Povežite se:
HomeZagrebPoraz bandićevaca u skupštini – zbog otpadnika Lovrića na mjesto potpredsjednika vraća se Peternel

Poraz bandićevaca u skupštini – zbog otpadnika Lovrića na mjesto potpredsjednika vraća se Peternel

 

Nakon što je početkom 2022. Miroslav Škoro napustio Domovinski pokret, smanjio se klub zastupnika te stranke što je iskoristio Nenad Predovan iz BM 365 da istisne Igora Peternela (DP) s mjesta potpredsjednika skupštine. Sada im je uzvraćeno istom mjerom – iz  Bandićeve stranke izašao je Ivica Lovrić, pa će se Peternel ponovno dočepati pozicije

 

Gradski zastupnik Igor Peternel, šef zagrebačke organizacije Domovinskog pokreta (DP), dočekao je trenutak za revanš – vraća se na poziciju potpredsjednika Gradske skupštine, s koje ga je u veljači istisnuo Nenad Predovan,  politički tajnik stranke Bandić Milan 365.

Od četvero  potpredsjednika skupštine, dvoje ih se uvijek bira iz redova skupštinske manjine i to iz onih oporbenih klubova koji imaju najviše zastupnika. Nakon zadnjih izbora, jednog, Mislava Hermana, dao je klub HDZ-a i HSLS-a, a ovaj drugi bio je Peternel. Međutim, Miroslav Škoro napustio je početkom 2022. stranku koju je sam osnovao i postao nezavisni gradski vijećnik, pa je klub DP-a pao s petero na četvero zastupnika, jednog manje od kluba BM 365, a bandićevci su iskoristili priliku, izgurali Peternela i postavili Predovana na mjesto potpredsjednika.

Međutim, planovi su im se brzo pomrsili – ovog je ljeta iz stranke istupio Ivica Lovrić, blizak Bandićev suradnik i suoptuženik u nekim aferama, pa se Peternel odlučio osvetiti i raspisao je inicijativu da se vrati na mjesto potpredsjednika, a o čemu će se odlučivati na sjednici Gradske skupštine zakazanoj za 8. prosinca. Zanimljivo je da ga je svojim potpisom u toj namjeri svojim potpisom podržao upravo dojučerašnji bandićevac Lovrić, čijim odlaskom u nezavisne zastupnike je i nastala mogućnost Peternelovog povratka.

Kako navodi Jutarnji list, Lovrić je istupio iz stranke MB 365 shvativši da nakon Bandićeve smrti neće postati njen predsjednik, jer je vrh stranke na kandidaturu na izborima održanim potkraj 2021. nagovorio Slavka Kojića, a s kojim Lovrić već godinama ne razgovara. Lovrić se potom distancirao od stranke i uključio se u bunt zbog ukidanja mjere roditelja-odgajatelja.

Uslijed svega toga, na poziciju se sada vraća Igor Peternel, čiji će angažman u 2022. ostati uglavnom zapamćen po zluradom komentaru nakon smrti zviždačice Ankice Lepej. Unatoč njegovim tvrdnjama da ona nije bila zviždačica već “parapolitička aktivistica”, u listopadu 2022.  skupštinski Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova prihvatio je prijedlog da se po Ankici Lepej nazove šetalište u Gajnicama, smješteno tik uz poslovnicu Zagrebačke banke u kojoj je godinama radila i koja je svojedobno ponudila milijun kuna nagrade za informaciju o njenom identitetu.

 

sp

Foto: screenshot N1

(objavljeno 24.11.2022.)