Povežite se:
HomeKorupcijaSaborski zastupnici četiri godine ignoriraju Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Saborski zastupnici četiri godine ignoriraju Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Parlament kojim dominiraju HDZ-ovci raspušten je zbog ljetovanja prije nego li što je Nataša Novaković pročitala godišnje izvješće o radu neovisnog tijela čija je svrha upozoravati na potencijalnu korupciju među političarima, a izabrali su ga – saborski zastupnici. Zadnje izvješće koje je Sabor poslušao i prihvatio bilo je ono iz 2017., iz vremena dok je Povjerenstvo još vodila Dalija Orešković

 

Saborski su zastupnici otišli na još jedan ljetni odmor ostavljajući u ladicama čak četiri godišnja izvješća o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koja nisu raspravljena ni usvojena – za 2018., 2019., 2020. i 2021. Predsjednici Povjerenstva Nataši Novaković, koja je s ostalim članovima Povjerenstva ušla u petu i završnu godinu mandata, zastupnici – koji su ih izabrali – dosad nisu dali priliku da u Saboru iznesu i brane niti jedno svoje izvješće. Prvu i zadnju takvu priliku Novaković je dobila još 2018. u prvoj godini svog mandata, no tada je branila godišnje izvješće svoje prethodnice Dalije Orešković, navodi u svom tekstu u Jutarnjem listu Slavica Lukić.

Napadi na Povjerenstvo povezali Plenkovića i Milanovića, Kolindu i Petrinu

“Ignoriranjem Sabor nedvojbeno pokazuje što misli o postojanju i radu toga tijela na koje je Hrvatska u procesu pristupanja EU morala pristati kako bi službeni Bruxelles uvjerila u ozbiljnost namjera da prevenira korupciju na svim političkom razinama – od državne do općinske… Sadašnjim članovima Povjerenstva mandat istječe u veljači iduće godine. Odluke toga tijela izazvale su priličnu nelagodu kod niza javnih dužnosnika – od najviših među njima – predsjednika države, premijera, predsjednika Sabora, ministara, saborskih zastupnika do općinskih načelnika.

Za dužnosnike je manje neugodna financijska strana odluka koje Povjerenstvo donosi jer se novčane kazne koje to tijelo izriče za povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa u prosjeku kreću oko nekoliko tisuća kuna (maksimalna je 40.000 kuna), a puno je neugodnija objava činjenice da je dužnosnik uhvaćen u sukobu interesa ili da je neuredno popunio imovinsku karticu. Državni dužnosnici od lokalnih poput primoštenskog gradonačelnika Stipe Petrine do bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, sadašnjeg Zorana Milanovića ili premijera Andreja Plenkovića kritizirali su to tijelo. Premijer Plenković ih je u jednoj od izjava optužio da svojim odlukama Vladi nanose reputacijsku štetu”, podsjeća novinarka.

Novaković: ‘Rasprava o izvješću podsjetila bi na neke već zaboravljene afere’ 

Jutarnji donosi i komentar Nataše Novaković, kojoj “nije poznato da postoji neko drugo tijelo koje u svom mandatu nije niti jednom pozvano da brani svoje izvješće. Moguće je da smo im kao tijelo potpuno irelevantni, što ne bi smjelo biti s obzirom na to da se pozivamo na nultu stopu tolerancije prema korupciji i hvalimo se napretkom u tome segmentu. S druge strane, možda se ne želi raspravljati o našim godišnjim izvješćima jer ona sadrže mnoge već zaboravljene predmete i afere”.

Povjerenstvo godišnja izvješća o radu objavljuje na svojim službenim stranicama tako da ih javnost može vidjeti, a zasad je posljednje dostupno izvješće ono za 2020. godinu.

 

sp

Foto: screenshot N1

(objavljeno 19.7.2022.)