Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljePevec protiv Pevexa – povratak Zdravka i Crne Višnje

Pevec protiv Pevexa – povratak Zdravka i Crne Višnje

Nakon izdržane kazne zatvora, osnivač popularnog trgovačkog lanca, bez kojeg je u međuvremenu ostao, sada u Vrbovcu ponovno otvara trgovinu pod brendom Pevec. Čeka se reakcija Pavla Vujnovca i ostalih vlasnika Pevexa, kako se sada zove nekadašnja tvrtka Pevecovih    

 

Piše: Saša Paparella

Kao što su u listopadu 2021. najavili u emisiji Labirint na HRT-u, bračni par Višnja i Zdravko Pevec ponovno kreće s trgovinom, pod svojim nekadašnjim brendom Pevec. Imat će sličan asortiman kao bivša trgovački lanac bračnog para Pevec, prvenstveno poljoprivredne strojeve, a prva trgovina s prepoznatljivim logom pijetla i zelenom bojom otvara se u Vrbovcu, javlja Danica.hr.

U zatvoru proveo 11 mjeseci i proizveo 50 tona povrća

Trgovački lanac Pevec, koji je nekoć zapošljavao i do 4000 ljudi, potkraj 2009. završio je u stečaju, a vlasnici Višnja i Zdravko završili su u višemjesečnom pritvoru zbog sumnje u poreznu pronevjeru. Sudski postupak trajao je devet godina, a Zdravko je, kao uostalom i mnogi drugi dobitnici nagrade Zlatna kuna, bio osuđen za gospodarski kriminal. U Lipovici je proveo je 11 mjeseci i izašao je krajem 2020, pohvalio se da je u zatvoru proizveo 50 tona povrća. Višnja je dobila 730 sati rada za opće dobro. Supružnici Pevec osuđeni su jer su stavljali novac tvrtke na privatni račun u Austriji i tako umanjivali porezne osnovice – oštetili su državni proračun za 26,8 milijuna kuna i tvrtku za 3,9 milijuna kuna.

U međuvremenu, tvrtka Pevec uspješno je prošla kroz stečajni postupak. Kako bi se veza s Pevecima prekinula lanac je preimenovan u Pevex, pijetao je izbačen iz loga i sada ponovno uspješno posluje – lani su imali 2,3 milijardi kuna prihoda i 200 milijuna kuna čiste dobiti. Najveći dioničari Pevexa su Pavao Vujnovac, Jurica Lovrinčević i Mario RadićDanica.hr piše da “u trgovačkom divu Pevexu na to vjerojatno nisu računali, a pitanje je hoće li poduzimati kakve pravne korake s obzirom da su oni, kako se pretpostavlja, i dalje vlasnici imena, loga i drugih vizualnih obilježja. Istina, novi trgovački lanac posluje pod nazivom Pevec oprema d.o.o., kako glasi naziv tvrtke koju su osnovali Zdravkovi i Višnjini sinovi Davorin i Danijel Pevec. Davorin je direktor tvrtke, a Zdravko prokurist”. Portal Zagrebi poslao je upit Pavlu Vujnovcu o tome namjerava li što poduzimati, no od njegove PR službe dobili smo samo odgovor da “tvrtkom upravlja management, tj. uprava. Za sva pitanja koja se tiču Pevexa najbolje se obratiti toj tvrtki”, što smo prethodno već i sami učinili pitajući namjeravaju li vlasnici Pevexa reagirati zbog prisvajanja imena koje su oni nekoć odbacili, no odgovor nismo dobili.  

‘Da živimo 200 godina ne bi stigli otplatiti sve dugove’

Zdravko i Višnja Pevec lani su u Labirintu, uz najavu povratka na trgovačku scenu, opisali i svoj pad. “Imate onih 20 zlatnih platinastih kartica, a onda odjedanput nemate ništa, sve je blokirano, nemate imovine”, opisao je Zdravko Pevec i poručio da ne odustaje od pravne borbe. “Sve sudove u Hrvatskoj mogu izgubiti, ali na Europskom sudu siguran sam da ga neću izgubiti”, rekao je Zdravko, dodavši da nema otkuda vratiti otuđeni novac. Kasnije je zamolio hrvatske građane da mu posude po jednu kunu. “Da nemam roditelje bili bi na cesti, živimo u kući mojih roditelja i dobivam mirovinu, zaštićeni račun i borimo se. Da živimo 200 godina ne bi stigli sve to otplatiti. Nama je profesor s pravnog fakulteta rekao: vaša firma nije završila u stečaju s likvidacijom, nego u stečaju s preustrojem, vi ste kao bivši vlasnici trebali u određenom postotku ostati i dalje vlasnici, a mi smo doslovce izbačeni na ulicu, sve nam je oduzeto”, požalila se u istoj emisiji Višnja Pevec, koja je u međuvremenu snimila reklamu za pivo Crna Višnja, “bogato, gorko crno pivo punog okusa, s tri vrste slada, balansirano notama slatke višnje”. 

Nakon što je Zdravko Pevec bio osuđen, Jutarnji list objavio je svjedočanstva o razularenim tulumima na imanju u Donjim Mostima, gdje su u zlatnim vremenima kompanije zaposlenici Peveca morali usluživati Pevecove i njihove goste. Na jednoj je takvoj proslavi bio i Ante Todorić sin Ivice Todorića, tadašnjeg vlasnika Agrokora. “I mi tamo stojimo, mašemo, pozdravljamo Todorića koji u helikopteru napušta imanje. Zdravko i Višnja nas gledaju, a ti se osjećaš glupo i poniženo, ali mašeš s osmijehom. Nema ti druge”, opisao je ugođaj jedan od zaposlenika.  Ne zaboravimo niti tekst iz Poslovnog dnevnika s kraja 2005., objavljen pod naslovom Kod Peveca, Gucića i Keruma sindikati su nepoželjni. Za Peveca je Ana Knežević, tadašnja predsjednica Sindikata trgovine, rekla da je “prava elementarna nepogoda”.

Foto: screenshot RTL

(objavljeno 27.3.2022.)