Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljeS Trga skinut display ‘Božje pobjede’ – posvađao je stanare i objavljivao samo ćudoredne poruke

S Trga skinut display ‘Božje pobjede’ – posvađao je stanare i objavljivao samo ćudoredne poruke

I nakon što su s Trga bana Jelačića 2019. maknute i neke vrlo vrijedne i atraktivne reklame, sve do ovog tjedna ostao je stajati display tvrtke Divinus Victoria (‘Božja pobjeda’), čijeg vlasnika, preobraćenika Davora Denca neki zovu “Božjim poslanikom”, a svećenici – običnom varalicom. Drugi suvlasnik te reklamne tvrtke koja odbija objaviti pojedine oglase “jer vrijeđaju ćudoređe građana” poznat je po tome što je u špelunki Kod Bosanca prebio Željka Keruma 

 

Piše: Saša Paparella

Po nalogu Odjela zagrebačkog komunalnog redarstva, s krova zgrade na Trgu bana Josipa Jelačića 15 o kojoj smo nedavno pisali skinut je veliki reklamni LED display.  Također, s krova druge zgrade na središnjem gradskom trgu, na adresi Trg bana Jelačića 2, djelatnici Anić holdinga skinuli su ostatke postolja Ericssonove reklame koja je, odlukom administracije iz doba gradonačelnika Milana Bandića, uklonjena još prije nekoliko godina. Svima njima komunalni redar je odredio rok do kojeg moraju sve to ukloniti s krovova, a oni koji se ogluše morali bi platiti Gradu da to sam učini. Inače, u pojedinim zgradama suvlasnici tvrde da im Grad Zagreb nije smio micati reklamne konstrukcije jer su za neke od njih ishodili i građevinske dozvole, no to ništa nije promijenilo na stvari.

‘Neprimjerenu’ reklamu s polugolim tijelom odbili objaviti, ali novac nisu vratili 

Kako nam je rečeno u gradskom poglavarstvu, “na temelju članka 104. Zakona o komunalnom gospodarstvu i članka 41. Statuta Grada Zagreba, Gradska skupština Grada Zagreba na sjednici održanoj 11. srpnja 2019. donijela je Odluku o komunalnom redu u kojoj je sukladno članku 28. zabranjeno postavljanje reklama i reklamnih panoa na krovne površine, pročelja zgrada i građevinske skele na Trgu bana Josipa Jelačića i Trgu Petra Preradovića, osim reklamnih natpisa u visini prizemlja. U skladu s navedenom Odlukom, službenici Odjela komunalnog redarstva Grada Zagreba su nakon 2019. godine uklonili desetak reklamnih panoa. Zbog rokova žalbi, uklanjanje svih panoa postalo je moguće tek sada. Tako će ovaj mjesec biti uklonjena preostala četiri reklamna panoa, čime će u potpunosti biti proveden članak 28. Odluke Gradske Skupštine iz 2019. godine”.

Bandićeva odluka o uklanjanju baš svih reklama s dva središnja gradska trga izazvala je tada brojne komentare, a pogotovo jer su skinute neke od reklama koje su desetljećima tu stajale i postale sastavni dio gradskog ambijenta. Ljutnja nezadovoljnika je bila utoliko veća jer su u nekim slučajevima ostavljeni ogromni reklamni displayi, koji nemaju nikakvu sentimentalnu niti estetsku vrijednost. Iza reklamnog displaya na kućnom broju 15, na čijem je krovu nekoć stajala prepoznatljiva sova tvrtke Interpublic, vuku se i sukobi dijela stanara nezadovoljnih načinom na koji je display bio postavljen i nezadovoljavajućom naknadom koju je kuća u to ime dobivala.

Display za reklamiranje mise i proštenja

Veliki display s koncesijom dobivenom od Grada svojedobno je postavila tvrtka Divinus Victoria, medijska kuća specijalizirana za vanjsko digitalno oglašavanje koja je 2015., kako je tada pisao Večernji list, sebi davala za pravo ne reklamirati one sadržaje koje su smatrali napadom na moral, pa tako i predstavu Nečastive, no novac dobiven za oglašavanje te predstave nisu vratili organizatoru. “S obzirom na to da se u vašem materijalu spominje riječ ‘nečastive’ koja asocira na nečastivog, Sotonu, đavla, vraga, Lucifera, kao i to da su u videouratku polugola tijela, a u jednom kadru se vidi gola bradavica ženskih grudi, takav materijal u konzultaciji s gradom i suvlasnicima vrijeđa ćudoređe naših građana i kao takav spada u materijal koji mi ne emitiramo”, stoji u e-mailu koji je novinarka Večernjaka  tada dobila na uvid, a kojim se organizatora obavještava da mu sredstva uložena u reklamu koja nije emitirana neće biti vraćena, jer su “utrošena za prethodno dogovorenu sekundažu”.

Odgovor je ubrzo stigao s vjerskog portala Bitno.net, gdje je objavljeno da “gay scena i njezine medijske ekspoziture žele uskratiti legitimno pravo ljudima iz Divinus Victorije da odlučuju o tome što će prikazivati, a što ne na svojim displejima. A istina je jednostavna – tvrtka je platila Gradu Zagrebu koncesiju za svoje displeje i na njima može prikazivati samo ono što želi, sviđalo se te queer sceni ili ne”. I prije toga tvrtka Divinus Victoria je upala u oči jer su 2013. na svojim displayima na Trgu bana Jelačića i Cvjetnom trgu objavili poruku koju su sami potpisali: “Bogu hvala na odluci Ustavnog suda zbog odluke o zdravstvenom odgoju i Božji blagoslov svim sucima Ustavnog suda i ljubljenom hrvatskom puku!” Također, preko njihovih displaya te se godine na pet lokacija u gradu besplatno reklamiralo hodočašće u Mariju Bistricu, kao i misa i proštenje u Župi Uznesenja BDM u Stenjevcu. Tada je direktor Hrvoje Topić priznao kako Divinus Victoria “ima velike koristi od Grada“, ne navodeći točno kakve.

Drugi direktor Divinus Victorije Goran Rašić za Jutarnji list je 2015. rekao da “prvobitni cilj tvrtke nije financijske prirode, već istinsko služenje Bogu i ljudima. Kada uđete u našu tvrtku, prvo što vidite je kip Isusa u prirodnoj veličini, s raširenim rukama mira i dobrodošlice”. Poruka mira nije doprla do svih – zbog displaya nastao je raskol u zgradi koja je potom dobila i novog predstavnika suvlasnika. Jedan dio suvlasnika tvrdi da je teška reklama uništila potkrovlje zgrade, kao i da je zbog tog displaya kuća dodatno nastradala u potresu. Kako bilo, tvrtka Divinus Victoria od 2017. ne bilježi prihode i sada je stečaju, a od srijede nema više niti njenog displaya.

Vjerski portal: “osnivači Divinus Victorije prije obraćenja živjeli su kao teški grešnici, bliski svijetu kriminala” 

U već citiranom tekstu s vjerskog portala Bitno.net navodi se da je “tvrtku Divinus Victoria 2009. osnovalo nekoliko ljudi koji su doista u svom životu iskusili snagu Božanske pobjede i obraćenja. Pri tome su neki od njih prije toga obraćenja živjeli kao teški grešnici, bliski svijetu kriminala, što njihovo obraćenje čini samo još spasonosnijim i čudesnijim”. 

I na stranicama Zagrebačke nadbiskupije čitamo da su “tvrtku Divinus victoria“ osnovali poslovni partneri, koji su poslovanje pokrenuli nakon osobnoga obraćenja i životnih ispovijedi pred službenikom Crkve. Znakovito ime tvrtke Božja pobjedasvjedoči o vapaju i iskustvu njezinih vlasnika i djelatnika”. 

Osnivači tvrtke Divinus Victoria su Roman Slovenec, Marinko Stojanović i Davor Denac, sva trojica otprije poznata javnosti. O Dencu se na specijaliziranim forumima, primjerice na stranici Katolicki.info, govorilo kao o iscjelitelju i Božjem poslaniku, no na istom se mjestu navodi da ga zagrebački svećenik fra Smiljan Kožul smatra varalicom.

Po pisanju Jutarnjeg lista, Marinko Stojanović, inače dugogodišnji predsjednik Hvidre požeško-slavonske županije, “punio je novinske stupce 1999., kad je u Požegi na mah pucao u trbuh Miljenku Soldi te ga smrtno ranio. Devet godina kasnije Stojanović je, zajedno s prijateljem Emirom Mehmedagićem, pretukao splitskog gradonačelnika Željka Keruma u zagrebačkom kafiću Ramazzotti u Tkalčićevoj ulici”, objavio je Jutarnji list, podsjećajući na događaj u birtiji tada popularnoj zvanoj Kod Bosanca, omiljenom okupljalištu ljubitelja loše glazbe. Stojanović, koji je u oba slučaja dokazao da nije kriv, bivši je direktor u zaštitarskoj tvrtki Lupus zaštita, koja se često spominje u crnim kronikama. Lupus zaštita je osiguravala Hod za život, a upravo u toj tvrtki je, nakon promjene vlasti u Zagrebu, angažman našao Bandićev pouzdanik Pavle Kalinić. Prilikom odlaska u Lupus, Kalinić je rekao da “ta tvrtka nije povezana s Gradom“, no sad se eto ispostavilo da je njen bivši direktor godinama usred Zagreba držao oglasni display na najvidljivijem krovu na Trgu bana Jelačića, s kojeg je prethodno Milan Bandić pomeo svu oglašivačku konkurenciju, ostavljajući prostor samo za ljubitelje ćudorednih reklama.

foto: Saša Paparella

(objavljeno: 7.7.2022.)