Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljePorezna ‘lista srama’: Borasovo sveučilište, Fuchsovo ministarstvo i Bandićevi prijatelji

Porezna ‘lista srama’: Borasovo sveučilište, Fuchsovo ministarstvo i Bandićevi prijatelji

 

Na novoj listi poreznih dužnika koju objavljuje ministarstvo financija više nema nekadašnjeg Munisa d.o.o. Bandićevog prijatelja Ranka Predovića; ta je tvrtka, pod svojim novim imenom Aleks stan, lani bila treći najveći porezni dužnik u Gradu Zagrebu, no u međuvremenu je, skupa s dugom od 48,6 milijuna kuna, izbrisana iz sudskog registra. Na četvrto mjesto nove liste sad je zasjela još jedna tvrtka koju je Predović osnovao, Mijušković gradnja, s dugom od 64,1 milijuna kuna duga; ta je tvrtka sada u vlasništvu pripadnika mafijaškog ‘škaljarskog klana’. Visoko je plasirana i tvrtka Bandićevog prijatelja Darka Turopoljca, koji odnedavna u Remetincu guli šestogodišnju kaznu, a na poreznoj listi srama konkurenti su mu Sveučilište Zagreb te Ministarstvo znanosti i obrazovanja

 

Piše: Saša Paparella

Porezna uprava objavila je, kao i svakog puta uoči blagdana Svih svetih, novu ‘listu srama’, popis najvećih dužnika u RH, koja se službeno zove Popis dospjelih i neplaćenih dugova. Nova lista dužnika, koja je podijeljena u nekoliko kategorija (tvrtke, slobodna zanimanja, građani) te po županijama, obuhvaća 35.912 poreznih obveznika, koji državi na ime poreza, doprinosa, carina i trošarina te koncesijskih naknada duguju nešto više od 8,5 milijardi kuna. Porezna uprava u svom priopćenju zadovoljno konstatira da se “broj obveznika smanjio za 4,54 posto, a njihov duga za 5,24 posto”, no u stvarnosti je tu često riječ o tvrtkama koje su izbrisane iz sudskog registra, ili je dug otišao u zastaru.

Tvrtka graditelja žičare nestala skupa s dugom

Kao i lani, u Gradu Zagrebu vodi Damex gradnja, tvrtka u stečaju s čak 186,9 milijuna kuna duga, i to uglavnom za doprinose za obavezna osiguranja. Druga na listi i dalje je  Ante gradnja (također u stečaju), sa 85,6 milijuna duga, skoro isključivo za PDV. Novo ime na vrhu liste je Gran sol Adria, ta je tvrtka sada treća, sa 67,3 milijuna kuna duga, mahom za posebne poreze i trošarine.

Do lani je treći bio Aleks stan d.o.o., s dugom od 48,6 milijuna kuna. Ta je tvrtka, poznatija pod imenom Munis, u anale zagrebačkog poduzetništva ušla zbog načina na koji je njen vlasnik Ranko Predović –  blizak pokojnom Milanu Bandiću a javnosti poznatiji kao graditelj kontroverzne zagrebačke žičare – razmjenjivao zemljišta s Gradom Zagrebom. U ljeto 2016. sva Munisova imovina prebačena je na drugu Predovićevu tvrtku, pa kad je Porezna uprava Munisu propisala plaćanje oko 48 milijuna kuna poreza država se više nije imala iz čega naplatiti… Munis je potom prodan jednom  Beograđaninu koji je tvrtku preimenovao u Aleks stan, a potom je preprodana Bugarinu i ubrzo potom izbrisana iz sudskog registra, a time i s liste srama.

Mrtva trka sveučilišta i Turopoljca

No zato se sada na skoro istoj poziciji, na četvrtom mjestu najnovije liste srama, našla još jedna tvrtka povezana s Rankom Predovićem – Mijušković gradnja d.o.o., koja duguje državi 64 milijuna kuna, većinom na ime poreza na dobit. I ta je tvrtka poznatija pod svojim starim imenom Gradko, a nekoć je izvodila čak i radove na zgradi USKOK-a i DORH-a. U rujnu  2020. Gradko prelazi u vlasništvu Vladana Mijuškovića iz Crne Gore, inače pripadnika mafijaškog škaljarskog klana,već osuđivanog zbog iznude. Mijuškovića, koji je tvrtku nazvao po sebi, početkom listopada 2022. uhitila je u Podstrani hrvatska policija temeljem tjeralice suda u Podgorici.

Na 14. mjestu na listi tog biranog društva našlo se Sveučilište u Zagrebu, koje istovremeno ispada sa svih popisa svjetski relevantnih sveučilišta, no sada se sjajno plasiralo na poreznom stupu srama, sa 10,6 milijuna kuna duga, i to prvenstveno doprinosa te poreza i prirez na dohodak. Sveučilište koja je donedavno vodio rektor Damir Boras našlo se tako svega jedno mjesto ispred Dija-graditeljstva, tvrtke u vlasništvu Darka Turopoljca sa 10,3 milijuna kuna duga, uglavnom za PDV. I Turopoljac je bio dobar Bandićev prijatelj, pa je njegova tvrtka od Grada Zagreba dobila poslove ukupno vrijedne desetke milijuna kuna. Zbog upletenosti Dija-graditeljstva u aferu pročistač Turopoljac je osuđen na šest godina zatvora i od lipnja 2022. izdržava zatvorsku kaznu u Remetincu. Potom, na 66. mjestu među zagrebačkim tvrtkama- neplatišama poreza je i Algoritam sa 3,1 milijuna kuna duga, a 78. je Imunološki zavod, sa 2,8 milijuna kuna duga. Na 87. mjestu je Dioki, tvrtka nekoć u vlasništvu Roberta Ježića koja se često spominjala na suđenju Ivi Sanaderu ima porezni dug od 2,4 milijuna. Na 103. mjestu je Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje vodi Radovan Fuchs, sa 2,1 milijuna kuna duga, i to uglavnom za doprinose za obavezna osiguranja.

Butković prepolovio dug na 1,5 milijuna kuna

Lista slobodnih zanimanja, odnosno obrtnika, pretrpjela je najveće promjene, pa je tako s nje nestao kontrovezni poduzetnik i humanitarac Jozo Primorac koji je još lani dugovao 19,4 milijuna kuna, a neko vrijeme je zbog prevare proveo u zatvoru. Na listi više nema osuđenog šefa HGK Nadana Vidoševića koji je još lani dugovao 13,7 milijuna duga, niti nekadašnjeg Bandićevog šefa Gradskih groblja Patrika Šegote čiji je dug dosezao 2,6 milijuna kuna.  Treći je Frano Ćalušić sa 6,4 milijuna, dok je na 18. mjestu nekadašnji novinar Davor Butković sa 1,5 milijuna kuna duga. To je upola manje od tri milijuna njegova duga iz 2017., kad je Index objavio tekst pod naslovom Bivši moralist Jutarnjeg Davor Butković na listi 10 najvećih dužnika. Kako Butković već godinama ne objavljuje – barem ne pod svojim imenom – možemo pretpostaviti da se njegov dug topi zbog zastare, a ne zato što ga je odlučio namiriti. Na 29. mjestu među ‘slobodnjacima’ je odvjetnik Miroslav Plišo – vlasnik luksuzne Stancije Meneghetti u Balama, čije se ime spominjalo i u aferi Panama papers, dužan je 1,1 milijuna kuna. Na listi su i bivši Dinamovi nogometaši Dino Drpić (860.000) i Igor Cvitanović (664.000 kn). Poduzetnik Zdravko Pašalić dužan je preko pola milijuna kuna. Od  poznatih imena tu je i kuhar Mate Janković, s nešto manje od pola milijuna kuna duga.

Dužni su Tuđman, Mamić i Valentić, ali i šefica HUP-a

Na trećoj listi Porezne uprave, u kategoriji građana, u Zagrebu vodi tajkun Željko Žužić krunski USKOK-ov svjedok na suđenju sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Menzel ; Žužić je dužan 41,3 milijuna kuna. Drugi je suvlasnik Kvaternik plaze Miro Vrlja, poznat ne samo iz hrvatske već i iz njemačke crne kronike, sa 31,9 milijuna kuna duga. Na toj je listi i direktorica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Irena Weber s dugom od 125.000 kuna na ime poreza i prireza na dohodak. Potom, tu je Mario Mamić – sin Zdravka Mamića dužan je 6,6 milijuna. Izdanak bankarske obitelji Tomislav Šola dužan je državi dva milijuna, a posrnuli poduzetnik Marinko Mikulić 1,1 milijuna kuna. Na listi su i beznadno neuspješni poduzetnik Stjepan Tuđman (181.000 kuna), Roman Majetić ( 153.000 kuna duga), Domagoj Margetić (119.000 kuna duga), te nekadašnji premijer Nikica Valentić s dugom od 98.000 kuna.

 

(objavljeno 31.10.2022.)

Foto: Klub Sinjana / Facebook