Povežite se:
HomeKorupcijaSaborska zastupnica optužila premijera Plenkovića da skupim božićnim spotom HEP-a korumpira medije

Saborska zastupnica optužila premijera Plenkovića da skupim božićnim spotom HEP-a korumpira medije

U svom zastupničkom pitanju, Karolina Vidović Krišto navodi da Vlada RH “preko nesposobne i štetne uprave HEP-a” objavom nepotrebnih i predugih i skupih reklama “osigurava visoke prihode medijskim kućama” i na taj način ih kontrolira, umjesto da novac troši na obnovu Banije

 

Izgleda da Hrvatska elektroprivreda (HEP) nije na vrijeme bila informirana da se na području RH uvodi nova valuta, pa nisu osobito žurili s prilagodbom. Tako je HEP opskrba obavijestila korisnike tarifnog modela HEPI da će “privremeno obustaviti funkcionalnost pregleda računa, uplata, kao i mogućnost kartičnog plaćanja, u razdoblju od 31. prosinca 2022. do 9. siječnja 2023., zbog tehničke pripreme sustava za uvođenje eura kao službene valute”. Time se samo nastavlja niz sitnijih i krupnijih problema i afera u HEP-u kojima stalno svjedočimo. A nastavlja se i sa nekontroliranim trošenjem javnog novca, primjerice prikazivanjem božićnog spota koji se još uvijek vrti na televizijskim kanalima.

‘HEP-ov božićni spot izrazito je zahtjevan te iznimno skup’

Na tu je temu saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto postavila zastupničko pitanje premijeru Andreju Plenkoviću. “Od zaposlenika HEP-a ali i zaposlenika medijskih kuća, izviještena sam o postupcima koje Vaša vlada koristi kako bi kontrolirala izvještavanje ključnih medija u Hrvatskoj. HEP je producirao Božićnu čestitku koja se emitira na svim bitnim televizijskim postajama. Posebnost tog Božićnog spota jest da je riječ o neuobičajeno dugom spotu od 60 sekundi. HEP u Hrvatskoj nema ozbiljne konkurencije, te su duljina i masovnost prikazivanja ovoga spota u potpunosti apsurdne. Navedeni spot je, u produkcijskom i marketinškom smislu, izrazito zahtjevan te iznimno skup. S obzirom na to da će HEP u 2022. godini poslovati s milijardama kuna gubitka, ova rastrošnost dokazuje nesposobnost i štetnost Uprave HEP-a.
Ovih dana se emitira i spot Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje koji javnosti prezentira uspješnu obnovu na Banovini. Obnova Banovine naravno postoji samo u Vašim spotovima, u stvarnosti obnova uopće ne postoji. Potpuno je nejasno tko u Vašoj vladi ima toliko drskosti naručivati lažne spotove koji svojim sadržajem vrijeđaju zdrav razum hrvatskih građana. Banovina kao i Zagreb se uopće ne obnavljaju, može se govoriti o sporadičnim pojavama obnove. Oba spota, i HEP-a, i SDUOSZ-a, nemaju nikakovog smisla ni efekta osim da osiguravaju visoke prihode medijskim kućama, a na teret poreznih obveznika. Novci koje HEP i SDUOSZ troše na medije trebali su se koristiti na smanjenje gubitka HEP-a, na Božićne darove zaposlenicima HEP-a kao i na obnovu Banovine, gdje već treću godinu naši sugrađani žive u kontejnerima”, navela je saborska zastupnica.

‘Glasnogovornik vlade Marko Milić radi pritisak na medije’

“Po informacijama iz medijskih kuća, Vaš glasnogovornik Marko Milić otvoreno prijeti medijima da su dužni voditi uređivačku politiku kakvu im on nalaže, te kako u protivnom neće biti objavljivane reklame HEP-a i drugih državnih tvrtki i institucija. Rezultat ove institucionalne korupcije jest da je medijski tretman Vas i Vaše vlade nekritičan, neprofesionalan te napose zaštitnički prema nepravdi i korupciji.
Vi ste svjesni da je postupanje koje sam opisala kazneno djelo cenzure, nanošenja štete državnom proračunu, kao i zlouporaba položaja. Slijedom navedenog molim Vas odgovorite mi: 1. Jeste li Vi osobno ili je netko u ime Vas naložio predsjedniku Uprave HEP-a Frani Barbariću da protivno poslovnim interesima HEP-a producira i emitira Božićni spot 2022. godine? Koji je ukupni iznos kojega je HEP potrošio za navedenu promidžbu? Jeste li Vi naložili emitiranje spota SDUOSZ-a o obnovi Banovine, koja u načelu uopće ne postoji (Hrvatska je nakon dvije godine od Oluje obnovila polovicu srušenih objekata i to isključivo vlastitim sredstvima)? 2. Na temelju kojega zakonskog uporišta Vi putem svog glasnogovornik Milića dajete upute televizijskim postajama i urednicima Internet portala te novinskih izdavača, koje teme ne smiju obrađivati (Afera INA, Željeznička nesreća kod Novske, pogodovanje PPD-u, luksuzni auto ravnatelja Hanžeka, ne-povlačenje EU sredstava, sprječavanje obnove Banovine…), koje sugovornike ne smiju intervjuirati te koje izmišljene ankete moraju objavljivati?”, navela je u svom zastupničkom pitanju Vidović Krišto.

Glasnogovornik Vlade Marko Milić nije našao za shodno odgovoriti na naš upit i prokomentirati optužbe saborske zastupnice o njegovom navodnom pritisku na medije.

U iščekivanju premijerovog odgovora, i sami smo HEP-u – čijem je predsjedniku uprave Frani Barbariću premijer ovih dana dao još jedan četverogodišnji mandat – poslali upit koliko je koštala ta božićna čestitka i gdje je sve prikazana, no odgovor po običaju nismo dobili.

HEP: Ne radi se o božićnoj čestitci već o novom korporativnom spotu posvećenom požrtvovnom radu naših montera i terenskih radnika

Edit: HEP je odgovorio izvan traženog roka, odgovor prenosimo u cijelosti.

HEP d.d. je kao obveznik javne nabave, na temelju javnog nadmetanja, odnosno otvorenog postupka javne nabave, sklopio okvirni sporazum s agencijom za zakup medijskog prostora, koja za potrebe HEP grupe provodi sva oglašavanja u medijima. Angažirana agencija svaku kampanju, pa tako i ovu aktualnu, definira ovisno o ciljnoj skupini kojoj je namijenjena, te u skladu s tim utvrđuje i listu medija u kojima provodi oglašavanje. Ne radi se o božićnoj čestitci HEP-a već o novom korporativnom spotu koji je posvećen požrtvovnom radu HEP-ovih montera, terenskih radnika, koji i u najtežim uvjetima hrvatskim građanima osiguravaju opskrbu električnom energijom.

 

sp

(objavljeno 4.1.2023.)

Foto: screenshot HRT