Povežite se:
HomePravosuđeReagiranje prozvanog suca Sesse: ‘Ništa nisam skrivao od javnosti, Vrhovni sud RH objavio je sve svoje odluke’

Reagiranje prozvanog suca Sesse: ‘Ništa nisam skrivao od javnosti, Vrhovni sud RH objavio je sve svoje odluke’

Bivši predsjednik Vrhovnog suda RH tvrdi da su odvjetnica Viktorija Knežević i zviždačica Maja Đerek objavile cijeli niz neistina o tome kako je on navodno sprječavao javnu objavu presuda tog suda. Napominje kako je u više navrata tražio da se sustav za objavu presuda doradi i automatizira, te da većina zemalja EU anonimizira presude, a niti jedna ne objavljuje sve odluke sudova na mrežnim stranicama

 

Sudac Vrhovnog suda RH Đuro Sessa, bivši predsjednik tog suda, poslao je reagiranje i ispravak informacije objavljene 14. svibnja 2022. na portalu Zagrebi.hr.

 ‘Javno su objavljene sve odluke Vrhovnog suda RH, njih 240.710’

“Na vašem portalu 14.svibnja  2022. objavljen je članak pod naslovom Zviždačica i odvjetnica upozorile Dobronića da je njegov prethodnik Đuro Sessa od javnosti skrivao većinu presuda. Kako je u tekstu izneseno niz neistina pozivam vas da sukladno odredbama Zakona o medijima objavite sljedeći ispravak informacije i ovo reagiranje.  Nije istina da sam skrivao sadržaj sudskih odluka od javnosti jer su na portalu Supranova objavljene sve odluke Vrhovnog suda RH. Trenutno je objavljeno 240.710 odluka.

Odluke nižih sudova objavljuju se istina parcijalno ali stoga što informacijski sustav nije još prilagođen tome da se sve odluke nižih sudova mogu pregledavati na ovom portalu, već se objavljuju one odluke koje dostavljaju niži sudovi radi objave. Još sam u izvješću Saboru 2019. a to sam ponovio i 2020, upozorio da je potrebno ovaj informacijski sustav doraditi i automatizirati. Dakle ne može se raditi o bilo kakvom skrivanju ili zaplotničkoj raboti ako ga želi prikazati gospođe Viktorija Knežević i Maja Đerek.

Pitanje anonimizacije odluka pitanje je primjene EU Uredbe 2016/679 koja je opće  obvezujuća u svim članicama EU kojima  je nužno štititi sve osobne podatke građana. Inače, prema podatcima Europskog pravosudnog semafora niti jedna zemlja EU ne objavljuje sve odluke sudova na mrežnim stranicama, a većina zemalja ih anonimizira prije objavljivanja ( Češka, Nizozemska, Finska, Njemačka, Luksemburg, Poljska, Mađarska, Latvija, Slovačka, Španjolska, Švedska, Austrija, Slovenija, Litva, Portugal i Rumunjska)”, navodi Sessa.

‘Odvjetnica Knežević ne posustaje u svojim nastojanjima obmanjivanja’

“Također nastojanja gospođe Knežević propala su i u za to predviđenoj proceduri što je razvidno  iz činjenice da je Visoki upravni sud Republike Hrvatske je presudom od 12. listopada 2021. odbio tužbeni zahtjev tužiteljice Viktorije Knežević za poništenje rješenja tuženika – Povjerenika za informiranje Republike Hrvatske Klasa od 31. svibnja 2021. i rješenja Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 25. veljače 2021 . kojima je odbijen zahtjev tužiteljice Viktorije Knežević, odvjetnice iz Dubrovnika za ponovnu  uporabu informacije i to cjelokupne baze presuda kojima raspolaže Vrhovni sud Republike Hrvatske u sklopu Intranet-Supranova baze sudske prakse, kako bi se koristile u komercijalne svrhe. Jednako su odluke donesene i u pogledu društava Law and technology j.d.o.o. . i Prospectus d.o.o. Sve ovo poznato je gospođi Knežević, jer je i ona dobila očitovanje poslano Uredu predsjednika Republike Hrvatske na njenu istovrsnu optužbu, od 19.travnja 2021. pa je očito da ne posustaje u svojim nastojanjima obmanjivanja javnosti i  nedovoljno upućenih pojedinaca”, navodi u svom reagiranju sudac Vrhovnog suda RH Đuro Sessa.

 

Foto: screenshot N1

(objavljeno: 18.5.2022.)