Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljePoslovni slom ‘kralja sapunica’: propada mu i četvrta firma, ostao je bez stanova, a sud još traga za dva Mercedesa

Poslovni slom ‘kralja sapunica’: propada mu i četvrta firma, ostao je bez stanova, a sud još traga za dva Mercedesa

Mercedes klasa CLS 350D

 

Kreativna produkcija, tvrtka Romana Majetića čiji je suosnivač bila off shore tvrtka iz Belizea, završila je u stečaju zbog 90 tisuća kuna duga. Stan u Zagrebu kojem je Majetićeva tvrtka registrirana uskoro će biti uknjižen na novog vlasnika, a sud tvrdi da ‘kralj sapunica’ nije u zakonskom roku dostavio podatke o cjelokupnoj imovini i obvezama tvrtke pa stečajni upravitelj tek treba pronaći dva vrijedna vozila u vlasništvu Kreativne produkcije – Mercedes klase CLS 350D 4matic iz 2018. i Mercedes klase A 200 D edition iz 2017. 

 

Piše: Miroslav Edvin Habek

Hrvatski ‘kralj sapunica’ Roman Majetić u posljednje je vrijeme sve češći gost na stranicama sudskih objava, no  umjesto njegovih najava novih projekata u celebrity rubrikama,  u medije sve više cure njegovi problemi, slični onima zbog kojih i “bogati plaču”, baš kao i u njegovim dosadašnjim sapunicama. 

Novi vlasnici stanova se već upisuju

Uglavnom, to su dugovi, stečajni upravitelji, pozivi na sudska ročišta, “nestali” mercedesi, a na samom kraju – i gubitak stana u elitnoj četvrti metropole gdje je, kako to obično biva u telenovelama,  sjedište businessa  glavnog protagonista. U ovom slučaju – samog Romana Majetića i njegove tvrtke Kreativna produkcija.

Konkretno, Općinski građanski sud u Zagrebu ovog je tjedna objavio rješenje da se vlasništvo nad  zagrebačkim stanovima i nekretninama hrvatskog Romana Majetića uknjižuje u korist novog vlasnika te da se  nad tim nekretninama brišu zabilježbe ovrha i uknjižuje brisanje založnog prava.

Sudsko rješenje odnosi se na stan u elitnom dijelu Zagrebu – na Svetom Duhu u ulici Trsje gdje je prijavljeno i sjedište Majetićeve tvrtke. Za taj se stan navodi da je “podne površine od 221,79, a korisne vrijednosti 164,7 kvadratnih metara”, s pripadajućom garažom i dvorištem.  Osim toga, upisana je i promjena vlasništva na Majetićevu stanu od 48 kvadrata u zagrebačkoj ulici Milke Trnine. Kako se navodi u odluci, sud je upise vlasništva dopustio na temelju zaključka o predaji nekretnine kupcu iz siječnja prošle godine.

Gdje su nestali Mercedesi?

No, sudska odluka uslijedila je i nakon što je drugi sud – Trgovački sud u Zagrebu početkom ožujka u postupku nad Majetićevom Kreativnom produkcijom d.o.o. imenovao privremenog stečajnog upravitelja koji treba utvrditi imovinu tog celebrity dužnika, a naročito – gdje su dva njegova Mercedesa i kolika je njihova vrijednost? Dužnost je privremenog stečajnog upravitelja izvršiti uvid u poslovne knjige i poslovnu dokumentaciju dužnika, pribaviti podatke nadležnih institucija i nakon toga podnijeti izvješće u kojem će iznijeti svoje stručno mišljenje o tome postoji li kod dužnika i nadalje stečajni razlog i utvrditi imovinu stečajnog dužnika i njenu tržišnu vrijednost, osobito u odnosu na vozilo marke Mercedes klasa CLS 350D 4MATIC, iz 2018. g, te Mercedes klasa A 200 D EDITION iz 2017. navodi se u sudskom rješenju. 

Dodaje se i kako stečajni upravitelj treba utvrditi stanje obveza stečajnog dužnika, je li imovina tog stečajnog dužnika dovoljna za namirenje troškova stečajnog postupka i to sve u roku od 30 dana od dana dostave rješenja.  “U ovoj fazi stečajnog postupka nije bilo moguće utvrditi status i stanje obveza dužnika, pogotovo zato što se iz isprava koje se nalaze u spisu ne može utvrditi je li dužnik i dalje vlasnik vozila  na kojima su upisane ovrhe ili su vozila eventualno prodana, a ako nisu, jesu li u voznom stanju te kolika je tržišna vrijednost vozila. Ovo, tim više što zastupnik po zakonu nije postupio po zaključku suda i u određenom roku dostavio sudu podatke o imovini”, ističe se u rješenju.

Tvrtka je već 2016. bila u stečaju, no taj je dug podmiren

Rješenje je, pak, uslijedilo nakon održanog ročišta na kojem se odlučivalo o otvaranju stečaja nad Majetićevom tvrtkom zbog nešto više od 90.000 kuna utvrđenog duga. Sudskim zaključkom bilo je naređeno i Romanu Majetiću da u roku od osam dana preda izvješće o imovini i obvezama tvrtke, a ako to ne učini u predviđenom roku, sud može odrediti njegovo saslušanje, ali i poduzeti dodatne mjere.

“U slučaju neodazivanja na saslušanje sud može osobi ovlaštenoj za zastupanje dužnika odrediti dovođenje, a može ju i kazniti novčanom kaznom u iznosu do 10.000 kuna”, isticalo se u rješenju. Prijedlog za pokretanje stečaja podnijela je Fina, navodeći da je 25. siječnja Majetićeva tvrtka imala u očevidniku za plaćanje “evidentirane osnove u neprekinutom razdoblju od 159 dana, u ukupnom iznosu od 90.315 kuna te ima dvoje zaposlenih”.

Kreativna produkcija osnovana je u rujnu 2008. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, a osnivači su bili Coproduction ltd, tvrtka registrirana u off shore zoni u Belizeu i Roman Majetić koji se navodi kao direktor. No, u siječnju 2017., u sudskom registru je umjesto tvrtke iz Belizea kao osnivač, uz Romana Majetića, upisan i njegov sin Fran Krsto.  Za Kreativnu produkciju je još 2016. bio otvoren i zaključen skraćeni stečajni postupak, no nakon podmirenja dugova i podnesene Majetićeve žalbe, to je rješenje bilo obustavljeno i tvrtka je nastavila s poslovanjem.

Majetićeva AVA je ostavila do sto milijuna kuna duga

Tadašnji problemi Kreativne produkcije uslijedili su godinu dana nakon brisanja iz sudskog registra druge Majetićeve producentske tvrtke Audio vizualne atrakcije (AVA) koja je, prema riječima stečajnog upravitelja, ostavila iza sebe dugove koji dosežu i do sto milijuna kuna. Prema izvatku iz sudskog registra, AVA produkcija Romana Majetića  koji je, između ostalog, producirao serije Villa Marija i Ponos Ratkajevih, u stečaju je bila pod hipotekom banaka u iznosu od više desetaka milijuna kuna. Nakon pokretanja stečaja AVA produkcije, Majetić je najavljivao da će svoju djelatnost nastaviti preko tvrtke Kreativna produkcija. Upravo one tvrtke koja je bila registrirana na adresi stana koji je, prema posljednje objavljenom sudskom rješenju, nedavno promijenio vlasnika. O nestalim mercedesima, sud još nema novih informacija. Iz sudskog su registra bile izbrisane još dvije Majetićeve tvrtke, Ava air i Stilski plan, tako da više nije vlasnički povezan niti s jednom tvrtkom. 

 

Foto: screenshot Pink TV

(objavljeno 13.5.2022.)