine nije imala zaposlenih, poslovala je s gubitkom te imala kratkotrajnu imovinu od 19.973 kune. Unatoč tome,  2018. ta je osječka tvrtka od Hrvatske poštanske banke (u većinskom vlasništvu države) dobila kredit od 21,5 milijuna kuna. Media Solutions bila je blokadi praktički do preuzimanja Novog lista, tri mjeseca u kontinuitetu, od 24. listopada 2023. do 22. siječnja ove godine, podsjeća Istra 24.

Novi suvlasnik lijepog medijskog portfelja, Bojan Divjak, u svojoj je karijeri već sahranio jedna dnevni list. Prvo je 2008. postao član uprave državne tvrtke Narodne novine d.d., da bi potom bio imenovan za direktora Narodnih novina press, izdavača Vjesnika, u čijem je mandatu taj dnevnik 2012. prestao izlaziti

sp

 

objavljeno 17.2.2024.

foto: Učenički dom Hrvatskog radiše, Osijek