Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljePevex dosegao 2,5 milijarde kuna prihoda, drugi najveći dioničar Lovrinčević ipak nezadovoljan i tuži upravu tvrtke

Pevex dosegao 2,5 milijarde kuna prihoda, drugi najveći dioničar Lovrinčević ipak nezadovoljan i tuži upravu tvrtke

Bivši predsjednik uprave Jurica Lovrinčević preko suda traži specifikaciju svih izdanih jamstava i garancija u iznosu od 919 milijuna kuna, a podržava i prijedlog Udruge malih dioničara Pevexa o isplati dividende od 10.900 kuna po dionici, dok je većina okupljena oko najvećeg dioničara Pavla Vujnovca na skupštini odlučila da tvrtka zadrži neto dobit od 288 milijuna kuna

 

Donedavni predsjednik uprave (1916.-1921.) i drugi najveći dioničar Pevexa, Jurica Lovrinčević, sa skupinom dioničara podnio je tužbu kojom od Trgovačkog suda traže da upravi Pevexa naloži da im dostavi specifikaciju svih izdanih jamstava i garancija u iznosu od čak 919 milijuna kuna. Naime, jamstva i garancije Pevexa su potkraj 2021. porasli za čak 70 posto, odnosno za oko 380 milijuna kuna, a Lovrinčević i dio dioničara sumnjaju kako su izdana u korist trećih osoba, a ne za vlastito poslovanje, navodi portal Danica.hr.

Mali dioničari nezadovoljni revizorom 

“Uputili smo tužbu Trgovačkom sudu u Zagrebu sa zahtjevom za donošenje rješenja da imamo pravo biti obaviješteni oko izdanih garancija. Očekujemo da će predmet biti riješen u roku od 60 dana. Zahvaljujem svim dioničarima koji nas podržavaju u borbi za veću transparentnost”, izjavio je Lovrinčević, kojem Pevex odbija dati popis danih garancija i jamstava uz tumačenje kako bi to moglo naštetiti društvu.

Dioničari su isti zahtjev uputili  i na nedavnoj skupštini Pevexa, ali su odbijeni. Revizori iz BDO-a na toj su skupštini rekli kako su 380 milijuna kuna novih jamstava u 2021. godini primljena, a ne dana jamstva, navodi Danica.hr. “Ako nisu dana jamstva, već primljena, za koji pravni posao maloprodaja dobiva 380 milijuna kuna jamstava? Da li su to kontragarancije za kupovinu potraživanja ili nešto treće”, upitao se Lovrinčević.

Udruga malih dioničara Pevexa (UDP) napominje da je Hrvatska revizorska komora, “postupajući po prijavi koju je podnio predsjednik Udruge, utvrdila već 2017. u provedenom izravnom nadzoru kako revizorsko društvo BDO Croatia tada nije u potpunosti postupilo u skladu sa zahtjevima Međunarodnog standarda kontrole kvalitete 1, zbog čega je Komora izrekla revizorskom društvu mjere otklanjanja uzroka propusta i proslijedila predmet stegovnim tijelima Komore”.

Za isplatu dividende svega trećina dioničara

Sve se to događa nakon što je Pevex lanjsku, 2021. godinu ponovno završio s rekordnim prihodom od 2,5 milijarde kuna, te uz 288 milijuna kuna neto dobiti, a tvrtka zapošljava više od dvije tisuće ljudi. Glavna skupština Pevexa, a među njima i vodeći dioničar Pavao Vujnovac koji drži 36,62 posto udjela, odlučila je zadržati tu dobit, nakon čega je Udruga malih dioničara Pevexa  uputila protuprijedlog o isplati dividende u iznosu od 50 posto prošlogodišnje dobiti, odnosno 10.900 kuna po dionici. Za razliku od prošle godine, uprava Pevexa predložila je da se sva dobit rasporedi u zadržanu dobit. Dividenda je odbijena s 34 posto glasova za i 66 posto protiv.
Za razliku od sadašnje uprave kojom upravljaju Pavao Vujnovac i Mario Radić (politički tajnik Domovinskog pokreta i treći najveći dioničar), bivši šef uprave Pevexa Jurica Lovrinčević – koji drži skoro četvrtinu dionica- zastupa isplatu dividende, kao i izlazak tvrtke na Zagrebačku burzu, od čega bi profitirali i hrvatski mirovinski fondovi, navode iz Udruge malih dioničara.

sp

Foto: Danica.hr /Youtube screenshot

(objavljeno 4.6.2022.)