Povežite se:
HomeNedodirljivi‘Pavao Vujnovac je vjerojatno najveći investitor u solare’

‘Pavao Vujnovac je vjerojatno najveći investitor u solare’

Energetski stručnjak Neven Duić napominje da osnivač PPD-a “jako gura solare”. Za Hrvatsku je par rekao da je to “država koja služi plinskom lobiju, umjesto da služi nacionalnim interesima”

 

“Ako ne dođe do političke promjene, očekivao bih veliki rast sektora solara. A i Pavao Vujnovac se okrenuo solarima, postao je vjerojatno najveći investitor u solar, i jako ih gura”, rekao je energetski stručnjak Neven Duić, profesor sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) u razgovoru za Forbes Hrvatska.

Pomalo izvan fokusa javnosti, Vujnovac, nakon što je preuzeo većinsko vlasništvo u Fortenovi zacementiravši time titulu najmoćnijeg hrvatskog poduzetnika, snažno prisutnog trgovini energentima, logistici, poljoprivredi, trgovini i turizmu, a navodno i u medijima, širi se i na vrlo važan sektor obnovljivih izvora energije (OIE).

Na pitanje kako Hrvatska stoji s OIE i kako ih razvija Duić, koji je već govorio i za portal Zagrebi. hr, odgovorio je da su “projekti razvoja vjetroelektrana blokirani u Ministarstvu gospodarstva, ne daju im dozvole, ali u električnoj energiji iz vjetra mi nismo loši – u energetskom miksu ona čini 13 posto. To je relativno nisko za prosjek EU-a, ali za istočnu Europu je dosta dobro. Što se tiče solarnih elektrana, tu smo do prije tri godine bili katastrofalni, ali je taj sektor pokrenut i lani je napravljeno više solara nego u 20 godina prije toga. Nastavimo li ovim tempom, do 2030. godine ćemo imati 10 posto solarne energije u miksu, što je dobro. No, dođe li do promjene vlasti, nova može zaključiti da sadašnji ‘igrači’ nisu njeni i da krene miješati karte ispočetka. To se već dogodilo kada su SDP i HNS preuzeli vlast 2011. godine, sve su zaustavili, pa je trebao niz godina da se stvari ponovno pokrenu”.

 

Neven Duić

 

‘Oko PPD-ovog uvoza plina nema transparentnosti’

Još jedno pitanje u intervjuu odnosilo se na Vujnovčeve tvrtke.

“Na krčkom LNG terminalu kažu da nije bilo brodova s ukapljenim plinom iz Rusije, a PPD je objavio da je ujesen 2022. godine prestao s konzumacijom svog desetogodišnjeg ugovora s Gazpromom potpisanog 2017. godine. To bi značilo da ne uvozimo plin iz Rusije?”

“Nisam siguran. Pitanje je s kime trgovac plinom, odnosno PPD, ima ugovor o uvozu plina, od koga ga kupuje? Oko toga nema transparentnosti, pa to nisam uspio doznati. LNG koji dolazi na Krk nije iz Rusije, ali on je uglavnom, 75 posto, u mađarskom vlasništvu. On ostaje za potrošnju u Hrvatskoj, ali za njega se nešto mora dati Mađarima. Dakle, Hrvatska ‘swapa’ taj plin s Mađarima (zamjenjuje, op. ur.) za onaj koji se uvozi preko Turskog toka, a preko Bugarske i Srbije ide u Mađarsku. Ruski plin preko Turskog toka, naime, i dalje normalno dolazi u Europu, a zaustavljen je samo kroz Poljsku i Sjeverno more, dok kroz Ukrajinu još idu neke količine. Da li stoga PPD sada ima ugovor za ruski plin s podružnicom Gazproma u Turskoj, ili Austriji ili negdje drugdje? Naravno, plin se može kupiti i na ‘hubu’, na satnoj bazi, ali to se ne radi za velike količine”.

 

‘Plinski lobi sprječava deplinofikaciju’

“Zbog klimatskih promjena moramo ići u deplinofikaciju. Cijela investicija je financijski samoodrživa te bi se 2035. pokrio ukupni investicijski trošak manjim troškom goriva. Naime, sve te investicije (vjetar, solar, dizalice topline) su isplative, cijela tranzicija je ekonomski isplativa, a tehnički je izvediva. Naravno, da bi to bilo moguće, ključno je da postoji politička volja. No, ona ne postoji jer je Hrvatska, kao što je i Gong pokazao u svojoj analizi, uhvaćena u mrežu plina. Mi smo država koja služi plinskom lobiju umjesto da služi nacionalnim interesima. Tako da se ta tranzicija do 2035. godine vjerojatno neće dogoditi, ali sada o njoj postoji dokument koji nitko nije probao demantirati jer je stručno napravljen. Drugim riječima, postoji izvještaj koji ukazuje da je izbacivanje plina moguće i da je isplativo”, rekao je Duić.

Upitan treba li Hrvatska zabraniti plinske bojlere, rekao je – “Da, trebala bi to zabraniti u novim zgradama i onima energetski obnovljenima. Naime, EU brani da se plin koristi kao glavni sustav grijanja u novim i obnovljenim zgradama, nego se trebaju koristiti ili obnovljivi ili centralizirani toplinski sustavi. Međutim, Hrvatska je našla načina kako da prevarom ipak nastavlja dalje instalirati plinske bojlere, jer se kao glavni sustav grijanja projektiraju klima uređaji, a plinsko etažno kao pomoćni sustav za niske temperature, i onda se koristi plinsko etažno jer je, naravno, ugodnije grijati se na radijatore nego na klime. To je tako izlobirano u našim propisima. Plinski lobi je kod nas jak, a plin je jako subvencioniran. Trebao bi biti tri puta skuplji. Osim toga, Europa od 2027. godine uvodi plaćanje CO2 za plinsko grijanje, te će se na računima za plin morati također plaćati. To se, međutim, narodu ne govori. Kad bi plin bio skuplji, kad ne bi bio snažno subvencioniran, nikome ne bi palo na pamet da sada stavlja plinski bojler. Međutim, država uzima novac od HEP-a i onda ga daje za plin, da bi tako zapravo subvencionirala uvoz plina iz Rusije”, odgovorio je Duić u intervjuu objavljenom pod naslovom Postoji plan kako se riješiti plina u 10 godina, ali ga blokira snažan plinski lobi.

 

(objavljeno 6.2.2024.)

foto: www.pavaovujnovac.com; www.oie.hr