Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljePodgora oduzela titulu počasnog građanina Bandiću, koji im je poklonio neupotrebljivo vatrogasno vozilo

Podgora oduzela titulu počasnog građanina Bandiću, koji im je poklonio neupotrebljivo vatrogasno vozilo

S uručenja Povelje počasnog građanina Podgore 2014. – predsjednik Općinskog vijeća Ivo Mihaljević, Milan Bandić,  načelnik Podgore Ante Miličić

Općinsko vijeće jednoglasno je donijelo odluku o opozivu s obrazloženjem kako ”iskazana čast nije zaslužena s obzirom na dokazanu kriminalnu povijest i preko 250 kaznenih prijava protiv Milana Bandića i njegovih suradnika”

Piše: Saša Paparella

Općinsko vijeće Podgore, dalmatinskog mjesta kojim od 2021. vlada Nezavisna lista mladih Petre Radić, na svojoj je sjednici sa samo jednom točkom dnevnog reda jednoglasno podržalo prijedlog Odluke o opozivu javnog priznanja počasnog građanina Milanu Bandiću, prve osobe u povijesti općine koja je dobila to priznanje. Prethodno je općinska Komisija za dodjelu javnih priznanja na zahtjev Kluba SDP-a i vijećnika Zorana Radonića, također jednoglasno, donijela odluku o opozivu s obrazloženjem kako  ”iskazana čast nije zaslužena s obzirom na dokazanu kriminalnu povijest i preko 250 kaznenih prijava protiv Milana Bandića i njegovih suradnika, čime se nanosi šteta ugledu Općine kao i samoj vrijednosti dodijeljene titule”.

Do titule počasnog građanina mimo procedure 

“Tijekom povijesti bilo je i zaslužnijih pojedinaca koji su dali svoj doprinos razvoju i promidžbi naše Općine, a nisu proglašeni počasnim građanima. Također, pri dodjeli nije poštovana niti provedena propisana procedura za dodjelu priznanja, a povod je bio poklon vatrogasnog vozila koje je bilo nekvalitetno i neadekvatno za potrebe našeg DVD-a”, navodi se u obrazloženju odluke o oduzimanju počasti danas pokojnom Bandiću.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Podgore održanoj u kolovozu 2014. povodom Dana Općine i njezina zaštitnika Svetog Vicenca, te obilježavanja 250 godina župne crkve Svih Svetih, Milan Bandić dobio je Povelju počasnoga građanina “za unaprjeđenje i razvoj Općine Podgora”,  koju su mu zajednički uručili predsjednik Općinskog vijeća Ivo Mihaljević i načelnik općine Ante Miličić. (Inače, Miličića je početkom 2022. splitsko Općinsko državno odvjetništvo optužilo zbog bespravne gradnje na plaži, skidanja i povrede službenog znaka i pečata).

Neupotrebljivo Bandićevo vozilo prodano za dijelove 

Prigodom uručenja povelje, gradonačelnik Bandić predao je predstavnicima Općine ključeve kompletno opremljenog vatrogasnog vozila za potrebe tamošnjeg dobrovoljnog vatrogasnog društva. Međutim, vozilo zbog neadekvatnog stanja nikada nije korišteno prilikom intervencija te je naposljetku prodano za dijelove.

“Nigdje nije bilo pojašnjeno točno na koji je to način tadašnji prvi čovjek metropole unaprijedio Podgoru, osim što je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu darovao staro navalno vozilo koje gasitelji pod Biokovom nikada nisu upotrijebili, jer nije moglo proći ni tehnički pregled”, navodi sada Slobodna, a iz NLM poručuju kako je “Šteta što sjednici nije prisustvovao nitko od predlagatelja dodjele tog javnog priznanja da nam obrazlože svoju tadašnju odluku, što bi omogućilo kvalitetniju raspravu”.

Foto: Zagreb.hr

(objavljeno 15.5.2022.)