Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljePPD je dostigao Inu – prihodi tvrtke Pavla Vujnovca lani su porasli na skoro 21 milijardu kuna, uz dobit od 261 milijuna

PPD je dostigao Inu – prihodi tvrtke Pavla Vujnovca lani su porasli na skoro 21 milijardu kuna, uz dobit od 261 milijuna

Prvo plinarsko društvo lani je povećalo svoje prihode za 115 posto, prestigli su Konzum i odlijepili se od HEP-a. U brzorastućoj kompaniji tumače da je, “uz rast cijena plina na tržištu, robustan rast prihoda rezultat razvoja poslovanja na LNG tržištu te iznimnog rasta prodaje plina na drugim europskim tržištima”

 

Piše: Saša Paparella

Prvo plinarsko društvo (PPD) Pavla Vujnovca prema ostvarenim lanjskim prihodima dostiglo je vodeću tvrtku u Hrvatskoj. Nakon 9,8 milijardi u 2020., PPD je u 2021. imao čak 21 milijardi kuna poslovnih prihoda, što je rast od 115 posto. Vujnovčevo plinsko carstvo preskočilo je tako Konzum i našlo se pokraj Ine,  naftne kompanije koja je lani također imala snažan rast od 57 posto, sa 14,2 na 22,3 milijarde kuna prihoda.

‘Državni prijatelj br. 1’ kontrolira trećinu Fortenove

“U javnosti je gotovo nezapaženo prošla vijest kako je kompanija Prvo plinarsko društvo (PPD) hrvatskoga plinskog kralja i ruskog igrača Pavla Vujnovca postala najveća u Hrvatskoj prema ostvarenim prihodima. Konsolidirani prihodi PPD-a s tvrtkama u inozemstvu veći su od te brojke. A da se ne govori o cijelom biznisu Pavla Vujnovca s 20-ak tvrtki objedinjenom u megakorporaciji Energia naturalis. Tu je i Petrokemija, Pevex, Luka Ploče, Enna grupa s brzorastućim Enna fruitom, a s globalnim divom Maerskom ulaže u Luku Rijeka… Pavao Vujnovac osobno kontrolira čak 26 posto Fortenova grupe, tu je i 6,4 posto udjela kojeg ima PPD, a 43 posto drži mađarski fond Indotek koji je taj udjel kupio od Sberbanka. O tome kako je Vujnovac i od koga uspio preuzeti gotovo trećinu vlasništva Fortenove – ovog časa nije poznato. No, poznato je kako je duboko uključen u poslovanje bivšeg Todorićeva carstva jer je glavni financijski direktor njegove krovne kompanije Energia naturalis Damir Spudić ujedno i član upravnog odbora Fortenove. Već mjesecima se u poslovnim krugovima vrti priča kako je Vujnovac iznimno zainteresiran za preuzimanje Konzuma s kojim tijesno surađuje otkako su Fortenovu preuzele ruske banke Sberbank i VTB. Enna fruit danas je ključni opskrbljivač Konzuma voćem i povrćem, pa je interes više nego jasan”, navodi Robert Mihaljević, glavni urednik portala Danica.hr u tekstu pod naslovom Imamo novog Todorića: Pavao Vujnovac, državni prijatelj broj 1.  

‘Konsolidirani financijski podaci PPD grupe, koja obuhvaćaju i tvrtke u inozemstvu, bit će još i veći’

Po prihodima u 2019., PPD je bio četvrti, da bi 2020. prestigao HEP i probio se na treće, a sada evo i na prvo mjesto. Lanjska dobit nakon oporezivanja od 261 milijun kuna PPD-u otvara prostor i prema nekim novim akvizicijama, odnosno povećanju udjela u onim dosadašnjim, u nekom od brojnih sektora u kojima se okušava. Registar trgovačkog suda Pavla Vujnovca zasad povezuje s 45 tvrtki.

Dobar rezultat u poslovanju popraćen je i priopćenjem na web stranici PPD-a, dijelu ENNA grupa koja je tijekom 2021. upravljala s više od 20 društava u sektorima energetike, logistike i prehrambenom sektoru. Pod naslovom Rezultati ENNA grupe u 2021. godini rasli unatoč globalnoj krizi navodi se: “Financijski rezultati ENNA grupe u 2021. narasli su u odnosu na 2020. godinu unatoč globalnoj krizi izazvanoj pandemijom te nezapamćenim šokovima na energetskim tržištima. Uz rast cijena plina na europskom i globalnom tržištu, robustan rast prihoda PPD-a rezultat je razvoja poslovanja PPD-a na LNG tržištu te iznimnog rasta prodaje plina na drugim europskim tržištima. Iz tog razloga, konsolidirani financijski podaci cijele PPD grupe, koja obuhvaća i PPD-ove tvrtke u inozemstvu, bit će još i veći…Tijekom 2021. cijena plina ekstremno je rasla. Početkom 2021. g. prosječna cijena plina na plinskim burzama iznosila je oko 19 EUR/MWh dok se tijekom prosinca 2021. kretala u prosjeku od 112 EUR/MWh uz dosegnuti maksimum od 184 EUR/MWh, piše u priopćenju.

ENNA Fruit – najveći otkupljivač domaćeg voća i povrća 

“Uslijed iznimnog rasta cijena, PPD je tijekom 2021. uložio značajno veća obrtna sredstva neophodna za redovno poslovanje i skladištenje plina, kako bi osigurao isporuke svojim kupcima. Samo u Hrvatskoj PPD je za skladištenje plina u 2021. morao uložiti 408 milijuna kuna, što je gotovo četiri puta više nego u 2020.  Tijekom 2021. godine osnovana je tvrtka ENNA Opskrba, koja je ostvarila poslovne prihode od 119 milijuna kuna kroz opskrbu električnom energijom i plinom trgovačkih društava te prodaju solarnih elektrana fizičkim osobama. Tijekom 2022. godine ENNA Grupa nastavlja ulaganja u obnovljive izvore energije kroz društva ENNA Solar, ENNA Esco i ENNA Renew.

Tijekom 2021. ENNA grupa investirala je u segment proizvodnje i prerade te opskrbe voćem i povrćem. Kroz tvrtku ENNA Fruit, koja je u 2021. godini ostvarila poslovne prihode od 884 milijuna kuna što je porast od 133 posto u odnosu na prethodnu godinu, postala je najveći otkupljivač voća i povrća u Republici Hrvatskoj. ENNA Fruit posluje kroz otkupne centre u Dugom Selu, Donjem Miholjcu, Opuzenu, Lozanu i Varaždinu te je u prošloj godini investirala više od 100 milijuna kuna u hladnjaču, zrionicu i ostalu opremu kako bi povećala skladišne kapacitete potrebne za povećani obujam poslovanja te unaprijedila procese proizvodnje u postojećim objektima. Tijekom 2021. kroz skladišta je prošlo 100.000 tona robe, što je porast od 96 posto u odnosu na prethodnu godinu. Glavni strateški cilj ENNA Fruit-a je poticanje razvoja domaćih proizvođača voća i povrća”, tvrdi se u priopćenju.

Foto: PPD

(objavljeno 20.5.2022.)