Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljePodravka je nakon 20 godina napokon ukinula opcijske dionice, koje su mnoge menadžere učinile milijunašima

Podravka je nakon 20 godina napokon ukinula opcijske dionice, koje su mnoge menadžere učinile milijunašima

Sustav nagrađivanja menadžera opcijskim dionicama uveo je Darko Marinac

Novi sustav dodjele manje je nepovoljan za kompaniju, koja više ne mora kupovati desetke tisuća dionica kako bi ih transferirala svojim menadžerima. Dosad su mnogi  od njih odmah prodavali svoje dionice, odsad imaju dvogodišnji moratorij. 

Podravka je konačno ukinula sramotnu odredbu o nagrađivanju menadžera opcijskim dionicama, koju su u kompanijsku praksu prije 20 godina uveli bivši predsjednik uprave Darko Marinac i šef NO-a Božo Prka, piše portal Danica.hr.

Prema staroj odluci i menadžerskim ugovorima, predsjednik uprave Podravke imao je pravo na 10.000 dionica, a član uprave na 7500 dionica za svaku godinu mandata, i to po cijeni u toj godini. “S obzirom na rast cijene dionice, deseci menadžera u proteklih 20 godina postali su milijunaši. I to ni krivi ni dužni jer je cijena dionice rasla i dok Podravka nije bajno poslovala. To se posebno odnosilo na mandat Darka Marinca u kojem je izbila i velika afera Spice. Nakaradnost takvog nagrađivanja ogledala se i u tome da su menadžeri odmah prodavali dionice, ne pokazujući nimalo vjere u kompaniju”, javlja Danica.hr. Inače, Darko Marinac je u aferi Spice bio osuđen na dvije godine zatvora, no lani ga je Vrhovni sud oslobodio.
Nova uprava Podravke nema pravo na opcijske dionice, a to je, kako doznaje Danica.hr, zajednička odluka čelnika NO-a Želimira Vukine i predsjednice uprave Martine Dalić. Menadžeri se doduše nisu odrekli nagrada u dionicama, ali sustav dodjele je pošteniji od dosadašnjeg i manje nepovoljan za kompaniju koja je bila prisiljena kupovati desetke tisuća dionica kako bi ih mogla transferirati menadžerima. Odsad uprava ima pravo na nagradu u dionicama samo ako je ostvareno najmanje 100 posto godišnjeg poslovnog plana. Također, važna odredba u novoj odluci o nagrađivanju je i moratorij na raspolaganje dodijeljenim dionicama, jer je po prvi puta jasno propisano da menadžer najmanje dvije godine ne smije prodavati tako dobivene dionice.

Foto: Podravka.hr

(objavljeno 6.5.2022.)