Povežite se:
HomeMediji‘Prihvaćanje Lex AP-a otvara put u pretraživanje mobitela, e-mailova ali i stanova novinara’

‘Prihvaćanje Lex AP-a otvara put u pretraživanje mobitela, e-mailova ali i stanova novinara’

HND u otvorenom pismu, koje su supotpisali glavni urednici 18 vodećih redakcija hrvatskih medija, upozorava da bi prihvaćanjem izmjena Kaznenog zakona javnost mogla ostati prikraćena za mnoge buduće afere “a za koje građani i građanke moraju znati”

 

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) obratilo se svim građanima i građankama Republike Hrvatske otvorenim pismom u kojem još jednom upozorava na pogubnost donošenja izmjena Kaznenog zakona – poznatog i kao ‘Lex AP’ – za slobodu medija i pravo javnosti da bude informirana, a koji je Vlada RH uputila Hrvatskom saboru na usvajanje.

“Članak 307.a Kaznenog zakona ‘Neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje’ za HND je neprihvatljiv te tražimo njegovo povlačenje. Javnost mora znati da je uvođenje ovakvog zakonskog rješenja udar na novinarsku profesiju i javni interes te otvoreni napad na zviždače. Da je takav Kazneni zakon trenutno na snazi, naše kolegice i kolege koji su danima objavljivali sadržaj poruka što su ih razmijenili bivša državna tajnica i izabrani glavni državni odvjetnik do sada bi već nekoliko puta bili saslušani na obavijesnim razgovorima”, navodi se u otvorenom pismu.

“Da je takav Kazneni zakon na snazi, hrvatska bi javnost bila prikraćena za cijeli niz afera koje su otkrile naše kolegice i kolege, a za koje građani i građanke moraju znati. Iako je predlagatelj, kao jamstvo novinarima i novinarkama da neće biti izloženi represiji, u zakonski prijedlog ubacio javni interes kao razlog za isključenje protupravnosti te izrijekom isključio novinare kao moguće počinitelje, poticatelje ili pomagače u djelu neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje, to nije tako. HND upozorava građanke i građane na zabrinjavajuću činjenicu da će se našim kolegicama i kolegama moći oduzimati mobiteli, laptopi i arhiva koja se u njima nalazi, kao što će se moći presretati i njihovi e-mailovi. Moći će im se pretraživati kuće i stanovi. U sklopu izvidnih radnji tužitelj, ili policajac, može pozvati novinara na obavijesni razgovor, i to ne jednom, nego toliko puta koliko smatra da mu treba. Može pribaviti izliste njegovih telefonskih kontakata, pozivati na razgovor kolege i urednike.

Kod ovakvog kaznenog djela cilj izvida je otkrivanje počinitelja, odnosno osobe koja je novinarima učinila dostupnim informacije od javnog interesa koje su se našle u određenom spisu, a novinarka ili novinar koji je objavio priču istražiteljima će biti trag od kojeg će krenuti. Takvo postupanje rezultirat će time da će svaki potencijalni zviždač dobro promisliti prije nego što se obrati novinaru ako zna da će policija i tužitelji pretresati njegove kontakte i suradnike. Ako se to dogodi, svi ćemo ostati zakinuti za ključne informacije i HND je dužan na to ponovo upozoriti javnost. HND poziva sve kolegice i kolege da i dalje objavljuju priče od javnog interesa profesionalno, kao što su to činili i dosad. HND će svakome tko se nađe pod udarom ovog zakona pružiti konkretnu pomoć, najavljuje se u otvorenom pismu koje potpisuju Hrvoje Zovko, predsjednik, Chiara Bilić, potpredsjednica te Dragutin Hedl, potpredsjednik HND-a.

 

(objavljeno 11.3.2024.)

foto: Ana Raić / N1