Povežite se:
HomePodzemlje & nadzemljePet godina od upada policije u Kulmerove dvore – Agrokor izbrisan, a DORH poklonio Fortenovi 154 mil. kuna

Pet godina od upada policije u Kulmerove dvore – Agrokor izbrisan, a DORH poklonio Fortenovi 154 mil. kuna

Razgovor Ivice Todorića i Domagoja Novokmeta u Londonu 2018., foto: N1

 

Visoki trgovački sud odobrio je brisanje Agrokora d.d. iz sudskog registra, tvrdeći da će država i nakon toga uspjeti namiriti svoja potraživanja prema tvrtkama iz sastava propalog koncerna, a na tu se odluku DORH nije žalio pa je koncern koji je oduzet Ivici Todoriću ovih dana likvidiran

 

Svega pet dana nakon što je Agrokor d.d. izbrisan iz sudskog registra, te točno na petu godišnjicu od upada policije u Kulmerove dvore, gdje su neuspješno tražili njihovog vlasnika Ivicu Todorića, novinar N1 televizije Domagoj Novokmet doznao je da se Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu neće žaliti na odluku o likvidaciji Agrokora “iako je ta tvrtka u posljednjoj fazi Izvanredne uprave preuzela 154 milijuna kuna poreznog duga poduzeća iz bivšeg sustava i nije ga platila”.

Problematična uloga guvernera Vujčića

U svom priopćenju ŽDO potvrđuje da je najprije odlukom suda od 14. rujna Porezna uprava upućena da dugove povezanih poduzeća naplati od samog Agrokora, ali je on brisan iz sudskog registra samo 28 dana kasnije. Porezna uprava potvrdila je u međuvremenu za N1 da su 154 milijuna pokušali naplatiti svim raspoloživim ovršnim alatima do trenutka brisanja, ali da u tome nisu uspjeli. Odluka o brisanju Agrokora iz sudskog registra predviđala je mogućnost žalbe u roku od osam dana, no ŽDO Zagreb tu mogućnost neće iskoristiti, rekao je Novokmet u emisiji Newsroom, podsjetivši da je “Porezna uprava od suda tražila da se, prije zadnjeg koraka u likvidaciji Agrokora, zaustavi pripajanje ljuštura starih poduzeća iz sastava tog koncerna prije nego što se dug namiri. Visoki trgovački sud lakonski je 14. rujna ipak odobrio to pripajanje, tvrdeći da će se država naplatiti i nakon upisa brisanja dužnika iz sudskog registra, pa je Agrokor 12. listopada likvidiran, što znači da država nema nikakve šanse naplatiti se. Zadnja mogućnost bila je žalba, ali je ŽDO odlučilo da će postupiti tako da – ne napravi ništa”, rekao je Novokmet.

U aferi veliki Agrokor optužnica je ponovo dignuta prije ljeta, ali još nije pravomoćna. Za mali Agrokor, Todorić je nepravomoćno oslobođen, a za aferu mjenice optužnica je ponovno podignuta početkom listopada, nakon što ju je sud bio vratio na doradu.

“Pet godina od upada države u Kulmerove dvore, rezultat za državu nije pretjerano pohvalan. Usprkos svim tim spektakularnim akcijama Todorić je do danas ostao neosuđen. Tu je i arbitraža koju je pokrenuo Ivica Todorić, no on zbog odredbi lex Agrokora ne ratuje s Fortenovom već s hrvatskom državom, koja će ga u slučaju da pobijedi na sudu morati obeštetiti”, dodao je Novokmet, podsjetivši pritom i na ulogu guvernera HNB-a Borisa Vujčića i “njegove mailove koje je N1 teško mukom u trogodišnjem procesu pred upravnim sudom uspjela istjerati na vidjelo, a iz kojih se vidjelo da je guverner Vujčić u dramatičnim trenutcima našao vremena za druženje s predstavnicima Knighthead fonda, uključujući poziv guverneru da dođe u jedan zagrebački hotel kako bi zajednički prošli ponudu tog fonda, a guverner se na taj poziv odazvao”. Također, istaknuta je i uloga skupine Borg “koja je, po kasnijem priznanju šefa izvanredne uprave Ante Ramljaka, stvarala zakone i poslije po njima sklopila lukrativne ugovore teške stotine milijuna eura”.

‘Svrha lex Agrokora bila je oteti Todoriću imovinu i namiriti Plenkovićev kružok’

U emisiji je puštena i izjava saborske zastupnice Sandra Benčić, po kojoj je “presuda omogućila Fortenovi da se riješi duga od 154 milijuna kuna poreznih davanja koje je Agrokor trebao platiti, iako je sutkinja rekla da nema rizika kako dug neće biti naplaćen, no Agrokor je nakon toga likvidiran. Premijer  Plenković izuzetno nervozno reagira na pitanja o aferi Borg i ne daje odgovore na ta pitanja, a ta je afera rezultirala ulaskom ruskog kapitala u Agrokor i kasnije Fortenovu… Sada imamo ogromnu i potencijalno opasnu koncentracije osobe koja kombinira vlasništvo u plinskom biznisu s vlasništvom u poljoprivredno-prehrambenoj industriji”, rekla je Benčić, aludirajući na Pavla Vujnovca.

Zastupnica Dalija Orešković izjavila je da je “Lex Agrokor jedan loš, neustavan i nakaradan zakon, čija je svrha bila preotimanje kompanije. Kakav god da je Ivica Todorić bio, država nije imala pravo uzeti mu imovinu kako bi ju dala svojima. Andrej Plenković je u jednom uskom kružoku ljudi definirao kome će Agrokor pokloniti nakon što ga otme, a onda je optužnica protiv Todorića trebala poslužiti samo kao opravdanje zašto RH jedan takav zakon donosi”, rekla je zastupnica Orešković.

 

sp

(objavljeno: 18.10.2022.)