Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljePetar Pripuz oslobođen u aferi Agram, mučnom podsjetniku na Bandićevu eru vladanja Zagrebom

Petar Pripuz oslobođen u aferi Agram, mučnom podsjetniku na Bandićevu eru vladanja Zagrebom

Od trojice prvooptuženih, Milan Bandić je umro, Slobodan Ljubičić se razbolio a vlasnik CIOS-a po mišljenju suda nije kriv za zapošljavanje svoje bliske prijateljice u Gradskoj plinari. Na kazne između sedam i 14 mjeseci osuđeni su Ivan Tolić, Miljenko Benko, Vidoje Bulum te Miro Laco, koji je sređivao službene automobile Sandri Perković, ali i Bandićevim mesarima za put u Poganu Vlaku. Zdenko Antunović dobio je uvjetnu kaznu

 

Skoro osam godina nakon uhićenja u listopadu 2014., objavljene su presude u aferi Agram, u kojoj je bio optužen niz osoba koje su vodile grad, na čelu s bivšim gradonačelnikom Milanom Bandićem i bivšim šefom Zagrebačkog holdinga Slobodanom Ljubičićem Kikašem.  

Bandić je lani preminuo, a suđenje Ljubičiću sud je zbog njegove bolesti izdvojeno u poseban postupak, pa je tako na mjesto prvooptuženog zasjeo poduzetnik Petar Pripuz koji je oslobođen optužbe za navodno pogodovanje u dobivanju posla sa zbrinjavanjem glomaznog otpada,

Mesari na službenom putu

Od 12 osoba kojima se čitala presuda, osuđeni su pročelnik Bandićevog ureda Miro Laco (14 mjeseci zatvora), bivši direktor ZET-a Ivan Tolić (devet mjeseci), nekadašnji direktor Čistoće Miljenko Benko (osam mjeseci), pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum (sedam mjeseci), dok je glavni tajnik Zagrebačkog sportskog saveza Zdenko Antunović dobio uvjetnu kaznu od osam mjeseci, s rokom kušnje od dvije godine.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i bivši voditelj podružnice Holdinga za upravljanje sportskim objektima, Dragutin Kosić te član uprave Gradske plinare Ante Dodig, no oni su prije početka suđenja priznali krivnju te su temeljem nagodbe osuđeni na uvjetne zatvorske kazne.

Kako javlja Jutarnji list, Laco je osuđen da je po Bandićevom nalogu dao na raspolaganje službeni auto s vozačem Sandri Perković za prijevoz iz Medulina u Zagreb, kako bi prisustvovala sjednici Gradske skupštine u kojoj je bila zastupnica s Bandićeve liste. Osuđen i za davanje službenog automobila Mariji Cahariji, tajnici u Uredu gradonačelnika, za privatno putovanje u Beč.

Potom, Laco i Antunović proglašeni su krivima i zbog korištenja službenog automobila Grada Zagreba kojim je Antunović putovao u Njemačku i pritom uzeo dnevnice i pripadajuće troškove. Laco je proglašen krivim i zbog davanja službenog automobila Bandićevom šogoru Mili Macanu za put iz Zagreba u Poganu Vlaku.

Miro Laco i Zdenko Antunović proglašeni su krivima i za više slučajeva neovlaštenog korištenja službenih gradskih automobila. Riječ je o ustupanju službenog automobila s vozačem poznatoj TV voditeljici Mili Horvat za putovanje u Beč. Automobil je neovlašteno dobila, smatra sud, i Antunovićeva poznanica Dijana Muhović za putovanja u Berlin i Tuzlu. Tu je uključen i prijevoz “Bandićevih mesara” koji su službenim vozilima Grada Zagreba putovali u Poganu Vlaku u BiH radi svinjokolje za osobne potrebe Milana Bandića.

U točki u kojoj je Petar Pripuz oslobođen optužbe za nezakonito zapošljavanje Tihane Colić, sud je bivšeg direktora Gradske plinare, Ivana Tolića, proglasio krivim, utvrdivši da je Tihanu Colić zaposlio po traženju tadašnjeg šefa Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića.

Za nezakonita zapošljavanja u tvrtkama unutar Zagrebačkog holdinga krivima su proglašeni Ivan Tolić, Miljenko Benko i Zdenko Antunović. Radi se o zapošljavanju Antunovićeve prijateljice Dijane Muhović u Podružnici Zagrebačkog holdinga – Upravljanje sportskim objektima i zapošljavanju sina tadašnjeg direktora Čistoće, Stjepana Benka, u istu podružnicu.

Miro Laco kriv je, smatra sud, i za nezakonito zapošljavanje Pavle Šušković, kćerke Bandićeve poznanice.

Vidoje Bulum također je proglašen krivim za dva nezakonita zapošljavanja, opet po nalogu Milana Bandića. Radi se o zapošljavanju Zrinke Majerović i Bandićeve rođakinje Milkice Macan.

‘Bandić je apsolutno neosuđivana osoba’

Zbog sporosti pravosuđa, Milan Bandić je ostao – kao što je odmah nakon njegove smrti naglasio njegov odvjetnik, danas također pokojni Krešimir Krsnik – “apsolutno neosuđivana osoba”. Tijekom suđenja smo kroz USKOK-ove optužnice vidjeli kako se godinama upravljalo Zagrebom. Afera Agram pomogla je da se javnosti rasvijetli  s kime sve surađuje i kakvim standardom živi zagrebački gradonačelnik. U džepovima Milana Bandića prilikom uhićenja u listopadu 2014. nađeno je 5500 kuna, odnosno tadašnja prosječna hrvatska plaća, a u stanu dodatnih još 278.000 kuna ( 15 tadašnjih Bandićevih plaća od 18.283 kuna), te dva certifikata od dijamanata. Također smo se uvjerili u kakvom je neizmjernom luksuzu opremljen njegov ogromni stan, gdje čak i pas Rudi ima skupu Fendi dekicu. Ne bi li smanjili dojam luksuza, članovi obitelji rezali su etikete, no odrezane markice ostavili su na stolu, gdje su ih istražitelji našli i pokupili kao dokazni materijal. 

Iz optužnice smo doznali i da je prvooptuženi Milan Bandić po Zagrebu imao nekoliko stanova kojima se koristio, a bili su upisani na tuđe ime. 

Cijeli niz nezakonitosti, tvrdi Uskok, odvijale su se uz Bandićevu suglasnost, a ukupna šteta Gradu Zagrebu procijenjena je na nešto više od sedam milijuna kuna. Isprva je tužiteljstvo tvrdilo da je šteta oko 20 milijuna kuna, no optužnica je kasnije izmijenjena. “Vidljivo je kako je Milan Bandić imao, ne samo saznanja i kontrolu svih važnijih predmeta u gradskim uredima, već da je donosio i konkretne odluke kako se predmet ima riješiti”, rekla je na suđenju tužiteljica.

sp

(objavljeno 9.6.2022.)

Foto: Screenshot iz filma Kumek