Povežite se:
HomeKorupcijaSavjetnik MOL-a Bojan Milković, uhićen još 2011., dobio 4 godine zatvora zbog reketarenja Croscovih kooperanata

Savjetnik MOL-a Bojan Milković, uhićen još 2011., dobio 4 godine zatvora zbog reketarenja Croscovih kooperanata

Remontno brodogradilište Nauta Lamjana, foto: Saša Paparella

 

Uz Milkovića je i drugooptuženi Miroslav Pacak osuđen na 3,5 godine zatvora zbog primanja mita od oko 8 milijuna kuna u poslovima s obnovom naftnih platformi. Na prvom suđenju su oslobođeni, no potom je Vrhovni sud poništio tu presudu

 

Nekadašnji izvršni direktor Ine Bojan Milković, sada viši savjetnik Uprave mađarskoga MOL-a, osuđen je u petak nakon ponovljenoga suđenja na četiri godine zatvora zato što je od 2002. do 2009., kao predsjednik Uprave Crosca, zajedno s Miroslavom Pacakom, tadašnjim voditeljem remonta platformi u toj tvrtki, primio oko osam milijuna kuna mita za namještanje poslova. Drugookrivljeni Pacak danas je također proglašen krivim osuđen na tri i pol godine zatvora. Ako presuda postane pravomoćna, Milković će morati vratiti 534.000 eura ilegalne imovinske koristi, a Pacak 495.000 eura.

Nakon što su 2011. uhićeni, na prvom suđenju završenom 2015. zagrebački Županijski sud oslobodio ih je optužbi, smatrajući kako dokazi koje dokazi USKOK-a nisu zatvorili tzv. zatvoreni krug indicija, no tu je presudu 2020. ukinuo Vrhovni sud RH naloživši ponovljeno suđenje. “Zaključci prvostupanjskoga suda kojima je prihvatio obrane optuženika i ocijenio nevjerodostojnim iskaze svjedoka koji ih terete za sada su preuranjeni.”, naveo je u svojemu rješenju Vrhovni sud.

Prema optužnici, njih dvojica su  od poduzetnika tražili između pet i deset posto vrijednosti poslova antikorozivne zaštite na spremnicima u rafineriji u Rijeci te na naftnim platformama. Milković je od kooperanata, kako je u optužnici tvrdio Uskok, u razdoblju od 2002. do 2009. za dodjeljivanje poslova uzimao po pet posto provizije od ugovorenog posla, odnosno deset posto vrijednosti ugovorenih radova. Uz Milkovića, za to je kazneno djelo osumnjičen naftni stručnjak Miroslav Pacak, bivši zaposlenik Crosca.

Prethodno su protiv Pacaka kaznenu prijavu podnijeli kooperanti angažirani na obnovi američke naftne platforme Key Manhattan. Remont te platforme u brodogradilištu Nauta Lamjana na Ugljanu platio je njen vlasnik, američki Transocean preko tvrtke Lamprell Dubai, posao je dovršen početkom 2010. a Pacak je bio glavni nadzornik. U svojoj kaznenoj prijavi kooperanti su naveli i Milkovića, kao i još nekoliko ljudi- Petra Elkaza, direktora tvrtke RIG- TSG, glavnog izvođača radova, potom Josipa Lucića (Skela-mont), Vlatka Blekića (Đuro Đaković Montaža)… Petar Elkaz je prethodno u razgovoru za Poslovni dnevnik kao glavne krivce za tu aferu naveo Bojana Milkovića kao ”glavnu kariku u organizaciji remonta“, te nadzornika Pacaka, jer ”Transoceanu nije obračunao i naplatio niz dodatnih troškova“. Nekima od oštećenika u aferi Key Manhattan Miroslav Pacak je bio sumnjiv jer je bio ne samo glavni nadzornik na obnovi te platforme, već i zaposlenik Crosca te – kako je Elkaz tvrdio – tajni suvlasnik tvrtke RIG- TSG, glavnog izvođača radova.

sp