Povežite se:
HomeZagrebRimac automobili lani u minusu 540 mil. kuna, Zagrebački holding 481 milijun, a graditelji mosta Pelješac 515 milijuna

Rimac automobili lani u minusu 540 mil. kuna, Zagrebački holding 481 milijun, a graditelji mosta Pelješac 515 milijuna

Gradska plinara Zagreb – opskrba ostvarila je 1,2 milijarde kuna prihoda i gubitak od 358,7 milijuna kuna

Čak 15 hrvatskih tvrtki u 2021. je imalo minus u poslovanju veći od 100 milijun kuna. Među njima su bivši mađarski koncesionar otočića Smokvica, Agroplus u kojem je Agrokor bio suvlasnik, Croatia airlines, zagrebački aerodrom, ali i vlasnik lanca Pet centar 

Piše: Saša Paparella

“Svi govore o uspješnicima domaće privrede, a nitko da malo reflektora usmjeri prema gubitnicima (a party je, kao i uvijek, upravo tamo)”, objavio je na Facebooku IT stručnjak i financijski forenzičar Marko Rakar, priloživši i popis svih 15 tvrtki koje su prošlu godinu završile s gubitkom većim od 100 milijuna kuna.  Među pet vodećih, čak dvije su zagrebačke komunalne tvrtke –  Zagrebački holding, te Gradska plinara Zagreb – opskrba.

Prvi na popisu je pulski Uljanik, to brodogradilište sa sedmero zaposlenih lani je imalo gubitak od 576,3 milijuna kuna. Drugi su Rimac automobili (908 zaposlenih), tvrtka koju je osnovao Mate Rimac imala je 540 milijuna kuna minusa, a treći China Road and Bridge Corporation (530 zaposlenih), tvrtka koja je sagradila Pelješki most, iskazala je lani minus od 514,6 milijuna kuna.

‘Zagrebački holding je zdraviji od očekivanog’

Na četvrtom je mjestu Zagrebački holding (5242 zaposlenih) sa 481,4 milijuna kuna minusa. “Kod Holdinga treba paziti jer je kod njih situacija drugačija nego kod drugih – naime, svi ostali imaju negativnu EBITDA što znači da su zbilja u gubitku, dok je kod Holdinga i vodoopskrbe EBITDA pozitivna, što znači da je gubitak kod njih knjigovodstvena kategorija koja je nastala otpisom i amortizacijom. Dakle, oni su puno zdraviji nego što se čini, što nisam očekivao”, prokomentirao nam je Rakar.

Peta je među vodećim gubitnicima Gradska plinara Zagreb – opskrba (132 zaposlena), koja je lani ostvarila rekordnih 1,2 milijardu kuna prihoda, ali i gubitak od čak 358,7 milijuna.

Šesti je nacionalni avioprijevoznik Croatia airlines (288,2 milijuna kuna minusa, 940 zaposlenih), a sedmi, s 206 milijuna kuna minusa, Agroplus iz Donjeg Miholjca, tvrtka u vlasništvu Denisa Matijevića, Agrokora i Nexus gradnje, koja je ove godine izbrisana iz sudskog registra.

Osma je Međunarodna zračna luka Zagreb (172,8 milijuna kuna minusa, 85 zaposlenih), deveta je turska turistička tvrtka Dogus Croatia (159,2 milijuna kuna, petero zaposlenih). Deseti je MVM Ceenergy Croatia, mađarski trgovac plinom koji je zakupio dio LNG terminala na Krku. Ta tvrtka u vlasništvu mađarskog elektroenergetskog diva MVM grupa, koja je u vlasništvu mađarske države, lani je imala četvero zaposlenih i 140,5 milijuna kuna minusa. MVM je vodeći plinski opskrbljivač u Mađarskoj, a poslovnicu u Hrvatskoj otvorili su 2020. – kao i u nekim drugim slučajevima, ovdje je vjerojatno riječ o početnim investicijama, a ne o stvarnom gubitku.

Nakon Todorića, i Mađari morali otići sa Smokvice 

Slijedi još jedna tvrtka u mađarskom vlasništvu – Zelena nekretnina (127,8 milijuna kuna, bez zaposlenih), koja je 20018. s RH potpisala ugovor o najmu Smokvice, otočića koji je prethodno godinama, od 2002. do 2017., koristila obitelj Ivice Todorića.  Taj je ugovor, po kojem korisnici plaćaju godišnju najamninu od šest milijuna kuna, u veljači ove godine raskinut, a Mađari su ostali zapamćeni kao bespravni graditelji.

Nadalje, preko stotinu milijuna kuna minusa imaju i davno posrnuli splitski  Konstruktor – inženjering (113,3 mil. kuna minusa, četvero zaposlenih). Energetska tvrtka E.on energija (108,5 milijuna, 0 zaposlenih ) je nakon dvije godine u plusu lani završila u minusu. Slijedi građevinska tvrtka  Muring, koja je u stečaju sa 107,6 milijuna minusa i bez zaposlenih.

Na popisu vodećih gubitaša je također Pet network international, tvrtka povezana s lancem trgovina za kućne ljubimca Pet centar, koja diljem Hrvatske ima deset prodavaonica i zapošljava 185 milijuna ljudi lani je iskazala minus od 101,9 milijuna kuna, a ove je godine brisana iz sudskog registra. Zanimljivo je da postoje čak tri tvrtke s tim imenom, a sve su registrirane na adresi Heinzelova 60 i direktorica im je Martina Babić. Samo jedna od tih tvrtki još postoji, a u onoj trećoj, koja je izbrisana još 2020., prvi je  direktor i suvlasnik bio Marko Vojković, nekoć poznatiji kao osnivač Adriatica.net-a.

(Foto: Gradska plinara Zagreb)

objavljeno 26.62022.