Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljePromašena aplikacija CijepiSe donijela je Beroševom prijatelju Vinku Kojundžiću 2,75 milijuna kuna u 12 dana

Promašena aplikacija CijepiSe donijela je Beroševom prijatelju Vinku Kojundžiću 2,75 milijuna kuna u 12 dana

Državna revizija potvrdila da je Kojundžićeva tvrtka Cuspis naplatila 6.750 odrađenih sati informatičara, odnosno da je svaki od njih odradio 112 sati dnevno. Revizori su zaključili i kako nema dokaza da je taj posao zbilja odrađen, a novac je bio isplaćen u roku od desetak dana. Nakon nalaza revizora čeka se reakcija DORH-a 

 

Revizori Državne revizije su u izvješću o radu Ministarstva zdravstva potvrdili sumnjive poslove s tvrtkom Cuspis u vlasništvu Vinka Kojundžića, prijatelja zdravstva Vilija Beroša“Tvrtka Cuspis je izradila spornu aplikaciju CijepiSe preko koje je trebalo ići centralno naručivanje za cijepljenje, a doživjela je potpuni fijasko. Do 2018. nisu imale proračunske isplate iz Ministarstva zdravstva, no otkako je Beroš postao prvo pomoćnik, a zatim i ministar, isplaćeno im je nevjerojatnih 20,28 milijuna kuna za razne računalne usluge”, navodi novinar Ivan Pandžić u tekstu objavljenom u 24 sata.

Vrijedni Cuspisovi djelatnici rade po 112 sati dnevno 

Revizori su i u izvješću pročešljali poslovanje Beroševa ministarstva u 2020. i otkrili da je Cuspisu za samo 12 dana rada isplaćeno 2,75 milijuna kuna, odnosno 225.000 kuna dnevno za informatičke usluge. “U tih 12 dana su naplatili ukupno 6750 radnih sati za svojih pet djelatnika. Sat rada je u jednom ugovoru 300, a u drugom 400 kuna bez PDV-a. To bi značilo da su vrijedni Cuspisovi djelatnici odradili svaki 112 sati dnevno. I ne, nisu prijavili da je radilo više radnika, što im je obveza po ugovoru, pišu revizori”, navodi se u tekstu.

Revizori su također primijetili kako nema dokaza da je taj posao uopće obavljen. I to nije sve – iako je zdravstvo poznato po najduljim rokovima plaćanja, pa se nekim od dobavljača lijekova računi plaćaju tek nakon godinu dana, Kojundžiću se plaćalo i prije roka – umjesto 30 dana kao što je pisao u ugovorima, novac je bio isplaćen za 10 dana.

Prije nalaza revizora nije bilo ovako čvrstih dokaza o sumnjivim isplatama 

Prvi od potpisanih ugovora tiče se Centralnog upravljačkog sustava (CUS), preko kojeg se prati od stanja lijekova do naručivanja, a 2018. ga je krenuo implementirati Beroš. U listopadu 2020. raspisan je natječaj za održavanje i posao vrijedan gotovo 7,5 milijuna dobiva Cuspis kao jedini ponuđač. Već 21. prosinca ispostavljaju račun da je odrađeno svih 5000 sati s njihovih pet djelatnika. Plaćen je 10 dana kasnije. Drugi ugovoru se odnosi na spornu aplikaciju CijepiSe, gdje je ugovor vrijedan 5,27 milijuna kuna potpisala zajednica ponuditelja predvođena Cuspisom. 

“Vili Beroš i Vinko Kojundžić su dosad uvijek relativizirali svoje poznanstvo. Čak i kad je objavljena fotografija iz izborne kampanje na kojoj se vidi Kojundžić kako ležerno odjeven fotografira Beroša, Kojundžić je to tumačio kao slučajan susret. Obojica su uvijek isticala da dobivanje poslova i Beroševa funkcija nisu povezani, nego da Kojundžićeva tvrtka dobiva poslove na javnom natječaju. Prije nalaza revizora koje sad objavljujemo nije bilo ovako čvrstih, službenih dokaza o sumnjivim isplatama. Revizori su, za razliku od novinara, imali potpuni pristup dokumentaciji i računima, pa ako oni pod punom odgovornošću utvrde da nema dokaza za odrađeni posao, onda to ima posebnu težinu”, navode 24 sata. Nalaz je poslan i DORH-u, čiji su istražitelji još lani bili u Ministarstvu i uzeli neku dokumentaciju. 

Inače, Beroševo je ministarstvo dugo odbijalo novinarima dati informaciju koja je tvrtka izradila platformu Cijepise, a samo zbog jedne njihove nehotične greške Telegram je u travnju 2021. otkrio da je riječ o Cuspisu.

Foto: screenshot N1

sp

(objavljeno 2.4.222.)