Povežite se:
HomeKorupcija‘Plenković fingira borbu protiv korupcije i nije se uspio odmaknuti od svog prethodnika Sanadera’

‘Plenković fingira borbu protiv korupcije i nije se uspio odmaknuti od svog prethodnika Sanadera’

Hrvatski premijer ignorira i ometa istrage i optužnice podignute protiv najviših dužnosnika, tolerira sveprisutnu stranačku korupciju i nedopustivo, skupa s predsjednikom Milanovićem, kritizira DORH, navodi se u pismu Gonga poslanom u GRECO 

 

Vlada Andreja Plenkovića sustavno potkopava vladavinu prava i borbu protiv korupcije, te ignorira i ometa istrage i optužnice podignute protiv najviših dužnosnika, navodi se u pismu kojim je Gong na razmahalu korupciju u RH upozorio GRECO, ekspertno tijelo Vijeća Europe zaduženo za antikorupcijske politike.

Opstrukcija istraga protiv dužnosnika

“Kao hrvatska watchdog organizacija željeli bismo vas upozoriti da u Hrvatskoj svjedočimo novoj razini sustavnog potkopavanja vladavine prava i fingiranja borbe protiv korupcije, ovaj put kroz ignoriranje i opstrukciju istraga i optužnica za korupciju protiv najviših političkih dužnosnika. Hrvatska je vjerojatno jedina članica Europske unije u kojoj su dva člana Vlade pod istragom državnog odvjetništva zbog osnovane sumnje u upletenost u korupciju, a premijer Andrej Plenković već tjednima javno poručuje da ih ne namjerava smijeniti. 

Istovremeno, Vlada simulira borbu protiv korupcije pa Ministarstvo pravosuđa najavljuje da će ukinuti imunitet članovima Vlade za sva koruptivna kaznena djela. No stvarna predanost borbi protiv korupcije značila bi da u Vladi ne bi trebalo biti mjesta za ministre koje Državno odvjetništvo optužuje za zlouporabu položaja, namještanje natječaja na kojima se dodjeljuju bespovratna sredstva poduzetnicima, poslova i lažiranje postupaka zapošljavanja u državnoj službi. Da podsjetimo, zbog ovih slučajeva je uhićen ministar graditeljstva Darko Horvat, koji je nakon uhićenja podnio ostavku na dužnosti, a s njim je okrivljen potpredsjednik Vlade Boris Milošević, koji je i dalje na dužnosti. Također, u odvojenom slučaju optužen je ministar rada Josip Aladrović“, navodi se u pismu. 

‘Plenkovićevo je kočio istragu protiv Aladrovića’  

Umjesto da ministri sami odu iz Vlade, ili da ih premijer Plenković smijeni, on drži konferencije za medije na kojima kritizira Državno odvjetništvo, podsjeća glavnu državnu odvjetnicu da je u parlamentu dobila podršku vladajuće većine te propituje tajming i opravdanost uhićenja ministra Horvata. U slučaju Aladrović, u kojem je bila potrebna dozvola Vlade za provođenje istrage, premijer je po mišljenju stručnjaka neprimjereno dugo oklijevao dati tu dozvolu.  

“U tome mu se pridružio i predsjednik države Zoran Milanović, koji pak javno poručuje da Državno odvjetništvo ne smije uhićivati ministre, da se istrage protiv ministara ne smiju provoditi bez znanja premijera, pozivajući ga da u ovom slučaju zaobiđu političke razlike i zajedno se tome suprotstave. Pristanemo li da ministri odlaze samo kada ih policija fizički udalji s dužnosti, jasno je da se udaljavamo od ideala uređenih demokratskih država u kojima je neprihvatljivo da ministri ostaju na vlasti u statusu osumnjičenika i optuženika. Podsjećamo da je HDZ, vladajuća stranka u Hrvatskoj, nakon gotovo deset godina suđenja, pravomoćno osuđena za korupciju iz vremena Ive Sanadera. Umjesto snažnog odmaka od tereta svog prethodnika, premijer i dalje pokazuje toleranciju na sveprisutnu stranačku korupciju”, zaključuje se u pismu. 

sp

(objavljeno 24.3.2022.)

Tags