Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeŠefica zavoda za zaštitu spomenika kulture potpisala dva oprečna dokumenta o ski-liftu na Jarunu

Šefica zavoda za zaštitu spomenika kulture potpisala dva oprečna dokumenta o ski-liftu na Jarunu

Iz dokumenata potpisanih dok je bila pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje proizlazi da je Marijana Sironić 2013. dala negativno mišljenje o postavljanju konstrukcije ski-lifta na Jarunu, da bi 2015. ipak podržala projekt vezan uz tu ‘privremenu građevinu’ od koje su na dnu jezera ostala četiri višetonska betonska bloka

Piše: Saša Paparella

Pročelnica Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Marijana Sironić, koja je na toj poziciji nedavno zamijenila Stipu Tutiša, opterećenog odobravanjem ukopa Milana Bandića na zelenu površinu pokraj zaštićenih mirogojskih arkada, sada se i sama našla pred neugodnom aferom. 

Na Facebook stranici SOS za Mirogoj objavljeno je naime kako Marijana Sironić, “iako bi trebala činiti upravo suprotno, štiti i zataškava devastaciju Mirogoja i nezakonito zasnivanje Bandićevog groba”, no pojavila se i nova optužba vezana uz neke njene ranije odluke.

Ski-lift je uklonjen, a blokovi su ostali

Na spomenutoj je Facebook stranici objavljen dokument u kojem se vidi kako je Marijana SIronić 2013. godine, tada u funkciji pomoćnice pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, dala negativno mišljenje tvrtki Rijeka projekt- koning vezano uz postavljanje konstrukcije ski-lifta, tada opravdano zaključujući kako se ta konstrukcija sa svojim čeličnim stupovima i betonskim blokovima ne može smatrati pokretnom napravom, kakvom ju se željelo predstaviti. 

“A onda je 2015., ista ta gđa. Sironić, valjda na nečiju sugestiju, potpuno promijenila mišljenje i stanovitom privatnom poduzetniku omogućila da na Malom jezeru vodi svoj privatni biznis tako što su između ostalog, tobože privremeno, na dnu jezera izbetonirana četiri višetonska betonska bloka. Naravno, ti ‘privremeni’ blokovi su i dalje na dnu jezera”, navodi se u postu. Ski-lift je naime uklonjen iz jezera, no ostali su spomenuti betonski blokovi, koji su po svemu sudeći služili za upiranje dvaju stupova vučnice postavljenih u samom jezeru.

Jezero Jarun je zaštićeni krajolik

U svom drugom, korigiranom mišljenju, Marijana Sironić piše da je  “navedeno rješenje privremene građevine ekološki prihvatljivo i upotpunjuje sadržaj aktivnosti na vodi”. Iz objavljenog dokumenta vidljivo je da je pozitivno mišljenje dobila zagrebačka tvrtka Aqua stop. Tvrtka Rijeka projekt- koning izradila je ski-lift i on je trebao služiti za manifestaciju skijanja na vodi Wakeboarding, koja je trebala trajati 90 dana. Na kraju su dijelovi te “privremene ekološki prihvatljive građevine” ostali na dnu jezera koje je prema Prostornom planu Grada Zagreba i GUP-u zaštićeni krajolik. Poslali smo upit načelnici Sironić, koja je 1. ožujka obećala poslati odgovor, koji još uvijek čekamo. 

(objavljeno: 1.3.2022.)