Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemlje‘Ruski vojni brode – jebi se!’

‘Ruski vojni brode – jebi se!’

Nitko nije toliko pomogao razvoju ukrajinskog nacionalizma kao Vladimir Putin – nakon što je šačica vojnika sa Zmijskog otoka na poziv da polože oružje zapovjedniku rusku krstarice odbrusila ‘jebi se’ i zbog toga izginula, Ukrajinci su uz svoj Alamo u istome danu dobili i svog ‘crvenog fiću’, preko kojeg je prešao ruski transporter  

Piše: Saša Paparella

“Русский военный корабль, иди на хуй!”

Za one koji ne znaju ćirilicu – “Ruski vojeni korablj, idi nahoj!” 

Odnosno, u hrvatskom prijevodu – “Ruski vojni brode, jebi se!” 

Bio je to kratki odgovor 13 ukrajinskih vojnika s malenog Zmijskog otoka zapovjedniku krstarice ruske Crnomorske flote, koji je u petak zatražio da odlože oružje. A kad je dobio zasluženi odgovor, počeo ih je  bombardirati. Moćnim topovi su brzo preorali sve čvrste objekte na niti 700 metara dugačkog crnomorskom otoku i vrlo brzo svi su Ukrajinci bili mrtvi, javljaju kijevski mediji. Nisu nikako mogli obraniti otok demilitariziran još nakon raspada SSSR-a i smješten 25 milja od ukrajinske obale, odakle je bilo iluzorno očekivati pomoć. 

Tako je svoje živote okončalo 13 čuvara Zmijskog otoka. Bilo im je jasno da, nakon tako grubih riječi upućenih tankoćutnom časniku za njih povratka nema, ali nisu marili. Pokazali su Vladimiru Putinu srednji prst i ostali bez glave. Zasad i nema boljeg primjera ovog sukoba u kojem jedna strana ima svu vojnu silu, a druga – prkos. 

Ukrajinci su već drugog dana ovog novog rata dobili svoj Vukovar i svoj Alamo ili – Staljingrad, naravno s neusporedivo manje žrtava, no simbolika je ista. Branitelji Zmijskog otoka, o čijoj je sudbini javnost izvijestio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, bit će i službeno proglašeni herojima Ukrajine. 

Ukrajinci su preživjeli i Staljina i Hitlera, pa će i Putina

Istoga dana, ruski je transporter na ulasku u Kijev pregazio automobil u kojem je bio civil. Tako su Ukrajinci dobili i svog ‘crvenog fiću’, kao i Hrvati u Osijeku 1991. U međuvremenu, Kijevljani su se podijelili – jedni se u metrou skrivaju od ruskih bombi, a drugi zadužuju automatsko oružje i odlaze pred tenkove.       

Malo koji europski narod je toliko propatio u 20. stoljeću kao Ukrajinci, iskusili su i željeznu Staljinov holodomor i Hitlerove tenkove, a o svemu tome je Timothy Snyder napisao sjajnu knjigu ‘Krvava prostranstva – Europa između Hitlera i Staljina’ (hrv. izdanje – Fraktura).  

Vladimir Putin napravio je više za ukrajinski nacionalizam nego li svi ukrajinski nacionalisti zajedno. Ništa taj iz povijesti nije naučio. Kao što je Ante Pavelić od mnogih, za politiku nezainteresiranih hrvatskih pravoslavaca stvorio Srbe, kao što je Milošević 1991. do kraja mobilizirao Hrvate, tako je i Putin 2020. dovršio stvaranje ukrajinske nacionalne svijesti i među onim Ukrajincima koji bolje govore ruski nego li ukrajinski. Od Rusima najbližeg naroda stvorio je neprijatelje. Od naroda tako podijeljenog jezično, političko i vjerski (na grkokatolike i pravoslavce, podijeljene na nekoliko pravoslavnih crkava) dovršio je stvaranje nacije kojoj će, nažalost, jedna od glavnih dodirnih točaka odsad biti – mržnja prema Rusima. Ali Putina za to nije briga, važan je samo teritorij i vlast. Nije to prvi put da se brutalno obračunava s onima koji bi mu trebali biti bliski – tako je vojno ponizio Gruzijce, koji su dali Staljina, osobu koju povijest pamti kao pobjednika nad nacizmom u drugom svjetskom ratu. 

Samo Rusi mogu zaustaviti ludilo  

Zato će Putina sami Rusi prokleti, jer je istopio i zadnje kopjejke moralnog kredita koji su uživali zbog desetina milijuna sovjetskih žrtava u borbama protiv nacizma. Stav Rusije više nema nikakvu težinu, kao što je ovih dana rekao bivši srpski diplomat Ivo Visković – “što će nam ruska podrška u vezi cjelovitosti Srbije, kad Putin ne priznaje cjelovitost Ukrajine? Jedino što mu je ostalo je golo pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a”.     

U historijskom obrtu tako je Putin postao Hitler 21. stoljeća, a Rusi Nijemci. Naravno, nisu svi Rusi Putin, kao što nisu svi Nijemci bili Hitler. Prosvjedovali su sada Rusi u mnogim gradovima, poručili da ne misle kao Putin, ali to je ujedno sve što su mogli učiniti, u onih par minuta dok ih policija sve nije pobrala. A kako bi se povijest potpuno ponovila, sad još samo čekamo da se pojavi neki ruski von Stauffenberg i zaustavi ludilo pred kojim se ostatak svijeta pokazao nemoćnim. 

(objavljeno 26.2.2022.)

fotografija: Valery Tenevoy / Unsplash.com